Enig Alternatief: Wat kies je?
08 oktober 2020 
in Hypnose

Enig Alternatief: Wat kies je?

Ze staat voor een rekje met roze kanten behaatjes en ineens springt daar een indiaan dwars voor haar langs.

Ze schrikt op en krijgt een indianentooi in haar handen geduwd. Of ze indiaantje wil spelen en de regendans wil doen. Nou, nee dus. Dat zag ze niet zitten. Hele cameraploeg eromheen. En wat zou ze doen?

Dit was ooit televisie waar veel mensen voor aan de buis gekluisterd zaten. Ik zag het voorbij komen en dacht, serieus… Wat zijn de tijden veranderd. Of misschien ben ik veranderd, want ik kan me nauwelijks nog voorstellen dat dit ooit leuk was ofzo.

De betreffende mevrouw werd met schaamrood op haar kaken steeds verder het rek met de behaatjes in gedreven. Haar lichaamstaal sprak boekdelen. Ze schaamde zich kapot en zo te zien had ze het liefst ter plekke de grond in gezakt. Weg van die idioot die daar met een nog idioter pak haar een voorstel stond te doen waar de tranen van in je ogen springen.

De één vindt het komisch, de ander noemt het bizar. Hoe dan ook, kreeg deze dame een keuze. Zou ze het doen of niet? Indiaantje spelen met een clowneske figuur tussen de roze, kanten behaatjes. Ik zou het wel weten en deze mevrouw wist het ook. Not dus.

Maar er zijn mensen die doen het wel. Gewoon omdat ze dat grappig vinden. Zo maakt ieder z’n eigen keuzes. Doe je het wel of doe je het niet.

Naast de keuze ja of nee, waren er nog andere keuzes te maken. Nu vluchtte ze het rek met de roze behaatjes in. Wat de situatie nog grappiger moest maken voor de omstanders. En voor haar alleen maar genanter. Tenminste zo zag het er wel uit.

Ze had natuurlijk ook een andere reactie kunnen kiezen. Namelijk zelfverzekerd aangeven dat ze hier geen behoefte aan heeft. Wegwezen met je absurde voorstel en leave me alone. Zoiets.

Of ze had hem gewoon kunnen negeren. Ze had in die situatie onvoorstelbaar veel keuzes, maar ze koos er eentje. En die ene keuze was bepalend voor hoe de hele situatie verliep.

Met haar keuze werd ze interessant genoeg dat het zogenaamd leuke televisie op zou leveren, waar kijkend Nederland zich een breuk om zou lachen. Nou lekker dan voor die vrouw.

Als je erover na zou denken, dan maak je op een dag onvoorstelbaar veel keuzes. Dat begint vanaf het moment dat je je ogen opendoet. En eigenlijk is zelfs dat al een keuze. Je kunt ze namelijk ook dichthouden.

Ook al is dat een keuze, zo voelt het vaak niet. Je doet ze gewoon open en het lijkt alsof dat vanzelf gaat. Juist daar zit ook de truc als het gaat om snoepen en snacken. Want je hebt een keuze. Maar zo voelt het vaak niet.

Je doet het, zou je tegen de man met de indianentooi zeggen. Je pakt het koekje en je eet het op. Maar je kan natuurlijk ook zeggen. Nee, ik bedank ervoor. Geen zin. Of in dit geval, geen behoefte.

Wauw… zou dat niet machtig zijn. Dat je gewoon net zo vanzelfsprekend als je ogen open gaan iedere ochtend, dat je net zo vanzelfsprekend geen behoefte hebt aan snoep en koek.

Of misschien nog beter gezegd, dat je in plaats van dat het nu vanzelfsprekend is dat je al die zoetigheid eet, net zo vanzelfsprekend het niet meer pakt.

Gewoon omdat je er niet naar taalt. Je bent er niet mee bezig. Dan is het een vanzelfsprekende keuze.

Maar dat doe je nu niet. Het is nu die ene keuze die jij hebt gekozen, net als die vrouw die daar tussen die behaatjes bungelde. Een keuze die misschien niet heel fraai uitpakt. Zij voor schut voor heel televisiekijkend Nederland. En jij baalt omdat je maar niet van die snoep, koek en allerlei ander ongezond spul af kunt blijven.

Er is altijd een betere keuze dan snoepen of snacken. En er zijn meer dan genoeg andere keuzes. Je kunt niets pakken, je kunt een gezonder alternatief kiezen. Je kunt het op wilskracht doen. Een dieet volgen waar je al van weet hoe het afloopt. Of gewoon heel makkelijk via hypnose.

Keuze genoeg. En het is helemaal aan jou wat je kiest om te doen. Om je lichaam in een betere conditie te brengen. Want hoe dan ook, is het weglaten van overbodige, ongezonde tussendoortjes een heel goed idee voor je lichaam en je immuunsysteem. Hoe dan ook.

Laat je onbewuste weten dat het anders mag. Een andere keuze. Als je dat een goed idee lijkt, klik dan gewoon even door.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen