Waar komt mijn eetgedrag vandaan?
03 oktober 2019 

Waar komt mijn eetgedrag vandaan?

Wist je dat je eetgedrag vroeger is ontstaan? En dat dat eetgedrag destijds een oplossing was. Dat klinkt misschien een beetje vreemd. Omdat je jouw eetgedrag nu waarschijnlijk als een probleem ervaart.

Dus hoe zit dat precies?

Laat me dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel je voor: je bent weer even een klein kind en je hebt net leren fietsen. Yes… het lukt en je fietst. Helemaal alleen zonder zijwieltjes en zonder helpende handen die je vasthouden. Je fietst de vrijheid tegemoet en ineens besef je: ik fiets helemaal alleen. En dan… je begint wat te wiebelen en … je valt.

Pats boem beland je met een smak op het trottoir en je knie doet flink pijn.

Mama komt eraan gerend en tilt je liefdevol op. En spreekt de legendarische woorden:

“ik leg er een snoepje op en zodra de pijn over is, mag je hem opeten.”

Of het bij jou precies op die manier is gegaan, kan ik niet zeggen, maar hier zijn natuurlijk vele varianten op mogelijk.

Want de boodschap blijft hetzelfde.

Dat snoepje was een goede afleiding tegen pijn

Destijds was dat snoepje een hele goede oplossing om je af te leiden van de pijn. En je onbewuste heeft dat heel goed begrepen en heeft het volgende opgeslagen in zijn systeem:

“Als ik pijn heb, dan helpt het als ik een snoepje eet, want dan is de pijn weg.”

Vervang het snoepje uit je kindtijd met teveel en ongezond eten in je volwassen leven en je zal begrijpen waar ik heen wil.

Ergens is er een oorzaak te vinden voor het eetgedrag dat jij nu als een probleem ervaart. En dat aangeleerde eetgedrag zorgt ervoor dat jij nu teveel en te ongezond eet met als gevolg overgewicht.

Daar is helemaal niemand schuld aan. Je ouders hebben je willen troosten, je willen beschermen tegen pijn en verdriet. Wie staat daarbij stil dat het onbewuste van een kind daar meteen een strategie van ongezond eetgedrag aan koppelt? En dat er vervolgens in alle gevallen van pijn en verdriet eten aan te pas moet komen?

Eten gekoppeld aan emotie

Misschien zeg je nu:

“ik eet als ik me verveel of gewoon onrust voel”.

Inderdaad, het zijn allemaal emoties waar je van weg wil. Je wilt je blij voelen. En jij weet ergens diep van binnen dat je blij wordt als je eet. En dus is daar die reep chocolade of zak chips of al die andere snacks waar jij naar verlangt op het moment dat je je niet helemaal gelukkig voelt.

Dan zeg je waarschijnlijk ook nog:

“ja maar ook als ik me heel gelukkig voel, dan snack ik erop los”.

Ja natuurlijk doe je dat. Want je bent er in al die jaren zo aan gewend geraakt om voortdurend met eten bezig te zijn en tussendoor van alles en nog wat te pakken, dat het inmiddels een gewoonte is geworden.

Je brein weet daar een prima argument voor te bedenken, want je hebt het gewoon verdiend om iets lekker te eten. Is dit herkenbaar voor je?

 

eetgedrag

 

En met een gewoonte werkt het nu eenmaal zo, dat je je er niet meer van bewust bent. Je weet eigenlijk niet eens meer waarom je iets pakt. Is het echte honger of iets anders dat op honger lijkt?

Je kunt het zien als een pad in je brein die precies weet wat het moet doen in een bepaalde situatie. En dat is in heel veel situaties enorm handig. Want stel je eens voor dat je iedere keer moet nadenken dat je na een inademing moet uitademen of dat je iedere keer opnieuw moet nadenken hoe je hart klopt. Dan heb je nergens anders meer tijd voor.

Zo is het ook met je eetgedrag. Je bent eraan gewend geraakt en je staat er waarschijnlijk verder nooit meer echt bij stil hoe het zo gekomen is.

Oorzaak en gevolg van overgewicht

Je ervaart alleen wel simpelweg de gevolgen van die oorzaak waar je je niet meer bewust van bent. En zo komt het dat veel mensen keer op keer aan een dieet beginnen in de hoop dat hun eetgedrag zal veranderen. Tegen beter weten in, want uiteindelijk weten ze echt wel na de zoveelste poging dat het niet blijvend is en dat alle moeite toch weer tot een teleurstelling leidt.

Eetgedrag verander je niet zomaar!

Het gaat ook helemaal niet om doorzettingsvermogen, maar ergens in het verleden zijn er situaties geweest waar ze eten als beloning zijn gaan zien. Het is als het ware een strategie die je onbewuste uitvoert. Daar op onbewust niveau is ook de plaats om het op te lossen. Want als je gaat proberen om die strategie te veranderen op bewust niveau, dan zal je begrijpen dat dit niet de meest makkelijke weg is.

Je bewuste spreekt namelijk een hele andere taal dan je onbewuste. En deze miscommunicatie zorgt er weer voor dat het volgen van een dieet wel op korte termijn leidt tot verlies van overtollige kilo’s maar niet blijvend op de lange termijn. Want je onbewuste begrijpt niet dat je eetgedrag moet veranderen. En dus blijft het doorgaan zoals het gewend is te doen. Dus veel en vaak eten en meestal ook nog ongezond.

Wil je op lange termijn resultaat hebben? Da  is het nodig dat je de taal van het onbewuste gaat spreken en daarmee je onbewuste nieuwe en gezondere instructies gaat geven zodat je eetgewoontes op dat niveau veranderen. Wil je weten hoe?

Zodra je onbewuste begrijpt waar je eetgedrag vandaan komt. En dat het niet goed voor je is, zal het nieuw eetgedrag ontwikkelen.

Nieuwe en gezondere eetgewoontes voor altijd

Je kunt je misschien voorstellen hoe het gaat zijn op het moment dat je onbewuste gezondere strategieën heeft. Dat betekent dat je oude gewoontes weg zijn en nieuwe gewoontes ervoor zorgen dat je gewicht verliest en netjes op gewicht blijft op het moment dat je je ideale gewicht hebt bereikt.

Misschien kun je je dan ook voorstellen dat deze verandering dan niet voor even is, maar voor het leven. Want ooit was je in staat om veel te eten en te kiezen voor ongezond voedsel. Dat ging eigenlijk vanzelf. En zo kun je vanaf het moment dat je onbewuste nieuwe strategieën heeft gevonden, dus ook net zo makkelijk kiezen voor normale porties en gezonde voeding.

Je kunt het zo zien: net zo makkelijk als dat je nu dat bakje chips leeg eet of dat je die hele reep chocolade naar binnen werkt, zal het na de transformatie net zo makkelijk zijn om dat niet te doen.

Kun je je voorstellen wat voor effect dit gaat hebben op jouw gewicht en op de maat en vorm van je lichaam? Je kunt vandaag al starten met de zelfhypnose sessie Stop de Suikerverslaving. Terwijl jij op de bank ligt, verdwijnt je behoefte aan tussendoortjes. Wat betekent dat je gaat afvallen.

 

 

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen