Hoe voorkom je eetbuien? Zo doe je dat
03 maart 2020 

Hoe voorkom je eetbuien? Zo doe je dat

Vanmorgen sprak ik een mevrouw die zei:

“Eigenlijk wil ik gewoon afvallen zonder gedoe. Ik word moedeloos van die eetbuien. Dat ik telkens de verleiding niet kan weerstaan. En het is altijd wat. Nu zijn het weer paaseitjes. Enorme bergen liggen daar precies bij de ingang van de supermarkt.”

Je begrijpt vast wat deze mevrouw bedoelt. Zodra je geconfronteerd wordt met lekkers, is de toon gezet. Je smaakpapillen worden geactiveerd en je voelt als het ware de chocolade al in je mond smelten en… Ja hoor, je bent gezwicht. Voor je het goed en wel in de gaten hebt, reken je bij de kassa niet alleen de paaseitjes af, maar ook nog allerlei andere lekkernijen.

En zo gaat het ook als je terugkomt van de zomervakantie. De zon schijnt nog volop maar de pepernoten liggen al weer rijkelijk in de winkel. Als je gevoelig bent voor eetbuien, dan is er eigenlijk altijd wel iets waardoor je zwicht. Want als je het zo bekijkt, dan is het hele jaar één groot feest. Na de pepernoten is het namelijk alweer de beurt aan de kerstkransjes.

Al dat snoep en die snacks die liggen te wachten op het moment dat jij je niet kunt beheersen. Tot je volgende eetbui. Want als je het eenmaal in huis hebt, dan is de verleiding niet te weerstaan. Dan moet het op.

En dat terwijl we leven in een tijd dat we ons steeds meer bewust worden van het belang van gezonde voeding. Steeds meer mensen voelen zich ongelukkig met hun gewicht en ongezonde leefpatroon. Ze hoppen van eetbui naar eetbui terwijl ze zo graag willen afvallen. Maar het blijkt telkens weer een enorm gedoe om dat voor elkaar te krijgen.

De verleiding van “lekker” eten

Al met al begint het uit de hand te lopen, want de verleiding in de supermarkt wordt steeds groter en groter.

En dat terwijl de gezondheidszorg aan de noodrem trekt. We ontwikkelen massaal teveel klachten. Onder andere ook door teveel en ongezond eten. Met als gevolg dat mede hierdoor de gezondheidszorg straks niet meer te betalen is.

Ik blijf het overigens wel een interessant fenomeen vinden. Terwijl we aan de ene kant op maatschappelijk niveau bezig zijn met oplossingen bedenken om de gezondheid te verbeteren en de kosten te verminderen, is er een totaal andere wereld. Namelijk die van de voedingsindustrie. Die is juist heel erg blij met jouw eetbuien. Want hoe meer jij eet, hoe meer zij verdienen. En dat terwijl jouw lichaam het helemaal niet nodig heeft.

En het aanbod wordt steeds groter en groter. Iedere keer wordt er weer iets bedacht waarmee jij je gezondheid kunt ondermijnen.

Is dit eigenlijk niet ontzettend raar? En tegenstrijdig ook!

Met al die eetbuien kan je afvallen wel vergeten

Daar sta je dan in de supermarkt. Het is nog lang geen Pasen, Sinterklaas of kerst, maar toch ligt dat snoep al maanden van tevoren in de winkel. Tegen de tijd dat het echte feest kan beginnen, kan je geen paaseitje, pepernoot of kerstkransje meer zien. En dat zegt dan al genoeg. Je wilde helemaal in januari geen paaseitjes kopen. En in augustus ook geen pepernoten. Laat staan in oktober kerstkransjes.

Maar je doet het wel. Iedere keer weer. En je eetbuien nemen alleen maar toe wat betekent dat je afvallen wel kunt vergeten. Waardeloos natuurlijk ook van die supermarkt. Waarom die confrontatie meteen al bij de ingang? Eigenlijk is het gewoon gemeen.

Voorkom eetbuien

Want jij wilt afvallen. Maar het wordt je bijna onmogelijk gemaakt. De eerste paar dagen lukt het wel, maar dan komt er een moment en dan loop je de supermarkt binnen. Je hebt een lijstje en daar staat zeker weten geen snoep op. Maar toch ligt het ineens wel in je mandje.

Huh… Hoe kan dat nou?

Alsof er een onzichtbare kracht is die ervoor zorgt dat je handen een eigen leven gaan leiden.

En precies dat is wat er gebeurt.

Je handen leiden een eigen leven

Inderdaad. Want ze weten in bepaalde situaties precies wat ze moeten doen. En dat is wel zo handig, want stel je voor dat je iedere ochtend naar je handen kijkt en moet bedenken wat je daarmee zou kunnen doen.

Het is hetzelfde als dat je zonder nadenken je kleren aan kunt trekken. Kun je je voorstellen dat je je iedere ochtend opnieuw zou afvragen wat je precies met die dingen in je kast moet? Of dat je niet iedere keer weer opnieuw moet leren lezen als je letters ziet. Het is allemaal geautomatiseerd gedrag en dat is in heel veel gevallen maar goed ook. Anders zou het knap onmogelijk zijn om te kunnen functioneren.

Maar… er zijn ook genoeg momenten dat geautomatiseerde gedrag ontzettend onhandig kan zijn.

En dat is in het geval van bijvoorbeeld de paaseitjes en andere lekkernijen. De supermarkt doet er alles aan dat jij die geautomatiseerde handeling gaat uitvoeren. En het feit dat ze die strategie blijven volgen, geeft al aan dat ze hier erg succesvol in zijn.

Terwijl jij minder succesvol bent in jouw poging om af te vallen want de eetbuien gaan onverminderd door.

Wat een gedoe is dat toch! Afvallen

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de sociale druk. Want op het moment dat ik “nee” begon te zeggen tegen een stukje taart, kreeg ik te horen:

“Ach, doe niet zo ongezellig.”

Als dit keer op keer gezegd wordt, door verschillende mensen, dan doet dat iets met je handen. Want die zijn al op weg om dat bordje inclusief taart aan te nemen.

Verleidingen vanuit de buitenwereld, geautomatiseerd gedrag en sociale druk. Het zorgt ervoor dat afvallen een behoorlijk gedoe kan worden.

En dit is ook vaak meteen de oorzaak dat al die pogingen om af te vallen mislukken op de langere termijn. Het is simpelweg niet blijvend omdat je op wilskracht al die verleidingen probeert te weerstaan. Maar uiteindelijk neemt het geautomatiseerde gedrag het over. Het is niet de vraag of het gaat gebeuren, maar wanneer het gaat gebeuren.

Hoe voorkom je die eetbuien?

Kan je eigenlijk wel eetbuien overwinnen? Dat je het gewoon niet meer doet. Dat je bewuste keuzes kunt maken als het om eten gaat? Jazeker kan dat. En dat komt omdat ik geloof dat iedereen in staat is om die geautomatiseerde handeling te veranderen in een handeling die beter en gezonder is.

En hoe komt het dat ik daar zo sterk in geloof?

Toen je geboren werd, moest je alles nog leren. Je hebt leren lopen, leren lezen, leren rekenen, leren fietsen en zo heb je nog veel meer geleerd.

Naast alle praktische dingen die je geleerd hebt, heb je ook een bepaald model van de wereld aangenomen. Zo ben je misschien je moeder gaan geloven dat een snoepje hielp tegen de pijn. Of dat je veel moet eten als je in de groei bent. Maar ook op andere gebieden in je leven ben je van alles gaan geloven. En dat heb je gedaan op basis van wat je omgeving allemaal zei en deed.

Dat is jouw referentiekader en zo ben jij een mening gaan vormen. Een mening die eigenlijk gebaseerd is op gedrag en overtuigingen van de mensen om je heen. Heel logisch, want als pasgeborene moet je simpelweg alles nog leren en dat doe je – zeker in je beginjaren – door goed te letten op wat anderen doen.

Je kan leren om gezonder en minder te eten

Door te leren ben je de persoon geworden die je nu bent. Met al je ideeën, overtuigingen en “geautomatiseerd” gedrag. Vanuit je huidige model van de wereld, lijkt het dan misschien ook dat het onmogelijk is om te stoppen met die eetbuien.

Terwijl dat niet het geval is. Want misschien kun je je nog herinneren dat je ooit geloofde in Sinterklaas. Dit was jouw waarheid. Hij bestond echt. En ondanks dat er wat dingen waren die misschien een beetje raar waren, wilde je erin geloven. Tot het moment dat je uit de droom geholpen werd en tot de ontdekking kwam: Sinterklaas bestaat niet.

Hoe voorkom je eetbuien

Heel even klopte je model van de wereld niet meer. Hoe kan dat nou? Je was er zo zeker van en nu blijkt die zekerheid ineens een luchtbel die uit elkaar is gespat. Heel even stond de wereld stil en moest je je model van de wereld aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid.

En zo werkt het ook met die eetbuien. Als je het eenmaal niet meer doet, dan weet je dat het kan. Terwijl je nu misschien nog denkt: “ik probeer het al zolang om ermee te stoppen”.

Maar is dit waar?

Gezond eetgedrag kan je leren

Aangezien je dit (eet)gedrag ooit hebt aangeleerd, ben je heel goed in staat om te leren. Dus weet je in ieder geval dat je kunt leren en dat betekent dat je ook in staat bent om gezonder en beter (eet)gedrag aan te leren.

En hoe kan ik je daarbij helpen? Op zo’n manier dat jij gaat afvallen. Dat de vervelende vreetbuien stoppen. Dat je weer controle krijgt over wat je eet.

In hypnose geef ik je onbewuste de juiste suggesties die ervoor zorgen dat je weer gaat luisteren naar je lichaam in plaats van naar de supermarktmanager die jou wil laten geloven dat het kopen van al dat snoep een heel goed idee is.

En moet je je voorstellen dat wanneer jij weer gaat luisteren naar je lichaam. Hoeveel sterker denk je dat je dan bent om die verleidingen en de sociale druk te weerstaan?

Dan loop je zonder probleem langs die schappen met snoep en zeg je heel beheerst “nee” als je een taartje aangeboden krijgt. Simpelweg omdat je handen geen eigen leven meer leiden en jij de controle hebt over wat goed is voor jou!

Want je hebt nieuw gedrag geleerd wat ervoor zorgt dat je ook ander gedrag laat zien. Geen eetbuien meer en een slanker lichaam. En na een tijdje is dit heel normaal en weet je niet eens meer dat het ooit anders was. Dan is dit je nieuwe werkelijkheid geworden!

Hoe zou dit zijn voor jou?

Als je meer over wilt weten wat het voor jou kan betekenen? Claim dan snel de zelfhypnose sessie Stop de Suikerverslaving zodat je behoefte aan suikers en snacks snel afneemt. Bedenk eens wat dat voor jouw gewicht gaat betekenen?

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen