Het gevaar van denken als het gaat om gezondheid
31 oktober 2020 

Het gevaar van denken als het gaat om gezondheid

Levensgevaarlijk is het. Het woord zegt het al, het hele leven is gevaarlijk. Er liggen namelijk allemaal risico’s op de loer. Als je er goed over nadenkt, dan is het van begin tot het einde een risicovolle onderneming.

Daarom is nadenken niet altijd een heel goed idee.

Denken is een supermooie vaardigheid die we als mens hebben gekregen. Maar om dan toch in termen van gevaarlijk te spreken, is het meteen ook een levensgevaarlijke vaardigheid.

Want in heel veel gevallen gebruiken we dat denken helemaal niet handig.

Zo kun je bijvoorbeeld helemaal uit je dak gaan als je een spin ziet. Tenminste als je bang bent voor spinnen. Terwijl een spin is een spin. Gewoon een beestje wat zichzelf voortbeweegt op iets meer pootjes dan wij mensen benen hebben.

Zo’n klein beestje kan voor mij logisch gedacht totaal niets doen. Jij bent altijd sneller. Dus hoe kan je zo’n angst gecreëerd hebben.

Dat komt omdat je het groot hebt gedacht. Je hebt van dat hele kleine spinnetje een enorme reus gemaakt. In je gedachten dus. En je hebt daar van alles aan toegevoegd wat het nog indrukwekkend enger maakt voor jou.

Je onbewuste neemt dus niet dat kleine spinnetje waar, maar ziet die enorm, griezelige reus die jij in gedachten ervan hebt gemaakt.

Tja… en wat doet je onbewuste dan? Die zorgt dat jouw hele lichaam in opperste staat van paraatheid wordt gebracht om weg te vluchten.

En dan ben je nog verbolgen dat de rest van het gezelschap het gevaar niet ziet en gewoon blijft zitten. Onder deze gevaarlijke omstandigheden. Terwijl jij rent voor je leven. Want daar zit tenslotte een beest. Wow…

Ik noem nu het voorbeeld voor spinnen. Maar ieder heeft zo zijn eigen definitie van gevaarlijk.

En wat voor jou gevaarlijk is, is voor mij volledig ongevaarlijk. En andersom.

Zo zijn er genoeg risico’s. Als je opnieuw er over nadenkt, kun je niets meer. En dat is geen leven.

Dus we nemen risico’s. We gaan de deur uit. We stappen in de auto en bewegen ons vrij in de wereld.

En met al deze dingen, accepteren we de risico’s met een idee van: mij overkomt het allemaal niet.

Zo gaat het ook met het volladen van een karretje in de supermarkt.

Er verdwijnen gezonde en ongezonde voedingsmiddelen in het winkelwagentje. Maar daar voel je waarschijnlijk niets bij.

Dat het ongezonde eten een behoorlijk risico vormt voor je gezondheid, denk je niet over na.

Hoe komt dat toch? Dat is de Zero Risk Bias.

We accepteren risico’s die we zelf in de hand hebben. Je bepaalt zelf of je wel of niet die koek opeet.

Maar risico’s die we niet beheersen, daar kunnen we ons onwijs druk over maken.

Zo zijn er mensen die een half pak koeken naar binnen werkt, terwijl ze zich tijdens het eten behoorlijk opwinden over het feit dat er in de buurt een 5G mast wordt geplaatst. Want dat is gevaarlijk voor de gezondheid.

Persoonlijk heb ik er allemaal geen idee van of een 5G mast gevaarlijk is. Doe ik geen onderzoek naar, maar het gaat om het idee. Mij lijkt dat pak koeken in ieder geval gevaarlijk.

Zodra we er dus zelf geen controle over hebben, accepteren we ineens geen risico’s meer. En als we wel controle hebben dan eten we het gevaar gewoon op. Want er kan toch niets gebeuren. Denk je dan.

Dat is interessant. Want als je hier eens over zou nadenken, dan zou het ineens zomaar kunnen zijn dat je je bewust wordt dat het gewoon een mindf*ck is.

Want uiteindelijk is het toch het meest makkelijk om de belangrijkste risico’s als het gaat om je gezondheid uit te bannen. Dus weg met die ongezonde tussendoortjes en zoetigheid.

En dit is veel makkelijker te bereiken dan de omstandigheden veranderen.

Nou ja, op bewust niveau misschien niet helemaal, maar op onbewust niveau is dat heel makkelijk te doen.

Met hypnose dus. Want daarmee zorg je dat je onbewuste begrijpt wat de bedoeling is.

Dat maakt de zelfhypnose sessie Stop de Suikerverslaving zo krachtig. Want daarmee hoef je niet te denken. Alleen maar te ontspannen en te luisteren. Je onbewuste doet de rest.

En dat is wel zo veilig! Klik hier even als wilt weten wat het anderen al heeft opgeleverd.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen