Wat is het beste dieet?

We weten het waarschijnlijk allemaal wel. Een dieet helpt voor even, maar niet voor het leven. Het is vaak hard werken. Je krijgt er op korte termijn echt wel iets voor terug. Het kunnen volhouden voor de rest van je leven is een heel ander verhaal.

En toch blijven we bezig met de vraag: “wat is het beste dieet?”

We struinen het internet af in de hoop dat ene dieet te vinden dat de oplossing gaat zijn. Dat ervoor gaat zorgen dat je blijvend je ideale gewicht bereikt. En eigenlijk weet je al dat het ijdele hoop is. Een dieet kan je meer zien als een pleister plakken. Maar als je kunt zorgen dat de wond niet ontstaat, dan heb je die pleister niet nodig.

Dus wordt het tijd voor de echte oplossing. Waarmee je definitief afrekent met die extra kilo’s en je gaat afvallen tot je ideale gewicht. Zodat je je daarna nooit meer antwoord hoeft op de vraag wat het beste dieet is. Dat heb je simpelweg niet meer nodig.

Een dieet is slechts symptoombestrijding

Het symptoom is overgewicht. Ofwel overtollige kilo’s waardoor jij niet lekker in je vel zit en misschien wel weinig energie hebt of nog erger jezelf heel ongelukkig voelt.

Een dieet lijkt dan een uitkomst. Wat moet je anders? Je begrijpt echt wel dat je minder en anders moet eten om van die overtollige kilo’s af te komen. En dus begin je vol goede moed aan je zoveelste poging in de hoop dat dit toch echt voor altijd gaat zijn.

Natuurlijk, het kan goed gaan. Bij sommige werkt het ook wel. Maar bij de meeste mensen leidt het tot frustratie omdat vroeg of laat de oude gewoontes weer de kop opsteken. En daar gaan ze weer.

JOJO-effect

Voor mij ligt de oorzaak van dit hele fenomeen – wat we ook wel het JOJO-effect noemen – in het feit dat je met een dieet alleen maar het symptoom aanpakt.

Je neemt het overgewicht weg, maar niet de oorzaak van je eetgewoontes.

Denk maar eens terug aan je kindtijd. Wie kreeg er niet een snoepje als je gevallen was? Een snoepje om de pijn te verzachten. En zo heb je geleerd dat eten helpt tegen pijn. En op een bepaald moment maakt het niet meer uit of het fysieke- of mentale pijn is. Je grijpt op ieder willekeurig moment naar eten en vaak zonder dat je er nog erg in hebt wat de dieperliggende reden daarvoor is.

Dit hoeven ook echt geen grote trauma’s te zijn. Het kan verveling, frustratie, irritatie, maar ook positieve emoties leiden vaak tot eetbuien.

Het kan zelfs zijn dat het simpelweg ingesleten patronen zijn. Het is bijvoorbeeld een gewoonte om iedere zaterdagavond met chips op de bank te zitten. Je weet misschien niet eens meer hoe het zo is ontstaan en je staat er waarschijnlijk ook niet zo bij stil. Je doet het gewoon zonder erbij na te denken.

Wanneer je gevangen zit in dit soort patronen, dan kun je dit echt wel een tijdje op wilskracht veranderen in gezondere patronen. Maar je zal ook merken dat na een tijdje het steeds lastiger wordt om vol te houden en op een bepaald moment dan schiet je weer in dat oude patroon van ongezond en teveel eten.

Honger of emotie-eten

De kans is vrij groot dat je tegen jezelf zegt dat je honger hebt. En dat wil je maar al te graag geloven, want dan heb je een goed argument om te eten.

Ongezonde gewoontes transformeren heeft niets te maken met zelfbeheersing. Dit hoor ik mijn cliënten nog wel eens zeggen: “ik heb weinig zelfbeheersing en daarom kan ik het niet volhouden”. Hier ben ik het niet mee eens. Het gaat niet om zelfbeheersing. Het onbewuste geeft een dwangmatige impuls waardoor het slechts een heel klein percentage van de mensen lukt om een dieet of nieuwe leefstijl op wilskracht en zelfbeheersing blijvend vol te houden. 

Je bent echt niet raar als het jou niet lukt om jezelf te beheersen. Of als je niet genoeg wilskracht zou hebben.

Want er zit iets onder. Iets dat verscholen ligt op onbewust niveau. En iets dat onbewust is, daar heb je geen weet van. Het is dus meer dan waarschijnlijk dat een onbewust programma netjes zijn script afdraait waardoor jij doet wat je doet. En hoppa … daar zit je toch ineens weer met een bak chips op de zaterdagavond.

 

Terwijl je je had voorgenomen om vanaf nu echt gezonder te gaan eten. Die chips wilde je niet, maar het leek wel vanzelf te gebeuren. Hoe kan dat nou?

Pak de oorzaak aan

Inmiddels ben ik overtuigd dat symptoombestrijding voor de meeste mensen niet leidt tot een blijvend resultaat en geloof meer in het aanpakken van de oorzaak. En het gebeurt regelmatig dat de onderliggende oorzaak op een totaal ander vlak ligt, dan iemand denkt.

Een goed voorbeeld hiervan is een cliënt die maar niet wilde afvallen. Het lukte niet ongeacht wat ze deed. Ze at inmiddels al zo weinig en gezond dat een Virtuele Maagband weinig zou toevoegen. Na een goed gesprek bleek dat ze voor de buitenwereld wel deed alsof ze alles onder controle had, maar in haar binnenwereld voelde ze zich onzeker en was ze voortdurend bezig gezien te worden.

Het aparte was dat als je dit aan haar omgeving zou vertellen, zij waarschijnlijk met ongeloof zouden reageren. Deze persoon was namelijk behoorlijk aanwezig en werd gezien. Maar haar behoefte om gezien te worden, werd ondanks dat iedereen haar zag, niet voldoende vervuld. En dus draaide haar onbewuste nog steeds een programmaatje af om te zorgen dat ze gezien werd.

En hoe denk je dat haar onbewuste dit deed?

Precies, door de kilo’s vast te houden zodat mensen letterlijk en figuurlijk niet om haar heen konden kijken. Ze was fors en ze bleef fors ongeacht of ze veel of weinig at.

Nadat we gewerkt hadden aan dit onderliggende en op onbewust niveau opgeslagen probleem, begon ze af te vallen. Iets dat daarvoor op geen enkele manier lukte. Het onbewuste weet nu dat de strategie van kilo’s vasthouden niet meer nodig is en daardoor is de weg vrij om gewicht te verliezen.

 

 

 

Zo zie je maar dat het niet altijd is wat het lijkt. En om die reden ben ik een groot voorstander om de oorzaak aan te pakken.

Mijn voorzichtige conclusie is dat het antwoord op de vraag “wat is het beste dieet?” misschien wel eens niet een dieet is. Maar wat is het dan wel?

Wat mij betreft is hypnose nog altijd het meest krachtige middel dat bij de meeste mensen goed helpt om af te vallen. De onderliggende pijn wordt weggenomen en de weg is vrij om die verandering te maken zodat blijvend een ideaal gewicht bereikt wordt.

Wil je dit eens laagdrempelig proberen? Check dan de zelfhypnose sessie Stop de Suikerverslaving en laat je verrassen hoe krachtig dit werkt en hoe snel je behoefte aan suiker en snacks zal verminderen.