Je onbewuste als database

Installeer een nieuwe update! Het zijn meldingen die regelmatig voorbij vliegen als je jezelf veel op de digitale snelweg bevindt. Technologie is en blijft een dingetje.

In 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Wel grappig trouwens dat op internet die toevoeging van “eerste mens” wordt gedaan. Wat zou er anders geland moeten zijn? Honden, katten, buitenaardse wezens of iets anders ondefinieerbaars wat we geen mens kunnen noemen. We houden in ieder geval wel alle opties open met die toevoeging.

Dat terzijde. Hoe dan ook vraag ik me regelmatig af hoe het kan dat mensen in staat zijn om dingen te bouwen waarmee ze dan vervolgens naar de maan en misschien binnenkort wel naar Mars kunnen vliegen. Terwijl wifi er dan weer om de haverklap uit ligt. Of dat een telefoon gewoon niet opstart. Of nog erger, een complete crash.

Terug naar de fabrieksinstelling en opnieuw beginnen in dat geval. En vaak blijft het erg onduidelijk wat nu precies de oorzaak is van de systeemfout.

Soms is er een installateur voor nodig die dan iets moet doen. Een specialist die zorgt dat het hele boeltje weer aan de praat raakt. En dat alles weer smooth en soepeltjes verloopt. Een simpel resetje noemen ze dat.

Terwijl de meeste mensen geen idee hebben wat er precies aan de hand is. Laat staan hoe je dat moet fixen, lijkt het allemaal wel erg lastig, zo’n nieuwe installatie.

Wat mij wel altijd opvalt, is dat zo’n crash vaak gebeurt nadat er iets geïnstalleerd is. Woehaa… spijt, want had ik het maar niet gedaan. Vorig jaar had ik dat nog. Die hele laptop niet meer aan de praat te krijgen. En is het toch even balen hoor, want had ik die update maar nooit gedaan.

Zo kun je ook kijken naar de mens. Want laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat we blanco geboren worden. In ieder geval lijkt het me niet aannemelijk dat het eerste waar je aan denkt als je het levenslicht ziet, snoep en snacks zijn.

Dat leer je later pas. Dat je dat wel lekker vindt. En dat het ook nog best wel helpt tegen pijn. Want inderdaad, die zere, geschaafde knie die branderig voelt en flink eng eruit ziet, lijkt ineens niet meer zo belangrijk als je aan dat zoetigheidje knabbelt. Ja, dat snoepje helpt, zeg je dan tegen jezelf.

En zo lijk je wel een computer. Want je slaat dat op. Gewoon op je eigen harde schijf. En als dat nog een paar keer zo gebeurt, dan is het ineens normaal geworden. Zoetigheid helpt tegen pijn.

Dat heb je opgeslagen in jouw database. Op onbewust niveau dus. Daar heb je de associatie gemaakt en die zit als een hardnekkige overtuiging opgeslagen en die stuurt je gedrag. Hoppa… daar ligt weer van alles in je karretje en voor je het weet ligt het in je kast. Of is het in je maag beland.

Niet echt wat je wilde, maar het gebeurt toch steeds. Het lijkt wel een computer die steeds hetzelfde programmaatje afdraait. En precies dat is het.

Het goede nieuws is, je hoeft echt niet als een computer te crashen voordat je die oude, niet helpende programmering kan veranderen. Daar is hypnose dus een heel goed idee voor om in te zetten. Want met hypnose kan je ervoor zorgen dat je de oude, feitelijk onhandige geprogrammeerde ideeën wijzigt naar overtuigingen die je beter helpen.

Zoals een gezonder eetpatroon, stoppen met al die overbodige en lege suikers en minder eten. Zodat je lichaam in een betere conditie komt. En je immuunsysteem verbetert. Gewoon omdat dit een goed idee is om te doen. Voor jezelf.

Dus je hoeft echt niet heel veel moeite te doen om nieuwe software te installeren. Je kunt gewoon een MP3 luisteren terwijl jij lekker ontspant. En zo hoort jouw computertje precies wat de bedoeling is. Nieuwe update voltooid en jij blij. Alles werkt gewoon naar behoren en nog beter dan ooit tevoren.

Lijkt je dat wat? Kijk dan even op de volgende pagina.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen