Gevaar van ongezonde voeding
04 september 2020 

Gevaar van ongezonde voeding

Het is 8.45 uur en ben op weg naar de lenzencontrole. Ja, ik heb vroeger te weinig worteltjes gegeten. En ook echt flink te weinig, want ik zie geen steek zonder lenzen.

Al een beetje aan de late kant, rijd ik op het smalle landweggetje en zie ik ineens voor me twee eekhoorntjes achter elkaar aan rennen. Ze springen zo de weg op en roetssjjjj… weg zijn ze weer de bossen in.

Ik zie het al voor me. Mama eekhoorn moet even het huis aan kant maken en zegt tegen knabbel en babbel dat ze maar even lekker buiten moeten gaan spelen.

En natuurlijk doen die kleintjes dat. Hartstikke leuk toch? Lekker achter elkaar aanrennen en een plezier dat ze hebben.

Zich totaal niet bewust van het gevaar. Zelf rijd ik altijd al rustig op dat soort weggetjes. Je weet tenslotte maar nooit wat er zo uit het bos schiet.

Een hert, konijn of eekhoorn zijn zich niet echt bewust van de gevaren van de moderne Westerse wereld.

Nee hoor, die steken gewoon over. Of die huppelen gezellig achter elkaar aan.

En soms heeft er eentje pech. Er zijn genoeg mensen die wel als een bezetene over die weggetjes vlammen. En dan zie ik zo af en toe zo’n levenloos beestje liggen.

Die heeft in al z’n naïviteit het niet gered. Lekker spelen, zich van geen kwaad bewust en ineens is het klaar. Ik vind dat altijd een triest gezicht. Zo jammer.

Af en toe denk ik wel dat het misschien maar goed is als je de gevaren niet ziet. Ik bedoel, het ziet er onwijs schattig uit twee van die huppelende eekhoorntjes. Ik word er persoonlijk blij van als ik dat zo achter elkaar zie rennen.

Maar ik zie het gevaar wel. En dan hoop ik maar dat het goed gaat en dat ze een lang leven hebben waarin ze lekker kunnen spelen.

Zo gaat het ook bij mensen. Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren van ongezonde voeding. Ze denken dat het wel meevalt. En laden net zo makkelijk hun karretjes vol met voeding waarbij je op z’n minst vraagtekens zou moeten zetten.

Kijk, iedereen doet het, dus zal het wel goed zijn. En anders zou het toch niet verkocht mogen worden.

Oh, jawel hoor. Want we weten allemaal dat alcohol en roken ook echt niet goed is voor je lichaam. En toch ligt het in de winkel.

Voor alcohol bestaan er zelfs speciale winkels. Slijters noemen ze dat.

Dus dat het verkocht wordt, wil niet persé zeggen dat het ook gezond is voor je lichaam.

Maar ja, we zijn massaal zo geconditioneerd. Het zal wel goed zijn. Die E-nummers zijn toch ook allemaal goedgekeurd. Dus wat kan je gebeuren?

Nou, ik wil je niet ontmoedigen. Maar eigenlijk heel veel. Net als dat die eekhoorntjes zonder dat ze zich er bewust van zijn een risico nemen. Ze rennen zo de straat op. Zonder op te letten.

Is dat niet overigens zo’n beetje het eerste dat je je kind leert. Eerst kijken voor je oversteekt. Want verkeer is gevaarlijk. Maar ze krijgen thuis vervolgens wel een voor hun lichaam gevaarlijk snoepje. Eigenlijk heel apart als je er zo bij nadenkt.

Maar goed, dat terzijde.

Ongezonde voeding en de hele dag door snoepen en snacken vormt ook een risico. Net als dat zonder te kijken oversteken een risico vormt.

Dat laatste zien we vaak echt als een risico. In het verkeer moet je opletten. Maar de hele dag door bezig zijn met eten, snoepen en snacken is gewoon lekker.

Zonder dat je je er bewust van bent, neem je de hele dag door risico’s wanneer je weer snoep, koek of iets anders eet wat niet bijdraagt aan het onderhoud van je lichaam.

Alleen omdat het allemaal zo lekker is en het zo lastig is om het niet te doen, probeer je het goed te praten.

Bijvoorbeeld door te geloven dat het allemaal wel mee zal vallen. Zoveel kwaad kan het niet. En de lijst met argumenten is eindeloos om vooral door te gaan met snoepen en snaaien.

Wat voor de één logisch is, is voor de ander niet logisch. Voor mij is het allang niet meer logisch dat je jezelf volstopt met voeding die je gezondheid eerder ondermijnt dan dat het goed doet.

Maar je moet er wel aan toe zijn om dat te willen en kunnen zien. Pas dan zal je iets kunnen veranderen. Eerder niet.

Dus als je nog niet zover bent en je gelooft dat het allemaal wel mee zal vallen, dan is dit niets voor jou.

Maar als je toch steeds meer gelooft dat het ook anders kan. Dat het alleen nog een kwestie is van hoe dan?

Dan heb ik een goed idee voor je. Je kunt dat zien op de volgende pagina.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen