Birgit Smit Fotografie Sophie Oelrich

                    Hoi, ik ben Birgit

Birgit Smit HypnoGezond

Het leven is maakbaar… Niemand zal mij nog ooit kunnen overtuigen dat het anders is. Laat mij jou helpen zodat ook jij op een ontspannen manier de keuzes kan gaan maken die je wilt maken en de persoon gaat zijn die je wilt zijn!

Over Birgit Smit: Oprichter van HypnoGezond

Leuk dat je dit leest en dat je me beter wilt leren kennen.

Hoe ben ik ertoe gekomen om HypnoGezond op te richten? Dat is een lang verhaal en ik ga hieronder het in een verkorte vorm weergeven.

Als kind had ik al ervaringen die ik niet helemaal kon plaatsen. Ik had het gevoel dat mijn belevingswereld anders was dan van mijn klasgenootjes. Maar in die tijd was daar nauwelijks aandacht voor waardoor ik me ging aanpassen. Wat betekende dat ik sociaal wenselijk gedrag liet zien en mezelf compleet kwijtraakte.

Na mijn middelbare schooltijd ging ik Technische Bedrijfskunde studeren. Omdat ik toen nog niets wist van de wondere wereld van het onbewuste, maakte ik mezelf wijs dat ik hier hele goede redenen voor had. Was het mijn passie? Nee, absoluut niet. Was ik gelukkig? Nee, ook zeker niet.

Zo ben ik jarenlang doorgegaan. Ik studeerde af aan de HTS en ging naar de Universiteit in Tilburg om door te studeren. Dit keer werd het bedrijfseconomie. Ik hoopte daar mijn geluk in te vinden. Ik heb de propedeuse gehaald en ik heb het daarna nog drie jaar volgehouden. Maar ook hier vond ik niet het geluk waar ik naar op zoek was. Dus ik stopte en ging aan het werk.

Hopelijk zou het bedrijfsleven me wel gelukkig maken. Ondertussen trouwde ik en kreeg drie prachtige dochters. Het enige wat mij een gelukkig gevoel gaf, waren mijn kinderen, maar verder bleef ik me afvragen:

“wat is de bedoeling van mijn leven?”


Na een gebeurtenis met grote impact in 2008 voelde ik de kracht om nieuwe wegen te bewandelen. De opleiding tot Master Management, Cultuur & Verandering met als specialisatie organisatiepsychologie was weliswaar niet mijn roeping, maar ik leerde zoveel over de psychologie van de mens en de werking van het bewuste en het onbewuste, dat het me wel raakte. Het fascineerde me enorm.

Het maakte dat ik op zoek ging naar mezelf. Wie is Birgit Smit? En wat wil Birgit?

Achteraf gezien kwamen de juiste mensen op mijn pad. Zij hielden me spiegels voor en waren de katalysator van een mega verandering als het ging om mijn persoontje. Ik bloeide op en begon te dromen.

Mijn missie: Gezond Leven in Vrijheid vanuit Ontspanning

Ik volgde diverse opleidingen om mezelf als coach en therapeut te kwalificeren. En startte in 2013 mijn eigen praktijk. In die periode werd ook mijn eerste boek "Van doemscenario naar droombaan" uitgegeven.

Omdat ik altijd een enorme behoefte heb om mezelf te voeden met nieuwe uitdagingen, was het waarschijnlijk niet voor niets dat ik jaren geleden (heel impulsief) me inschreef voor de opleiding tot hypnotherapeut. Ik was als een spons en kon geen genoeg krijgen om alles tot in detail te bestuderen.

De puzzel was compleet. Ik had alle stukjes gevonden en de energie stroomde zoals het nog niet eerder gestroomd had.

Zeker op het moment dat ik de opleiding tot Therapeut Virtuele Maagband deed. Ik zag mijn eigen leven voorbij trekken als het ging om de haat/liefde verhouding met eten en mijn gewicht.

Maar ik ontdekte ook hoe bang en angstig ik eigenlijk door het leven ging. En welke prijs ik daarvoor moest betalen. Ik had mezelf geïdentificeerd met allerlei negatieve overtuigingen over mezelf.

En ik zocht bevestiging dat ik wel oké was. Al mijn aandacht ging naar aardig gevonden worden, aanpassen, bewijzen en aan de verwachtingen voldoen. Want oh jee... als iemand me kritiek gaf of niet aardig vond.

Die gevoelens wilde ik absoluut vermijden. En ik was daar heel goed in geworden.

Het bracht me allemaal geen geluk. En ik voelde me eenzaam en gevangen in mezelf. Lang geloofde ik dat alles me overkwam en alles door een ander of door de omstandigheden werd veroorzaakt.

Ik ontdekte:

"Vrijheid was mijn absolute kernwaarde en ik had mezelf juist enorm gevangen gezet"

De tegenstrijdigheid druipt ervan af en het innerlijk conflict dat dit met zich meebracht, leidde tot enorme frustraties.

Ik kon piekeren wat ik wilde, ik kwam er niet uit. Nu begrijp ik waarom? Denken en gevoel zijn twee verschillende dingen. En gevoel is altijd sterker en beïnvloed je denken.

Hypnose bleek voor mij de enige techniek waarmee ik door mijn eigen beschermingsmechanismen heen kon breken. En ik mezelf kon bevrijden van onbewust automatisch gedrag waarmee ik mijn eigen problemen aan het creëren was.

Au... een pijnlijke confrontatie maar het was het beste dat me kon overkomen.

Want ik heb mezelf bevrijd. En mijn passie gevonden. Ik leef nu mijn kernwaarden: Vrijheid, Gezondheid en Groeien (haha... qua persoonlijke ontwikkeling en nieuwe dingen leren bedoel ik natuurlijk).

Er is een leven VOOR en een leven NA hypnose. En dat gun ik jou ook.
Want hoe uitzichtloos je situatie ook mag lijken: er is een weg naar buiten.

Daar waar de oplossing is voor de problemen die je nu nog ervaart.

Want één ding mag je van me aannemen: niets of niemand in jouw leven is belangrijk dan jij.

De buitenwereld zal er altijd zijn en vindt toch wel iets: dus beter kan je focussen op wat je zelf wilt.

Durf je dat nu nog niet? Laat me je helpen om jouw belemmerende overtuigingen definitief tot het verleden te laten behoren.

Zodat ook jij heel ontspannen jezelf kunt zijn en die keuzes kunt maken die goed zijn voor jouw lichaam en jouw leven.

Check ook mijn website: hypnotherapiebirgitsmit.nl

Birgit is afgestudeerd als:


Technisch Bedrijfskundige (ing)

Master Management, Cultuur & Verandering met specialisatie Organisatiepsychologie (Mcc)

Effortless Coach

Hypnotherapeut

Therapeut Virtuele Maagband

Therapeut Stoppen met Roken door Hypnose

Therapeut Non-Verbale hypnose, mesmerisme, fascinatie, magnetisme, non-verbale communicatie.

Therapeut Hartcoherentie

Natuurvoedingsadviseur

NLP Practitioner & NLP Master Practitioner

Therapeut Kinderhypnose en hechtingstherapie


Birgit is lid van de beroepsvereniging Collectief Alternatieve Therapeuten (CAT) en staat geregistreerd als CAT-Therapeut onder nummer: CL2499-19-08-19