Hypnotiseren is normaler dan je misschien denkt
24 oktober 2020 

Hypnotiseren is normaler dan je misschien denkt

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wist je dat je eigenlijk allang in hypnose bent?

Misschien denk je, huh… hoezo dat dan?

Stel je maar eens voor hoe dat ging toen je klein was. Je moest alles nog leren. Dus je keek nieuwsgierig om je heen. Een blokje, een glimlach op mama’s gezicht, geluidjes om je heen. Alles was nieuw en het was één grote ontdekkingstocht. Je werd aangemoedigd in al je pogingen om dingen te leren die voor volwassen mensen heel normaal waren.

Een potje was ook zo’n project. Weg met die luier. Nee, alles zelluf doen vooral.

Je stond helemaal open en stond nog totaal onbezonnen in het leven. Terwijl je heerlijk met blokken in de weer was of ander speelgoed, maakte jij je echt niet druk of je je huur of hypotheek wel kon betalen. Je wist niet eens van het bestaan, laat staan dat je je daar druk over maakte.

En dus was het leven nog zorgeloos. Wie verlangt er af en toe niet terug naar die tijd. De tijd dat je van het woord probleem niet eens wist dat het bestond. Laat staan dat je de definitie zou kennen.

Nee, daar kwam je later wel achter. Op het moment dat je je lam schrok van gegil van je moeder omdat je iets deed dat niet mocht. Wat deed je verkeerd?

Blijkbaar iets, want anders zou het niet zo’n gedoe opleveren. Oh wauw… gedoe. Je leerde er weer iets bij. Kennelijk is het niet altijd roze wolk achtig. Er zijn wat donderbuien. En bij de één donderde het iets meer dan bij de ander. Hoe dan ook, leerde je de keerzijde van een zorgeloos bestaan.

Je groeide op en ging naar school. Ook daar was het niet altijd rozengeur en maneschijn. En voor je het weet, ben je volwassen. Ja ik weet het, de tijd vliegt. Maar hoe dan ook, weet je inmiddels wel wat zorgen en problemen zijn.

Je hebt het ervaren. Het is niet altijd leuk. En voor de ene mens is het wat vaker niet leuk dan voor de ander, maar iedereen heeft echt wel zo z’n dingetjes.

Even terug naar dat je dus al in hypnose bent. Want wat is er nu precies gebeurd eigenlijk? Dat je als volwassene er ineens achter komt dat je misschien toch wel een ontzettende pleaser bent. Of dat je het gevoel hebt dat je de regie over je leven helemaal kwijt bent. Of dat je misschien wel bepaalde negatieve gedachten hebt over jezelf waar je ook niet echt heel blij van wordt.

Wat het ook is, ergens ben je toch iets gaan denken over jezelf. Je bent jezelf verhaaltjes gaan vertellen. Verhaaltjes waarin je vaak niet zo heel erg gunstig uit de bus stapt. En die zelfs je keuzes bepalen en je sturen richting gedrag waar je stiekem wel erg van baalt. Teveel snoepen misschien wel.

En nu komt het: al die gedachten, die overtuigingen, die verhaaltjes die jij jezelf en de wereld vertelt, dat is er allemaal in gehypnotiseerd.

Dit is geen grap. En het is logisch ook. Want zou jij je druk gemaakt hebben of je haar wel goed zat, op het moment dat jij het levenslicht zag. Dat zal echt niet je eerste gedachte geweest zijn. Zo van, jeetje zeg, wat zie ik er toch verfrommeld uit. Pfff… Als ze me nou maar leuk vinden.

Nou, ik geloof echt niet dat dat je eerste gedachte geweest is. Dus als je nu weleens negatieve gedachten hebt over jezelf, dan komt dat toch ergens vandaan. Dan ben je ergens iets gaan aannemen. Door een reactie die je van iemand kreeg. Een afwijzing of misschien wel een moment dat je even helemaal geen aandacht kreeg.

En zo kun je je afvragen: wie zou je zijn geworden als je ouders had gehad die hele andere denkbeelden hadden? Of wanneer je in andere omstandigheden zou zijn opgegroeid? Stel je eens voor dat je andere leerkrachten had gehad. Andere vrienden. Zou je dan nu op dit moment zijn, wie je denkt dat je bent?

Dit is misschien wat filosofisch, maar uiteindelijk draait het allemaal om wat je tot je neemt. De wereld die je voor jezelf creëert. De verhalen die je jezelf vertelt.

Zo doe jij het. Omdat je het zo geleerd hebt. En de basis is gelegd toen je nog heel jong was en je nog helemaal bereid was om aan te nemen wat die grote mensen allemaal tegen je zeiden. Hoe die het allemaal voordeden. Zo moet het dus blijkbaar en je gaat het nadoen. Daar heeft de grote hypnose plaatsgevonden. De zaadjes zijn geplant en jij gelooft dat dit de waarheid is. Als je andere dingen had gezien, dan was je het met grote kans ook anders gaan doen.

Eigenlijk ben je dus in hypnose. Want je gelooft dingen. Je had ook iets anders kunnen geloven. Maar dat heb je niet gedaan. Dus is de wereld die je nu gecreëerd hebt jouw wereld. Mijn wereld is weer anders. En als je het zo bekijkt en je vertelt jezelf op dit moment een verhaal dat je niet persé helpt om je blij, gezond en gelukkig te voelen, dan wordt het misschien tijd voor een ander verhaal.

Als dat verhaal nu is dat je te dik bent. En dat je weet dat je moet afvallen omdat je risico neemt met je gezondheid. Dat je jezelf afkeurt om je eetgedrag. Of dat je baalt dat je maar niet kunt stoppen met snoepen. Dan wordt het misschien tijd om de verhaaltjes die je jezelf daarover verteld te veranderen in verhaaltjes die beter en gezonder voor je zijn.

Gewoon lekker terwijl jij jezelf ontspant, staat je onbewuste weer open. Maar dan voor helpende suggesties. En als jij je onbewuste toestemming geeft om te luisteren. Omdat je heel graag jezelf een ander verhaal wilt gaan vertellen als het gaat om je gezondheid en je lichaam, dan is de zelfhypnose sessie Stop de Suikerverslaving echt een goed idee om te gaan doen.

Klik hier als je klaar bent voor een ander en gezonder verhaal.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen