Laat je niet langer teleurstellen
14 januari 2023 
in Stress

Laat je niet langer teleurstellen

'Teleurstelling is een gemoedstoestand die men voelt wanneer aan een bepaalde verwachting niet wordt voldaan. Ook wanneer er geen sprake van een verwachting is maar slechts van hoop, kan men teleurgesteld worden.'

Dit staat geschreven op Wikipedia.

Oké, ik vind iets van deze zin. Eigenlijk vind ik er best veel van, maar het belangrijkste is wel dat hier de suggestie wordt gedaan dat je teleurgesteld kan WORDEN.

En daar ben ik het niet mee eens. Je kunt niet teleurgesteld worden. Je laat je teleurstellen. Doordat je een bepaalde verwachting had. En als dingen niet gaan volgens je verwachting dan voel je iets. Een gevoel dat je liever niet voelt. En om te voorkomen dat je dat gevoel voelt, moeten dingen altijd gaan zoals jij dat wilt.

Anders voel je het weer. En dat wil je niet.

Dus is het belangrijk dat je controle hebt. Zodat je dat gevoel, dat we in de volksmond teleurstelling noemen, niet hoeft te ervaren.

Daarom is het ook zo verdomd lastig om iets te gaan doen als je geen absolute zekerheid hebt dat er aan je verwachting wordt voldaan. Je zal toch met een kater komen te zitten omdat het anders is dan je verwacht. Bah… dan krijg je dat gevoel weer.

Dat is ook de reden dat veel mensen gaan uitstellen en passief worden als het gaat om dingen doen die er echt toe doen. De dingen kunnen anders gaan dan je verwacht en voor je het weet zit je er weer mee. Dat nare gevoel dus.

Dus als je al iets doet, dan nog beter je best doen. Nog perfectionistischer worden. En nog meer controle uitoefenen in de hoop dat…

Oei, hoop is ook gevaarlijk. Moet je niet doen. Kan hartstikke fout gaan volgens Wikipedia. Dan kan je namelijk teleurgesteld worden. Nee dus, je wordt niet teleurgesteld, je laat je teleurstellen omdat je zelf gekozen hebt om te hopen.

Te hopen op iets dat een ander doet, of te hopen op goede omstandigheden. In ieder geval gaat het altijd om iets waar je geen enkele invloed op hebt. Anders zou het geen hoop heten.

Terwijl jij dus je uiterste best doet om overal controle op te hebben zodat je dat gevoel (je weet wel die teleurstelling) niet hoeft te voelen, heb je geen controle. Daar kan je dan op zich ook weer teleurgesteld om zijn en zo ben je lekker bezig.

Laatst zag ik ergens onder een social media advertentie een reactie dat zo’n audio die ik aanbied, toch onzin is en al helemaal betaald. Belachelijk vond ze het. Ze kreeg bij de VGZ of CZ (weet ik niet meer precies) een gratis app met allemaal oefeningen.

Ik zou zeggen: lekker naar de VGZ app gaan en doe die oefeningen. Dan is je probleem opgelost toch? En dan hoef je ook niet meer op zoek te gaan naar oplossingen want dan zijn je problemen verdwenen. Allemaal door die gratis app.

Maar waarschijnlijk is deze mevrouw teleurgesteld. Heeft ze last van dat nare gevoel, want ze vindt nergens iets dat aan haar verwachting voldoet. En ze blijft hopen. Ook dat nog. Dat ze ergens iets gaat vinden wat haar wel gaat helpen en dat ook aan haar verwachting voldoet.

En dan kom ik voorbij met iets dat anders is, maar dat ze vergelijkt met iets dat ze al kent. Simpelweg omdat dit haar referentiekader is. En van daaruit gaat ze invullen en doet ze het af als onzin. En ontneemt ze zichzelf een kans om haar probleem op te lossen.

Want ik kan vrij aardig voorspellen dat die app dat in ieder geval niet gaat doen. Misschien heel kort even, maar daarna komt dat oude gedrag weer terug en is die hele app ineens vergeten. Want hoe vaak is het jou gelukt om iets dat je jezelf voorneemt om te veranderen voor altijd vol te houden?

Wat hier misgaat, is dat deze dame zonder kennis te nemen van de inhoud van mijn aanbod haar conclusies trekt. En voor het gemak maar aanneemt dat het allemaal hetzelfde is als wat ze al kent.

Iets wat op zich heel logisch is, omdat dit nu eenmaal is wat ze kent. En omdat dat wat ze kent nooit echt tot blijvend resultaat heeft geleid, zullen al die andere dingen ook wel niet werken.

Maar ja… iets wat je niet kent, wil niet zeggen dat het er niet is, of dat het niet zou werken. Je kunt bij iets dat je niet kent, je er alleen niets bij voorstellen.

En als je er dan mee aan de slag gaat en je herkent het niet, dan wijs je het af. Dan voldoet het niet aan de verwachting. De verwachting die je zelf hebt gecreëerd op basis van alle informatie, ervaringen en feedback die je in je leven hebt gekregen. En op basis van die informatie, ervaringen en feedback interpreteer je dus iets en koppel je er een positief of negatief label aan.

En als het een negatief label is omdat wat je krijgt niet conform jouw eigen gecreëerde werkelijkheid is, dan is het ineens de schuld van de ander want die had iets anders moeten geven.

Hoe moet die ander dat weten? Wat jij precies verwacht. En nog sterker, het is maar heel goed dat ik niet aan jou verwachting ga zitten voldoen. Dan zou ik een verdomd slechte hypnotherapeut zijn.

Want als jij namelijk het al weet, dan heb je toch überhaupt geen therapeut nodig? Dan zou je toch allang zelf je problemen hebben opgelost. Want dan weet je toch hoe het zit? Dan krijg je wat je verwacht en voel je in ieder geval geen teleurstelling, maar je houdt wel je probleem.

Hier is het cirkeltje weer rond. Want wat wil je?

Dat je jouw probleem oplost of wil je dat gevoel van teleurstelling niet voelen?

En ik kan je verklappen dat de overgrote meerderheid van de mensen bezig is met het laatste.

Ik ga hier dus allemaal niet aan meedoen. Want ik geef jou wat je nodig hebt zodat jij daarmee jouw probleem kan oplossen. Ik ga niet aan jouw verwachting voldoen. Want dan zou ik misbruik maken van dit hele mechanisme en jou iets geven waarvan ik van tevoren al weet dat het niet helpt. Want er zijn zoveel aanbieders die beweren dat ze je kunnen helpen maar waarmee dan?

Zo zag ik ergens in een blog drie tips om teleurstelling te voorkomen:

  • stel je verwachtingen bij
  • Vergroot je zelfvertrouwen
  • Zorg dat je lekker in je vel zit

Het positieve is dat hier duidelijk gesteld wordt dat je jouw eigen gevoel van teleurstelling moet zien te managen en dat is appeltje eitje. Gewoon ff zorgen dat je lekker in je vel zit. Kan die VGZ app je vast wel bij helpen;-)

Serieus, dit zijn open deuren. Hier heb je helemaal niets aan. Maar het voldoet wel aan de verwachting van veel mensen, want dit zijn de tips waar veel mensen reikhalzend naar uitkijken.

Ik denk alleen maar als ik dat lees: serieus, denk je dat ik dom ben ofzo?

Als dit soort tips de heilige graal zijn en voldoet aan de verwachting van het overgrote deel van de meerderheid dan is het toch niet gek dat zoveel mensen het gevoel hebben dat ze falen, dat ze niet goed genoeg zijn. Want dit werkt niet. Maar het voldoet dan weer wel aan de verwachting.

Dus ik zou zegen, wat wil je? Iets dat werkt en dat niet aan je verwachting voldoet? Of iets dat aan je verwachting voldoet, maar waarmee je nog steeds met je probleem blijft zitten. En geloof me rustig dat wanneer jij iets krijgt dat aan je verwachting voldoet, je uiteindelijk ook teleurgesteld achter blijft omdat blijkt dat het dan niet werkt. Het is zoiets als uitstel van…

Hoe dan ook, is het dan wel belangrijk dat je er echt iets mee gaat doen. Met dat wat ik je aanbied. En je openstelt dat het iets is dat je niet verwacht. Ook al kan het soms lijken op iets, maar toch is het anders. En dat je daar dan nieuwsgierig naar bent om te ontdekken wat het gaat doen, wat het resultaat gaat zijn.

Want als je zonder kennis te nemen van de inhoud al conclusies trekt op basis van die zogeheten verwachtingen dan kan ik in ieder geval concluderen dat je nog wat gehecht bent aan het doen van je probleem en dat het nog te gevaarlijk is, voor het onbewuste deel in jou, om het te veranderen.

Daarom ben ik ook niet teleurgesteld als iemand zegt teleurgesteld te zijn. Dan kan ik aardig voorspellen wat er speelt en hoop ik dat er ergens een moment komt dat er toch een opening ontstaat bij die persoon. Want dan is er ruimte om problemen op te lossen.

En daar heeft de wereld wat aan als veel meer mensen dat gaan doen, want problemen zijn er inmiddels genoeg en een groot deel daarvan ontstaat dan toch doordat we zo bezig zijn met nare gevoelens vermijden dat we geen oog meer hebben voor de inhoud en de oplossing.

Ik ben heel nieuwsgierig als we dit massaal zouden gaan doen. Wat er dan allemaal gaat gebeuren. En dat zonder verwachting, zonder hoop, maar met een open blik op wat er ontstaat vanuit rust en een goed gevoel. En dan daarop kunnen anticiperen. Dat zorgt ervoor dat je gericht kunt blijven op het creëren van je eigen leven en daarmee creëer je dan ook je eigen goede gevoel.

Want mensen doen dingen, omstandigheden gebeuren, maar jij hebt zelf invloed hoe je ermee omgaat. En als je richt op resultaten in plaats van verwachtingen dan zal je zien dat je veel meer ruimte ervaart om dingen te gaan doen.

Dan hoef je die gevoelens van teleurstelling niet meer te vermijden, maar kan je gewoon gaan doen. Goed idee?

De audiosessie Weg met Uitstelgedrag gaat je hierbij helpen. En grote kans dat je dit niet kunt geloven. Omdat je er al bij voorbaat iets van vindt. Maar ja… wat als het wel helpt? Juist omdat je het niet kent. Omdat je juist iets nodig hebt dat anders is dan alles wat je al ooit geprobeerd hebt.

Ben jij nieuwsgierig? Klik hier en start vandaag nog!

Birgit

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen