Niet alle angsten zijn duidelijk herkenbaar
13 februari 2022 
in Stress

Niet alle angsten zijn duidelijk herkenbaar

Angst kan je overal voor hebben. Voor spinnen, kleine ruimtes, vliegen of hoogtes. Dat is een duidelijke angst.

Je ziet een spin en terwijl je weet dat je niet bang hoeft te zijn, merk je op dat je lichaam een stressreactie geeft.

Hoe anders is het bijvoorbeeld met angst voor afwijzing. Dat is al wat minder grijpbaar.

Veel mensen hebben niet eens in de gaten dat ze die angst hebben, want ze zorgen er wel voor dat ze niet afgewezen worden.

Ze rennen zich de hele dag rot om aan alle verwachtingen te voldoen. Zodat niemand iets aan te merken heeft.

Tja… als je geen spin ziet, dan ben je niet bang en dus heb je geen stressreactie.

Als je niet afgewezen wordt, dan voel je ook geen pijn van afwijzing. Zo simpel is het natuurlijk wel.

Maar wat mis je allemaal wel niet? Want uiteindelijk ben je dus vooral gericht op het ontwijken van de pijn van afwijzing.

En dat ontwijken betekent dat je altijd goed moet opletten. Dat je alles wel netjes doet zoals je denkt dat van je verwacht wordt.

Zeker weten of je het goed doet, weet je pas als je de bevestiging krijgt.

Dus je let goed op. Hoe kijkt die ander? Hmmm… Toch wat nors. Wat zou dat betekenen? Heb ik het niet goed gedaan?

Die onzekerheid wil je niet. Dat voelt echt vervelend. Dus je gaat nog een stapje verder om te zorgen dat je die zekerheid wel krijgt.

Het is echt hard werken hoor om zo te moeten leven. En echt ontspannen kan je nooit, want er is altijd wel iets of iemand die uit onverwachte hoek kan komen.

Weet je wat het is, dit is eigenlijk nog veel erger dan angst voor spinnen. Want die spinnenangst is slechts een tijdelijk geactiveerde angst. Een korte stressreactie die snel weer tot bedaren komt als de spin weer weg is.

Angst voor afwijzing, zelfs als je niet bewust bent dat je die angst doet, is vele malen schadelijker voor je gezondheid. Je lijdt er de hele dag onder. Je staat altijd onder een bepaalde mate van stress.

En stress is echt slecht voor je systeem. Zowel mentaal als fysiek. Het put je uit en zorgt ook nog eens dat je vatbaarder bent voor ongezonde gewoontes. En dat geeft dan ook weer gevolgen.

Niet fijn dus. Maar er is een oplossing.

Want net zoals dat je af kunt komen van angst voor spinnen. Zo kan je ook angst voor afwijzing tot het verleden laten behoren.

En dat gaat je een rust geven en zal er een wereld voor je opengaan.

Sterker nog, je zal zien dat als je die angst kwijt bent, je ineens hele andere keuzes durft te maken. Gewoon omdat het niet meer uitmaakt of je afgewezen wordt. Het doet tenslotte geen pijn meer.

Dan wordt het leven pas echt leuk. Want als je kan stoppen met ontwijken, dan heb je tijd en energie om je eigen leven vorm te geven.

Dat is echt een supergoed idee. Toch?

Klik hier zodat je vandaag nog kan beginnen!

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen