Afkicken van suiker terwijl je ontspannen op de bank ligt
17 mei 2020 

Afkicken van suiker terwijl je ontspannen op de bank ligt

Suiker is enorm verslavend en je kunt er beter van afkicken. Ja, ja, dit is natuurlijk een inkoppertje. Want dat weet je zelf ook wel. Dat al dat snoep en koek echt een enorme invloed heeft. En niet alleen op je buikvet, maar ook op je gemoedstoestand.

Ik ga je laten zien dat je moeiteloos kan afkicken van al dat overbodige suiker!

Maar ja, hoe doe je dat? Want je hebt waarschijnlijk al zoveel geprobeerd, het wil alleen niet lukken. Telkens val je terug in oude patronen. Terwijl als je zou weten hoe makkelijk het is om ermee te stoppen, hoe eenvoudig het is om die behoefte aan zoetigheid en snacks te laten verdwijnen. Waardoor je dus heel makkelijk kan afkicken van al die overbodige suiker, dan zal je het bijna niet kunnen geloven.

Maar voordat ik je meeneem naar de oplossing. Je bent echt niet de enige die een enorme frustratie voelt als het gaat om snoepen. Met name vrouwen zien dit als een groot probleem.

Ze willen wat kilo’s kwijt, hun buikvet verliezen. En weten dat de eerste stap is om dat snoep en die snacks te laten staan. Het lukt ze niet. Ze kunnen er niet mee stoppen. Het voelt als een verslaving waar ze geen controle over hebben.

Steeds weer op zoek naar iets om te eten en snoepen. En ja, je weet wat te doen bij een verslaving. Afkicken is de enige manier. In dit geval dus afkicken van suiker. En nogmaals, de oplossing is veel eenvoudiger dan je nu misschien nog denkt.

Moeiteloos afkicken van suiker dus! Ja, dat kan echt. Zonder afkickverschijnselen en je lichaam zal je snel dankbaar zijn.

Voor mij hoef je het niet te laten. Maar als je nu echt serieus bent, lees dan vooral even verder.

Afkicken van suiker volgens de Wereldgezondheidsorganisatie

Als je weet dat je met het eten van een reep van 100 gram melkchocolade al meteen het maximale aantal gram suiker voor één dag te pakken hebt, dan begrijp je wel wat ik bedoel met afkicken van suiker.

Want heb jij die beheersing om slechts 1 stukje van die reep af te breken en het daarbij te laten?

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om de consumptie van vrije suikers te beperken tot 50 gram per dag. Dit is het advies voor vrouwen die een gemiddelde energiebehoefte hebben van 2000 kCal. Voor mannen ligt het advies iets hoger, namelijk 60 gram per dag vrije suikers. Dit heeft te maken dat de energiebehoefte van mannen iets hoger ligt met 2400 kCal.

Met vrije suikers wordt bedoeld: alle suikers die niet van nature aanwezig zijn in groente, fruit en zuivel.

Afkicken van suiker

Je hebt dus een inname van suikers uit voedingsmiddelen waar van nature suikers in aanwezig zijn. En je hebt de voedingsmiddelen waar door de fabrikanten suikers aan zijn toegevoegd. Als je het dan hebt over afkicken van suiker, dan hebben we het dus over de laatste categorie.

Ook hartig bevat suiker

Zojuist had ik het over een reep chocolade. Daarvan weten we allemaal wel dat dat – net als snoep – een suikerbom is. Maar wat te denken van hartige voedingsmiddelen als:

  • potgroenten
  • sauzen
  • vleeswaren (voorverpakte bevatten vaak glucosestroop)
  • tapenades
  • brood (suiker als broodverbeteraar om gist beter te laten rijzen)
  • koekjes
  • chips

Ook aan deze hartige voedingsmiddelen worden suikers toegevoegd.

Zo zijn er oneindig veel producten die door toevoegen van een bepaald E-nummer stiekem toch suiker bevatten. Zelfs als je dat niet verwacht.

Bij het eten van tussendoortjes weet je vaak wel dat je teveel suiker binnen krijgt, maar ook tijdens ontbijt, lunch en avondeten gaat er ongemerkt veel suiker naar binnen.

Het zal voor menig mens flink schrikken zijn als je zou gaan tellen wat je werkelijk op een dag aan suikers binnen krijgt.

Mijn persoonlijke mening is dat tellen niet gaat bijdragen aan afkicken van suiker. Het gaat alleen maar stress opleveren en daar gaan je eetgewoontes niet van veranderen. Sterker nog, door stress wordt het alleen maar lastiger om ongezonde eetpatronen te veranderen naar betere en gezondere gewoontes.

Orthomoleculair uitgangspunt bij suikergebruik

Vanuit orthomoleculair oogpunt wordt geadviseerd om de bloedsuikerschommelingen zo minimaal mogelijk te houden. En dat betekent dat er gekeken wordt naar de koolhydraten. Want suikers zijn koolhydraten. De richtlijn met betrekking tot suikers wordt gegeven op basis van de Glycemische Index (GI). Deze index geeft aan hoe snel we koolhydraten verteren en absorberen. Bij die vertering wordt altijd gebruik gemaakt van het hormoon insuline die de bloedsuiker regelt.

Glycemische index (GI)

Hoe lager de GI waarde van het voedingsmiddel, hoe minder invloed het product heeft op de bloedsuiker. Want bij een lage GI index, zal de omzetting in het lichaam langzamer verlopen waardoor minder insuline nodig is. Dit is gunstig voor je gezondheid.

Vanuit de natuurvoeding wordt gesteld dat voedingsmiddelen met een GI index beneden de 55 als gezond kunnen worden beschouwd. En alles met een waarde boven de 70 kan het beste vermeden worden.

Het zal geen verrassing zijn dat snoep, koek, chips, chocolade in ieder geval niet behoort tot de categorie met een GI waarde beneden de 70.

Afkicken van suiker

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van GI-waardes:

  • Een gekookte aardappel heeft een GI waarde tussen de 60 en 70
  • Een zoete aardappel heeft een GI waarde tussen 40 en 50
  • Een bruin brood heeft een GI waarde van 70 en een wit stokbrood een waarde van 95
  • Een avocado heeft een GI waarde van circa 15 en dit geldt voor de meeste groenten

De lijst is natuurlijk oneindig en de meningen over de werkelijke GI waarde per product zijn verdeeld, maar het gaat om een indruk. Het beeld dat ontstaat is dat je met groenten veilig zit. Met brood en aardappels kom je al in een grijs gebied.

De welbekende suikerdip

Want je zal niet de enige zijn die na het eten van brood een suikerdip krijgt. Dit heeft alles te maken met de bloedsuikerschommeling die het eten van brood heeft veroorzaakt. Zeker als je op brood ook nog zoet hebt gegeten.

De richtlijnen van de WHO en de orthomoleculaire- ofwel natuurvoedingsadviezen zijn misschien niet gelijk, maar de strekking is duidelijk. Het gaat over het verantwoord omgaan met suikers. Beide stromingen zijn helder in de risico’s die het suikergebruik met zich meebrengen. En ook dat suikers verslavend zijn en dat afkicken van suiker belangrijk is om gezondheid te kunnen verbeteren.

De 7 grootste risico’s van teveel suiker

Of je nu een bankhanger bent of een topsporter, het gaat erom dat je voedingspatroon afgestemd is op de behoefte van je lichaam. En alle onderzoeken wijzen wel uit dat teveel suiker op geen enkele manier gunstig is voor je gezondheid. Zo ook een onderzoek uit 2007 waaruit de potentiële rol van suiker blijkt in de epidemie van diverse aandoeningen zoals overgewicht en obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes 2, metaboolsyndroom, nieraandoeningen en hoge bloeddruk. Zeker als de inname van teveel suikers ook nog gecombineerd wordt met weinig beweging.

Waar de grens van teveel suiker en te weinig bewegen ligt, kan natuurlijk per persoon verschillen.

Maar ieder mens weet voor zichzelf wel of hij/zij op een ongezonde manier met voeding bezig is. En zeker nu je weet dat suikers in meer producten zitten dan alleen snoep, koek et cetera, kan je wel een inschatting maken hoe dit voor jouw lichaam uitwerkt en welke risico’s dit met zich meebrengt.

Laten we eens stilstaan bij de grootste risico’s.

1. Overgewicht en obesitas

De meeste mensen met overgewicht begrijpen wel waar het vandaan komt. Ze eten teveel, te vaak en te ongezond. Ze bewegen te weinig en gaan vaak ook gebukt onder teveel stress. Deze combinatie van factoren is niet bevorderlijk voor een goede gezondheid en een gezond gewicht. Dan wordt het tijd voor het afkicken van suiker.

Redelijk recent onderzoek uit 2016 maakt duidelijk dat de mythe dat suikers energie leveren maar tot zekere hoogte klopt. Vaak hoor ik zeggen: “een mens heeft suikers nodig, dus zo slecht is dat niet”.

Zoals hiervoor beschreven zit hier deels een waarheid in. De suikers die van nature in groenten, fruit en zuivel aanwezig zijn, zijn niet slecht. Maar het onderzoek laat zien dat de vrije ofwel toegevoegde suikers lege calorieën bevatten die de werking van heilzame vitaminen en mineralen niet alleen blokkeren, maar dat er zo ook tekorten kunnen ontstaan in een lichaam. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid.

2. Diabetes type 2

Suiker en het hormoon insuline hebben een sterke relatie. Je alvleesklier maakt insuline aan zodat de suikers die je eet op een juiste manier verwerkt kunnen worden. Zo wordt voorkomen dat het bloedsuiker te hoog wordt. Maar op het moment dat je chronisch teveel suiker tot je neemt, kan het gebeuren dat je alvleesklier uitgeput raakt en de afgifte van insuline niet meer goed verloopt. Of dat je lichaam niet meer goed reageert op de insuline. Dit wordt insulineresistentie genoemd. Het gevolg kan zijn dat de waarde van je bloedsuikers te hoog worden en je op die manier diabetes type 2 ontwikkelt.

Om dit risico te verkleinen is afkicken van suiker een belangrijke stap in de goede richting.

Een onderzoek van Basu en zijn collega’s waarbij 175 landen betrokken waren, toont aan dat diabetes type 2 vaker voorkomt bij mensen die over een langere periode teveel suikers tot zich nemen. Per 150 kCal per dag die je extra neemt bovenop de richtlijnen, stijgt dit risico met 1,1%. Als je bedenkt dat één Magnum ijs met melkchocolade al 260 kcal is, dan gaat het snel.

Zo zijn er nog vele andere onderzoeken geweest die de rol van suiker hebben aangetoond bij het ontwikkelen van insulineresistentie en het metaboolsyndroom. Zo is in 2016 een onderzoek gepubliceerd waaruit de sterke relatie blijkt tussen suikerinname en de effecten op de stofwisseling. Hormonaal gebeurt er van alles, wat eindelijk weer kan leiden tot obesitas, metaboolsyndroom en diabetes type 2.

3. Hoge bloeddruk

Vaak associëren we zout als boosdoener van hoge bloeddruk. Maar diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat ook suiker een bijdrage levert aan het verhogen van de bloeddruk. Naarmate je ouder wordt, worden de vaten minder soepel en dan wordt het extra belangrijk om te letten op wat je eet.

Een onderzoek uit 2015 laat zien dat er een directe relatie is tussen zout en een hoge bloeddruk. Maar ook suiker blijkt een groot risico te vormen. Weliswaar op een indirecte manier. De vele lichaamsprocessen zetten te grote hoeveelheden suikers om in vet, wat zorgt voor overgewicht of obesitas. En obesitas is een weer aanleiding voor een hoge bloeddruk.

Niet alleen je zoutinname verminderen, maar ook afkicken van suiker is zeker een goed idee als je last hebt van hoge bloeddruk.

4. Hoog cholesterol

Net als bij hoge bloeddruk wordt een te hoog cholesterol niet persé geassocieerd met een suikerverslaving. Hier zou de consumptie van eieren juist de boosdoener zijn.

Toch blijkt een teveel aan suiker niet goed voor je cholesterol. Dit heeft te maken met de wijze waarop suiker wordt omgezet naar vet. En vet heeft weer invloed op de hoeveelheid LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol ten opzichte van het goede HDL-cholesterol blijft als het ware plakken op de vaten waardoor ze dichtslibben. Met alle risico’s van dien. Dit maakt opnieuw duidelijk dat afkicken van suiker serieus een bijdrage gaat leveren aan de verbetering van je vaten en daarmee je gezondheid.

Diverse studies hebben dit ook aangetoond. Zo ook een onderzoek waarbij de relatie tussen triglyceriden en LDL-cholesterol inzichtelijk werd.

5. Hart- en vaatziekten

Inmiddels heb je wel in de gaten dat het lichaam een behoorlijk knap systeem is dat uitermate goed in staat is om te weten wat nodig is om je lichaam gezond te houden. Maar ergens is er een grens als je te ver gaat in het uitdagen met een ongezond voedingspatroon. En waar ligt dit grens?

Tijdens een onderzoek dat is uitgevoerd in de United States bleek dat bij een suikerinname van meer dan 25% boven de richtlijn, je serieus risico neemt met je hart. Uit dat betreffende onderzoek bleek dat bij een dergelijke inname je drie keer zoveel kans hebt om te overlijden aan een hartprobleem.

Als je dan opnieuw bedenkt hoeveel suiker je stiekem eet, zonder dat je daar zelfs bewust van bent, dan zit je al snel in een gevarenzone. Afkicken van suiker is dan de enige oplossing om je lichaam weer in een betere conditie te brengen.

6. Verhoogd risico op kanker

Dat een ongezond voedingspatroon met teveel suiker het risico op diverse soorten kanker vergroot is inmiddels wel bekend. Maar het blijft wat abstract, want er zijn zoveel factoren waar je kanker van kunt krijgen. Zo geeft bijvoorbeeld stress ook een verhoogd risico en bestaat er, volgens de wetenschap, ook nog zoiets als een bepaalde erfelijkheid.

Afkicken van suiker

Misschien heb je weleens gehoord dat de gezondheid van je darmen een afspiegeling is van je algehele gezondheid. Darmen spelen een ontzettend belangrijke rol in het hele lichaamssysteem. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van teveel producten met een hoge Glycemische Index (GI) leidt tot vergroot risico op darmkanker.

7. Depressies

Het ontstaan van een depressie of depressieve gevoelens wordt vaak gerelateerd om leefomstandigheden, stressfactoren of alcohol. Daar weten we van dat het een behoorlijke invloed kan hebben op onze mentale gesteldheid.

Maar ook een teveel aan suiker blijkt volgende diverse onderzoeken invloed te hebben op we ons voelen. Let er maar eens op wat er gebeurt als je net een vette, suikerrijke maaltijd hebt gegeten. Of als je een bak ijs of een reep chocolade naar binnen hebt gewerkt. De meeste mensen voelen zich daarna onbehaaglijk en onrustig.

Als je dat maar vaak genoeg hebt, dan kan dit omslaan naar een depressie. Zeker als er nog andere factoren een rol spelen waardoor je niet helemaal goed in je vel zit.

Tijdens een onderzoek waarbij meer dan 15 duizend Spaanse studenten gedurende 10 jaar werden gevolgd, bleek dat er bij de groep die stelselmatig voeding met een hoge Glycemische Index tot zich namen, ook meer gevallen van depressie ontstonden. Terwijl in de groep met een gezonder eetpatroon slechts incidenteel een depressie ontstond.

Afkicken van suiker heeft dus op meerdere gebieden voordelen. Want vrolijk door het leven gaan, is toch ook wel lekker.

Afkicken van suiker

Overige klachten bij teveel suiker

Naast deze zeven grootste risico’s zijn er nog veel meer gezondheidsklachten te benoemen als je consequent meer suiker gebruikt dan je lichaam nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Slaapproblemen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Hoofdpijn en migraine
  • Nier- en leverziekten
  • COPD en astma
  • Dementie
  • Tandbederf
  • Huidproblemen

Als je dit zo leest, dan neem ik aan dat je het met me eens bent dat er maar één oplossing is: afkicken van suiker!

Wil je nu meteen definitief afkicken van suiker? Met de Zelfhypnose Sessie Stop de Suikerverslaving word je de verslaving de baas!

Verslaafd aan suiker versus afkicken van suiker

Hoe komt het toch dat suiker zo verslavend werkt? Iedere pasgeboren baby wordt direct geconfronteerd met zoete smaken. Of het nu gaat om moedermelk of andere babyvoeding, het smaakt zoetig. Als een kind opgroeit, gaat snoep vaak een belangrijke rol spelen om te troosten. En zo groeien we op terwijl telkens weer zoete smaken geassocieerd worden met iets positief en speelt gewenning ook een grote rol.

Dat suiker een verslavende component heeft, wordt onder andere duidelijk uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2007. In dit onderzoek wordt aangetoond dat neurale verbindingen in het brein van ratten net zo op suiker reageren als een verslavende drug.

Een meer recent onderzoek uit 2018 toont aan dat suiker niet alleen verslavend werkt, maar dat je ook steeds meer behoefte krijgt aan suiker. Als je dit vertaalt naar ons huidige westerse voedingspatroon, dan is het niet verrassend dat het aanbod van zoete voedingsmiddelen steeds verder groeit. En dat de voedselindustrie ook steeds meer suikers aan voedingsmiddelen gaat toevoegen.

Dr. Mark Hyman legt in deze video uit dat nieuw onderzoek uitwijst dat suiker een biologisch verslavende component heeft. Met als gevolg dat je steeds meer suiker nodig hebt. Dit verklaart ook waarom zoveel mensen last hebben van cravings. Hun lichaam vraagt om suiker.

Het goede nieuws is dat je deze fysiologische behoefte kunt veranderen met behulp van hypnose. Terwijl je lichaam went aan het afkicken van suiker, kost het je geen enkele moeite om van die ongezonde, zoete tussendoortjes af te blijven.

Nog fijner, je hebt ook geen last van de vervelende afkickverschijnselen die je mogelijk wel hebt als je op wilskracht gaat afkicken van suiker.

Afkicken van suiker: de verschijnselen

Als je op eigen kracht gaat afkicken van suiker, kan het zijn dat je last krijgt van bepaalde verschijnselen. Hieronder zal ik een aantal verschijnselen de revue laten passeren. Mocht je in het verleden weleens een dieet hebben gevolgd, dan herken je er mogelijk wel een aantal.

  • Vermoeidheid
  • Rusteloosheid
  • Chagrijnig
  • Hoofdpijn
  • Kramp in benen
  • Obstipatie of diarree
  • Slecht slapen
  • et cetera

Het is een veelgehoord misverstand dat je persé afkickverschijnselen moet krijgen. Met name mensen die afkicken van suiker met behulp van hypnose hoor ik niet over dergelijke klachten. Dit is te verklaren doordat het onbewuste altijd het beste met je voor heeft. Dus op het moment dat jouw onbewuste de instructie krijgt om voor jouw lichaam op de meest gezonde en meest veilige manier om te gaan met minderen van suikers, dan zal dit zo uitgevoerd worden.

Waarom afkicken van suiker een goed idee is!

Uit de diverse onderzoeken die in dit artikel de revue zijn gepasseerd, blijkt dat afkicken van suiker een goed idee is. Waarom zou je zoveel risico willen nemen met je gezondheid? Dit wil natuurlijk ook niemand. Maar door de verslavende werking is het ontzettend lastig om op wilskracht te minderen. In ieder geval als het gaat om de vrije suikers.

Omdat ik weet dat afkicken van suiker echt niet moeilijk hoeft te zijn, wil ik je in ieder geval de kans geven om het zelf te gaan ervaren.

Hypnose is serieus een goede en veilige manier om afkicken van suiker mogelijk te maken. En het goede nieuws is dat je vandaag nog kunt starten. Want ik heb tijdelijk een megamooi aanbod voor je zodat je meteen kunt beginnen met afkicken van suiker.

Stel je voor wat het voor jou betekent als je al dat koek en snoep kan laten staan. Je werkt niet alleen aan het verbeteren van je gezondheid, maar ook het afvallen kan beginnen!

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen