Als je altijd alles goed moet doen voor een ander
16 december 2020 
in Stress

Als je altijd alles goed moet doen voor een ander

“Ik moet het altijd goed doen”, hoor ik regelmatig als ik met mensen in gesprek ben. Maar ja, wat is goed dan precies? Heb je jezelf dat weleens afgevraagd?

Want “goed” is natuurlijk maar een relatief begrip. Het is eigenlijk iets dat je zelf maar bedenkt. En als je daar weer over nadenkt, dan is het een heilloze missie om het allemaal goed te doen.

Waarom zou je het ook doen? Iets nastreven wat helemaal niet bestaat.

Het levert alleen maar ongelooflijk veel stress. En ik weet er alles van, want jeetje ik had er zo ongeveer mijn levenswerk van gemaakt.

En ondanks alle inspanning die ik leverde, kwam er nooit een moment dat ik tevreden was. Tenminste tevreden met het resultaat. Het kan altijd beter namelijk. Dat is ook zo, maar wil niet zeggen dat het andere niet goed is.

Als je doet wat je doet en je doet dat met de beste intentie dan is het al goed. En als een ander daar anders over denkt, dan is dat het aapje van die ander. En die mag dat aapje lekker zelf verzorgen. Hoef ik niet te doen. Zo zou jij er ook over kunnen denken.

Serieus, dan zal er een last van je schouders vallen. Want al die aapjes van anderen, gaan weer terug naar de rechtmatige eigenaar en houd jij tijd over. Voor jezelf.

Krijg je veel energie van ook. En met die energie kun je weer hele leuke dingen doen. Gewoon op jouw manier en dan gaat het vanzelf goed.

Maar ja, ik was hier niet uniek in. En jij bent dat ook niet als je het altijd maar goed wilt doen. En vaak ook voor een ander. Dat is ook zo’n leuke.

Want die ander is blij en jij bent ondertussen uitgehold en met je tong op je knieën uitgeput van al dat harde werken om het goed te doen. Wat dus toch nooit lukt. Ik blijf het maar even zeggen.

Zorg je trouwens net zo goed voor jezelf als voor die ander? Dat je aandacht hebt voor jou innerlijke staat zodat je fysiek en mentaal lekker weerbaar bent? Of is het voor jezelf al gauw wel goed genoeg?

Vaak is dit namelijk het geval. Sterker nog, de meerderheid zorgt erg slecht voor zichzelf. Weinig beweging en veel Netflixen. Water is voor dieren. En chips is een betere keuze dan een tomaatje. Iets in die trant.

Het is een wonderlijke wereld want alles wat juist goed voor jouw lichaam en geest is, daar lijken we vies van te zijn. Eigenlijk ook weer heel apart.

Kijk, als je toch een drive hebt om het allemaal goed te willen doen. En vooralsnog geloof je in dat hele concept. Dan is het misschien een goed idee om het in ieder geval goed te doen voor jezelf.

Namelijk zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt in deze ijzingwekkende thriller waar we in terecht zijn gekomen. Een beter werkend immuunsysteem bijvoorbeeld. Kijk, als de overheid het dan toch heeft over het nieuwe normaal.

Waarom dan niet water het nieuwe bier maken. Of de nieuwe wijn, dat kan natuurlijk ook. Dan zou bewegen zomaar het nieuwe bankhangen kunnen zijn. En stress is zo 2019. Waarom ook allemaal niet? Als we in één jaar tijd zoveel kunnen veranderen, dan zou het ook moeten lukken om de focus te verleggen.

Van het goed doen voor een ander, naar het goed doen voor jezelf.

Misschien klinkt het allemaal niet zo heel erg aantrekkelijk. En dat is dan op zich weer een beetje raar. Want jij bent toch de hoofdpersoon in deze film? Jij bent toch het meest belangrijk. En al doe je maar een kleine beetje beter voor jezelf zorgen, is je immuunsysteem al blij.

Want nee, het hoeft allemaal echt niet extreem en perfect. Want dat bestaat tenslotte niet eens. Maar als we allemaal een klein beetje beter voor onszelf zouden zorgen. Iets minder ongezond en iets meer gezond. Dan help je jezelf en uiteindelijk ook de ander. Want hoe meer mensen weerbaar zijn tegen virussen, hoe minder mensen ziek worden, hoe minder mensen elkaar kunnen aansteken.

Don’t shoot me, het is ook maar een theorie. Maar deze kan in ieder geval geen kwaad. En om je een beetje te helpen, heb ik de zelfhypnose Boost je Immuunsysteem nog even in de aanbieding. Dan kun je lekker op je gemak thuis, heel ontspannen werken aan het goed doen voor jezelf. Wat dat ook mag zijn.

Vind je dat dan weer een goed idee om te doen, klik dan gerust even door…

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen