Leptine hormoon

Leptine

Leptine is een hormoon dat via de vetmassa een signaal afgeeft aan de hersenen hoeveel vet in het lichaam is opgeslagen. Leptine regelt het verzadigingsgevoel. Het remt het hongergevoel zodat je stopt met eten zodra je verzadigt bent. Leptine werkt samen met ghreline. Het hormoon ghreline wekt juist honger op. Vooral de maagwand scheidt ghreline af dus als de maag leeg is, wordt er een signaal naar de hersenen gezonden dat het tijd is om te eten. Als de hormonen in balans zijn, werkt dit mechanisme uitstekend. Want op het moment dat de maag vol is, wordt er geen tot weinig ghreline afgescheiden en stopt het signaal naar de hersens dat er gegeten moet worden. Het hongergevoel neemt af. Bij een volle maag is juist het hormoon leptine actief die zorgt dat de hersenen het seintje geven van voldaanheid. Hoe meer leptine in het bloed circuleert, hoe verzadigder iemand zich voelt. Tenminste normaal gesproken... want bij een hormonale disbalans kan het anders lopen.

Leptineresistent

Insulineresistentie is de grootste ontregelaar van leptine. Voortdurend te hoge niveaus van insuline om de bloedsuiker te kunnen reguleren, leidt ertoe dat iemand insulineresistent wordt en daarmee ook leptineresistent. Als je leptineresistent bent, dan ervaar je een continue, onbedwingbare trek en wil je de hele tijd eten. En het zal niet onlogisch in de oren klinken, als ik vertel dat die onbedwingbare trek meestal "zin in zoet" betekent. Dit heeft weer te maken met de pieken en dalen in je bloedsuikers. Je lichaam vraagt als het ware om suikers. Ook een hoge BMI en een hoge waarde aan visceraal vet, ofwel buikvet, wordt gerelateerd aan leptineresistentie. Als het hormoon leptine niet aangemaakt wordt, dan onstaat:
  • Obesitas/overgewicht
  • Hyperglycemie (hoge bloedglucosespiegel)
  • Insulineresistentie
  • Lage lichaamstemperatuur
  • Vruchtbaarheidsproblemen

Leptine en overgewicht of obesitas

Bij mensen met overgewicht of obesitas komen hoge bloedspiegels van leptine voor. Dit past bij de hoeveelheid vetmassa die leptine produceert. Bij mensen met overgewicht gebeurt het vaak dat de hersenen het leptine signaal niet meer opmerken. Dan is er sprake van leptineresistentie. Zo ontstaat een negatieve spiraal naar beneden. Want je wilt graag afvallen, maar omdat je een continue drang naar eten voelt, wordt het erg lastig om de verleiding te weerstaan. Het vele vetweefsel bevat vaak stille ontstekingen die de leptineresistentie nog eens ondersteunen. Om de gevoeligheid voor leptine weer terug te krijgen en weer dat gevoel van verzadiging te ervaren, is hypnose uitermate geschikt. De onbedwingbare trek wordt weggenomen, waardoor het eenvoudiger wordt om minder, beter en gezonder te eten. Op die manier herstelt het lichaam en zal het hormoon leptine weer zijn taak uit kunnen voeren.

Leptine en chronische stress

Ook chronische stress kan tot leptineresistentie leiden. Bij stress voelen we vaak behoefte aan vet en suikerrijk eten. Vooral dierlijke vetten, fructose en alcohol veroorzaken leptineresistentie. Door dierlijke vetten stijgen de triglyceriden (bloedvetten)  in het bloed. Dit is het signaal voor het lichaam om het transport naar de hersenen te verminderen. Ondanks dus de vetmassa. Verminderen van stress in combinatie met kwalitatief, goede voeding is belangrijk om het gevoel van verzadiging weer op gang te brengen.