Vitamine D: helemaal een goed idee bij overgewicht
31 oktober 2020 

Vitamine D: helemaal een goed idee bij overgewicht

“Waarom zou je in vredesnaam géén vitamine D slikken?’’, zegt hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul.

Er zijn inmiddels best wat aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties en het beschermt je daarmee met grote kans ook tegen het virus dat op dit moment de hele wereld in zijn greep houdt.

Ik vraag me toch steeds weer af: hoe komt het toch dat er zo weinig aandacht is voor zoiets eenvoudigs? Met name nu is het belangrijk dat dit soort kennis ruim gedeeld wordt. Dat je vitamineniveau goed op peil blijven.

Een wetenschappelijke studie heeft uitgewezen dat het verloop van het virus een minder ernstig verloop heeft als iemand voldoende vitamine D heeft.

Sorry, dat ik er een beetje omheen draai met het virus, maar ik kan het echte woord niet noemen, omdat dit bericht anders mogelijk niet lang zichtbaar is. Lang leve de censuur, maar we begrijpen elkaar ongetwijfeld.

Ik hoor en zie namelijk wel dat veel mensen steeds minder buiten komen. Thuiswerken, thuisquarantaine of misschien gewoon geen zin meer om nog erop uit te trekken. Waar moet je tenslotte heen?

De dagelijkse wandeling schiet er al snel bij in en een vitamine D tekort, is dan al gauw het resultaat. Want vitamine D wordt in je lichaam aangemaakt door zonlicht. Een lekker frisse neus halen dus en zorgen dat je bolletje lekker in staat is dat licht ook op te nemen. Wel rekening houdend dat de UV-straling in de winter lang niet sterk genoeg is om die vitamine D goed aan te maken.

Logisch geredeneerd, klopt dat wel dat juist altijd in de herfst- en wintermaanden er een piek is met luchtweginfecties.

Nu komt een heel belangrijk detail. Zeker mensen met overgewicht hebben vaak een tekort aan vitamine D. Dit komt omdat vitamine D verloren gaat in het vetweefsel. Ouderen en mensen met een getinte huid hebben ook vaak een ernstig tekort. Het is dan dus zeker geen overbodige luxe om aan te vullen.

Een landelijk dagblad meldt:

“De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft een expertmeeting gehouden over onder meer vitamine D en stelt vervolgonderzoek in vanwege de gunstige resultaten. ,,Er zijn aanwijzingen dat ziektes bij mensen met ernstig vitamine D tekort ernstiger verlopen’’, verklaart longarts en NVALT-voorzitter Leon van den Toon. ,,Dus de hoop is dat aanvulling tot een minder ernstig beloop van Covid lijdt. Het is nog te vroeg om vitamine D toe te dienen in de behandeling, maar preventief een kleine hoeveelheid vitamine D slikken dat zou wel eens nuttig kunnen zijn.’’”

Het is volgens de artsen echt niet nodig om allemaal naar het lab te gaan om een bloedonderzoek aan te vragen om te screenen of je een tekort aan vitamine D hebt. Maar een kleine aanvulling door middel van een supplement kan geen kwaad. En daarmee verklein je serieus wel je risico volgens deze artsen en de wetenschappelijke studies die tot nu toe gedaan zijn.

PS: Krijg jij deze vitamine ook iedere dag voldoende binnen? Ben je een beetje verdwaald tussen al die verschillende aanbieders van supplementen en kan je niet kiezen? Misschien zorgt het er zelfs voor dat je maar helemaal niet kiest omdat je niet weet wat wel en niet goed is. Terwijl je lichaam wel snakt naar een suppletie. Dan heb ik een goed idee voor je.

Vitaily: iedere dag vitaler!

Klik hier om in jouw vitaliteit te investeren.

Let op: gebruik de code HYPNOGEZOND en krijg €7,50 korting.

Vitaily supplementen

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen