Alles om die buik te verbergen
24 oktober 2020 

Alles om die buik te verbergen

Een paar dagen van de radar. Nee hoor, niets ernstigs aan de hand. Een paar examens vroegen mijn aandacht, want als eeuwig lerend persoontje blijft mijn honger naar meer kennis niet te stoppen.

Honger naar kennis is niet erg. Daar word ik niet dik van. En dus hoef ik ook geen buik meer te verbergen. Want behoefte aan allerlei tussendoortjes tijdens werk en studie heb ik niet meer.

Iets dat ik in het verleden wel had en waardoor ik altijd weer blij was met de herfst- en wintermaanden. Want dan kon ik tenminste mijn buik verbergen. Want ik schaamde me voor mijn dikke buik. In die tijd at ik nog alles wat los en vast zat. En ik wist best dat ik de schade zelf aanrichtte, maar toch… Ik kon er niet mee stoppen en dus moest ik een strategie bedenken zodat ik die buik zoveel mogelijk kon verbergen.

Hoe verberg je je buik in de lente en zomer?

Het eigenaardige was dat ik altijd uitkeek naar de lente en de zomer. Maar als het eenmaal zover was, dan schrok ik. Want ik kon op geen enkele manier mijn buik nog verbergen. En dat voelde niet prettig.

Dat ik dus gestopt ben met al dat overbodige snoepen en snacken heeft me niet alleen een platte buik opgeleverd, maar ook heel veel energie. En die energie gebruik ik dan weer om mijn honger naar kennis te stillen.

Ik vind namelijk heel veel interessant. En ik wil van dat heel veel ook van alles weten. Het aparte is dat ik daar als klein meisje heel anders over dacht. Ik vond school allemaal maar uitermate saai. Was überhaupt geen fijne plek om te zijn, maar dat is weer een ander verhaal.

Wat begreep ik er nou van wat ik met al die kennis moest. Of welke kant het op zou gaan. Het moest wel zin hebben, en dat zag ik toen absoluut niet. Nou ja, dat zijn de lessen van het leven.

En misschien kan ik juist nu heel erg genieten van alles wat ik leer. En zo komen er steeds weer nieuwe dingen op mijn pad, die een logisch gevolg zijn van waar ik mee bezig ben.

Je buik verbergen is makkelijker dan er iets aan te doen

Druk maken over hoe ik mijn buik kan verbergen hoef ik dus allang niet meer. En dat gun ik jou ook. Maar ik weet hoe het werkt. En ik zie het gebeuren om me heen. De herfst komt eraan.

En gelukkig zijn daar die lange vesten en veel lagen kleding waarmee je je buik kunt verbergen achter een dikke laag stof. Dit is het moment van het jaar waarop het allemaal niet meer uitmaakt. Niets geen bikini op het strand. Niets geen hittegolven waardoor je minimaal gekleed naar buiten gaat. Nee hoor, gewoon lekker die buik verbergen. Dat is wat nu weer kan.

En straks in het voorjaar zie je het wel weer. Dat duurt nog wel even. En je maakt jezelf wijs dat je voor die tijd allang die kilo’s er weer af hebt. Dan hoef je niet eens meer een buik te verbergen.

Het vervelende is dat je het jezelf wel voorneemt, maar dat er in de uitvoering vaak niets van terecht komt. Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. Het moment waarop je denkt: weer niet gelukt. En dan de opluchting als je weer in staat bent om die buik te verbergen.

Persoonlijk vind ik het geen goed idee om dat zo te doen. Kijk, het uiterlijk is misschien wel het minst belangrijke aan overgewicht. Het gaat om de algehele conditie van je lichaam.

Voor wie wil je die buik eigenlijk verbergen?

Dus jij kunt er op bewust niveau misschien wel prima mee leven dat je je buik kan verbergen. Maar wat verberg je eigenlijk?

Het gaat echt niet om wat de buitenwereld van je vindt. Dat verbergen doe je voor jezelf.

Zodat je zelf niet de hele tijd geconfronteerd wordt met je buik. Die buitenwereld maakt het namelijk helemaal niets uit of jij wel of niet een dikke buik hebt. Dat denk je alleen maar. Maar ik zal je een geheimpje verklappen. De wereld is helemaal niet zoveel met jou bezig als je misschien denkt.

Dat klinkt mogelijk een beetje teleurstellend. Maar zo werkt het wel. We maken ons vaak enorm druk over wat anderen van ons denken, terwijl die ander vooral bezig is met zijn eigen dingetjes. Zo druk hoef je je dus helemaal niet te maken. Je kunt je beter druk maken hoe je goed voor jezelf zorgt zodat je voor jezelf die buik niet meer hoeft te verbergen.

Het is gewoon een breindingetje. Zie dat dikke vest maar als een geruststellende arm om je heen. Een arm die je beschermt tegen nare gevoelens en zo gaat er een zucht van verlichting door je heen.

Het maakt even allemaal niet uit. En je kan gewoon doorgaan in de oude, bestaande, maar oh zo ongezonde patronen van snoepen en snaaien. Want die onvrede en die innerlijke onrust kun je met geen enkel vest verbergen.

Maar zolang niemand het ziet, is het er niet. Tenminste dat wil je graag geloven en daarmee lijkt het er even niet te zijn.

Maar ja, wie houd je eigenlijk voor de gek. Want waar gaat het nu echt om? Het gaat niet om anderen, maar het gaat om jezelf.

Het belang van een gezond gewicht

Je buik verbergen heeft hooguit invloed op je gevoel van zelfvertrouwen. Je voelt je mogelijk wat zekerder. Maar gezondheidstechnisch is het natuurlijk niet persé een goede oplossing. Ook voor je immuunsysteem doet die trui die je buik verbergt helemaal niets. En dat is zonde. Want terwijl jij je te buiten gaat aan teveel en ongezond voedsel, wordt jouw immuunsysteem zwaar belast.

En dat zou je niet moeten willen. Het zijn de cellen in je lichaam die zich op een bepaalde manier gedragen en wat bepalend is of je wel of niet problemen met je gezondheid ervaart. Jouw cellen verdienen een goede zorg. En jij bent degene die daar verantwoordelijk voor is.

Stop met buik verbergen

Je verdient het dus om een gewicht te hebben waarmee je gezondheidsrisico’s verkleint. En het voordeel is dat je gelijk niet meer bezig hoeft te zijn hoe je die buik gaat verbergen. Want zodra de temperatuur oploopt en de vesten de kast in kunnen, weet je wel hoe laat het is. Het wordt tijd voor een definitieve oplossing.

Je kunt je buik wel blijven verbergen. En doen alsof het er niet is. Maar uiteindelijk komt die zomer weer. En daarmee ook de confrontatie met jezelf.

Je lichaam is een wonderlijk systeem

Je kunt je lichaam niet los zien van je geest. Onzekerheid over jezelf en over je lichaam geeft stress. En lichaam reageert weer op stress, angst, niet-helpende overtuigingen. Het zijn allemaal ongrijpbare zaken die invloed hebben op het proces van vetverbranding. Met als gevolg een buik die je wilt verbergen. En als dat niet lukt, geeft dat weer stress. Het lijkt wel een vicieuze cirkel waar je lastig uit kan komen.

Want stress laat je eten, en dat eten is vaak ongezond en bevat teveel lege calorieën.

En alles wat niet helpend is aan het werkelijk voeden van je cellen, betekent een aanslag op je systeem.

Je lichaam moet extra hard werken om die schadelijke stoffen te kunnen verwerken en naar buiten te werken. En daardoor werken andere processen weer minder goed.

Soms gaat dat naar buiten werken van schadelijke stoffen met grof geweld als je iets eet dat bedorven is. Dan kan je zomaar ineens een heftige reactie krijgen waardoor alles er direct weer uitkomt. Maar veel vaker zijn het voedingsmiddelen die wel schadelijk zijn, maar waarvan je het niet direct en op hele korte termijn in de gaten hebt.

En zo wordt er vaak gekozen voor het korte termijn plezier. En omdat we nu zijn aangekomen in de juiste tijd van het jaar om die buik te verbergen, wordt dat korte termijn plezier allemaal nog veel aantrekkelijker. Je trekt gewoon die trui weer uit de kast en niemand die het ziet.

Hoe lang wil jij je buik nog verbergen?

Of kies je voor en definitieve oplossing? Misschien is het een goed idee om dit eens op je in te laten werken. Wat is nu echt belangrijk voor jou? Wil je afvallen voor je uiterlijk of wil je afvallen voor je gezondheid?

Dat laatste is een veel betere motivator. En zeker in deze tijd een hele belangrijke zelfs. Want hoe beter jouw immuunsysteem werkt, hoe minder vatbaar je bent voor griepvirussen van welke aard dan ook.

Goed voor jezelf zorgen, zorgt direct ook voor meer ontspanning omdat je minder angstig gaat zijn. Je vertrouwt op je lichaam. Dat het moet doen, wat het moet doen. Zo wordt je steeds sterker en sterker. En je zelfvertrouwen groeit van binnenuit. En niet omdat je tijdelijk je buik kunt verbergen en daardoor je iets zekerder voelt. Die zekerheid kun je altijd voelen. Op ieder moment van het jaar. En daar hoef je niets voor te verbergen. En zeker geen buik.

Dus als je zelf ook aanvoelt, dat het belangrijk is om die switch te maken. Ofwel die knop om te zetten. Waar gaat het echt om? Dat je gezond leeft en eet en daarmee je lichaam ondersteunt. Dat is echt een veel beter idee om te doen.

Meer weten om jezelf juist nu gezond te houden, klik dan hier even door.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen