In welke angst hypnose zit jij?
09 oktober 2020 
in Hypnose

In welke angst hypnose zit jij?

“En de volgende drie minuten naar geel”, schalt de trainer boven de muziek uit. Ik zie de klok aftellen op het grote scherm en zet alvast de snelheid omhoog. De loopband versnelt terwijl ik het scherm in de gaten blijf houden.

Ik voel me inmiddels aardig op m’n gemak tussen dat jonge spul. En ik verbaas me telkens weer waartoe ik met mijn 48 jaar nog in staat ben. Veel meer dan twintig jaar geleden. Toen was ik nog niet misschien zo fit als nu. Ik had het er toen ook niet voor over. Moest er niet aan denken.

Had af en toe een opleving en ging dan drie weken naar een sportschool om daarna iedere maand netjes het abonnement te betalen. En er verder nooit meer mijn gezicht te laten zien. Ik vond het ook eerlijk gezegd geen gezicht.

Maar dat lag toen toch echt aan mezelf. Ik keurde mezelf af en ging echt niet in een strakke legging met dito strak shirt daar voor de fun op een fiets zitten. Of op een cross-fitter staan. Ik vond dat echt een hele opgave. Zeker in de winter zat ik liever warmpjes op de bank, dan dat ik nog de kou inging.

Eigenlijk was ik meer een sponsor en klonk het wel cool voor mezelf dat ik lid was van zo’n club. Maar van alleen zo’n abonnement betalen, werd ik niet slanker.

Ook niet gezonder, want daar op die bank dacht ik steeds trek te hebben. Dat was achteraf ook niet bepaald het geval, maar wel een mooi excuus om dan maar weer die kast in te duiken op zoek naar wat lekkers. Nou ja, toen vond ik dat lekker.

Als ik erop terugkijk, dan denk ik serieus: waar was ik mee bezig. Hoe kon ik mezelf die verhalen vertellen terwijl het nu zo overduidelijk zonde van mijn leven was om er zo mee om te gaan.

Ik hoor zo regelmatig van mensen dat sporten niets voor ze is. Dat ze daar het geduld niet voor hebben. Of dat het gewoon niet leuk is om te doen.

De vraag is of dat waar is. Of dat het slechts een onhandige dwaling van het onbewuste is. Die vindt dat bankhangen, Netflixen en chips kraken een beter idee is dan je in het zweet werken in de sportschool.

Kijk, zo’n vier maanden terug liep ik vrij argwanend die sportschool binnen. Moest heel effe wennen aan die jonge knaapies die daar hele gevaartes de lucht in knalden. Terwijl ik daar vrij braaf mijn jumping jacks stond te springen en heel stoer met een gewichtje van 2 kilo in de weer was.

Is dit nou echt wel zo’n goed idee, vroeg ik me toen nog steeds af. Maar ik had een challenge afgesproken. Een personal trainer ingeschakeld. Ik had volledige commitment met mezelf gesloten. Nu doorzetten want ik had een doel.

Met alleen gezonde voeding red ik dit drukke leven niet. Mijn lichaam snakte naar serieuze beweging. Conditie en spieropbouw. Het is zo belangrijk voor alles. Zowel fysiek als mentaal.

Zo leerde ik dat mijn idee van de waarheid niet klopte. En dat iets waarvan ik van tevoren dacht dat het niets voor mij was, ineens een verslavende gewoonte is geworden waar mijn lichaam heel erg blij van is geworden.

En natuurlijk hoef jij echt niet meteen de sportschool in om aan gewichten te gaan hangen. Een stuk wandelen iedere dag is ook al een goed idee. Of fietsen. In ieder geval bewegen in combinatie met een gezond eetpatroon gaat je onwijs veel opleveren.

Als je nu zegt, nou Birgit, dat gaat niet want… Dan vertel je jezelf misschien een verhaal waardoor je jezelf tegenhoudt om je lichaam gezonder en slanker te krijgen. Dat is jammer. Want je zal merken dat als je jezelf een ander verhaal vertelt, dat je dan ook een ander resultaat gaat bereiken.

Mogelijk heb je ervaringen uit het verleden. Je begint ergens aan en stopt er weer mee. Wat zorgt ervoor dat je dat doet? En is het dan niet juist belangrijk dat je kennis gaat maken met een manier die misschien nog heel erg onbekend voor je is, maar daarom niet minder effectief.

Je bent hier niet voor niets. Ergens heeft je onbewuste je een seintje gegeven. Je bent misschien wel nieuwsgierig wat het voor je kan betekenen. Maar hypnose. Wauw… dat is toch wel een ding.

Laat ik het er maar op houden dat we allemaal in hypnose zijn. Alles wat je bent gaan geloven. Alle verhalen die jij jezelf vertelt, heb je ergens opgedaan. Die heb je ontwikkeld op basis van wat je gedurende je leven ziet, hoort en ervaart. Daar ben je niet mee geboren.

Dus hypnose doe je al. En als veel en vaak snoepen en snacken toevallig tot jouw hypnose behoren, dan is het misschien een goed idee om een andere hypnose te gaan doen. Eentje die je helpt om juist te stoppen met snoepen en snacken.

Lijkt je dat een goed plan, klik dan gerust even door.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen