Goed voor jezelf zorgen. Je bent het waard!
27 oktober 2020 

Goed voor jezelf zorgen. Je bent het waard!

Het begint verontrustend te worden. De grote groep mensen die de handdoek in de ring gooit wat betreft het goed zorgen voor zichzelf.

In deze uitdagende tijd waarin juist een gezonde leefstijl en een gezond gewicht van groot belang zijn om jezelf te beschermen tegen virussen en bacteriën van buitenaf.

De maatregelen lijken misschien heel nobel. Maar er is een keerzijde aan het goed willen zorgen voor een ander. Er is inmiddels een steeds groter wordende groep mensen die lijden aan depressies en eenzaamheid ten gevolge van de maatregelen. Het begint dramatische vormen aan te nemen.

Misschien voel jij ook wel de onwerkelijkheid van de situatie. Of het nu de angst is om het virus te krijgen of de angst waar het heen gaat met de wereld, dat maakt niet uit. Angst is angst en jouw onbewuste gaat nog een extra schep erbovenop gooien om jou te beschermen tegen al die nare gevoelens die het allemaal met zich meebrengt. De onrust, de frustratie, wat het ook is. Dit wil je niet voelen.

Juist die bescherming is vaak nog ingegeven door “oude” oplossingen. Zoals dat je als kind een snoepje van je moeder kreeg wanneer je verdrietig was. Of de gezellige avondjes met je pyjamaatje op de bank met een glaasje prik en een bakje chips op schoot. Zeker in deze tijd waarin alles ongezellig begint te worden, willen we nog ergens wat troost uit putten. En het onbewuste heeft ooit geleerd dat knabbelen aan allerlei “lekkers” een goed idee is om te doen.

Mogelijk gaf het je toen een fijn, warm en veilig gevoel. En zo kan het gebeuren dat wanneer het je allemaal niet meer zoveel kan schelen, je heel makkelijk vervalt in die oude oplossing van vroeger. Want tenslotte het enige dat je wilt, is je fijn, veilig en geborgen voelen. En ergens heb je geleerd dat eten daar een belangrijke rol in speelt.

Dus dat is wat er nu massaal gebeurt. Eten, eten en nog eens eten en door de hoge stressniveau’s wordt dit ook nog eens lekker vastgezet in hardnekkig buikvet dat schadelijk is voor de organen.

En juist dat voedt de angst weer om ziek te worden. Het is een neerwaartse spiraal en ik zie het gebeuren. Gezondheid lijkt langzaam weg te vagen en gaat langzaam ten onder aan het mentale geweld en de groepsdruk.  Alleen het beschermen van een ander telt nog. Maar wacht eens effetjes: jij bent toch ook belangrijk?

Terwijl die zogenaamde beschermende maatregelen jouw immuunsysteem langzaam verzwakken, voelt het steeds ongemakkelijker. En omdat je onbewuste dit prima in de gaten heeft, word je automatisch zo die snoepkast weer ingedreven. Wegeten van dat onbehaaglijke gevoel.

Met pijn in mijn hart zie ik wat er gebeurt. Want ik weet echt wel hoe lastig het is om op eigen kracht je handen in bedwang te houden terwijl je van binnen zoveel voelt dat weggegeten moet worden. Dat onrustige gevoel wordt steeds groter en vervolgens is er geen ontkomen meer aan. Je pakt het gewoon, het maakt niet meer uit. Voor even niet tenminste. Maar als snel komt de rede weer terug en weet je dat dit niet de manier is.

En toch gebeurt het keer op keer. Iedere dag weer opnieuw en je neemt je voor: morgen begin ik echt. Gedreven door angst weet je eigenlijk beter. Het lukt je niet want angst is een krachtige emotie.

En vooral suikers hebben hun troostende werking en onderdrukken tijdelijk die angst. Geven je even dat gevoel van toen je klein was. Dat ene moment dat je getroost werd of je veilig waande.

Als je dit principe begrijpt en dat doe je wel, dan wordt het tijd om jezelf bij elkaar te rapen. Om te zorgen dat je jezelf optimaal in conditie brengt, zodat het risico op verzwakking verkleind wordt.

We kunnen natuurlijk allemaal solidair met elkaar gaan zitten zijn door onszelf allemaal te verzwakken. Maar daar redden we de mensen niet mee die helaas getroffen worden door een virus en daar erg ziek van worden. Welk virus het ook mag zijn.

Het is al erg genoeg dat er mensen ziek worden. Maar laten we dan in hemelsnaam goed voor onszelf zorgen. Dus stoppen met al die overbodige suikers en ongezonde voeding. Bewust kiezen voor gezonde voeding en ons lichaam de rust geven die het verdient om die gezonde voedingsstoffen op de juiste plaats van bestemming te krijgen, namelijk je lichaamscellen.

Nu de handdoek in de ring gooien is wat mij betreft geen optie. Tenminste dat zou het niet moeten zijn. Dus als jij tot nu toe ook hebt gedacht dat het allemaal niet meer uitmaakt, dan hoop ik dat je het gaat heroverwegen. Op zich is het best logisch dat je het tot nu toe zo hebt gedaan, maar misschien is het nu tijd voor een andere aanpak.

Het is nooit te laat om te beginnen met een gezondere leefstijl. Het is nooit te laat om goed voor jezelf te zorgen.  En het is nooit te laat om gewicht te verliezen. Je kan vandaag nog beginnen om in ieder geval die suikerverslaving een halt toe te roepen.

Dat is niet alleen in jouw belang maar in ieders belang. Want als we zoveel mogelijk fit en gezond zijn, dan is dat ook een manier om het, of ieder willekeurig ander, virus onder controle te krijgen.

Zorg goed voor jezelf en klik hier en begin vandaag nog met je immuunsysteem te verbeteren.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen