Onbewust onbekwaam: het is maar wat je gelooft
25 september 2020 
in Hypnose

Onbewust onbekwaam: het is maar wat je gelooft

“If the plan doesn’t work, change the plan, but never the goal.”

Deze quote hangt in mijn praktijk. En ik kijk er regelmatig naar. Om me scherp te houden. Want het is veel makkelijker om een doel te veranderen, dan een plan.

Een plan is iets om een doel te bereiken. Maar ja, waar denk je dat die plannen vandaan komen?

Uit je onbewuste. Die stuurt je lekker veilig richting dat wat je al kent. Dus dat is waarmee het moet gebeuren. Je doel bereiken.

Je onbewuste is echt een superovertuiger. Dat is een rasechte verkoper die jou zelfs nog doet laten geloven dat je het zelf verzonnen hebt. Dat is ergens ook wel weer lief van het onbewuste. Het is niet te beroerd om het bewuste alle credits te geven.

Het bewuste is vervolgens helemaal in z’n nopjes met het grandioze idee om jawel… daar komt ie weer… een dieet te volgen.

Goed plan. Uhhggrrr…  nee dus. Het is zoiets als dat er meerdere wegen naar Keulen leiden en je hoort het in Rome donderen. Verkeerde combinatie. Klopt niet en gaat zo niet werken.

Tenminste niet als je echt een doel hebt voor de lange termijn. Iets wat je heel graag wilt.

Die plannetjes die wij mensen bedenken, slaan vaak helemaal nergens op. Het zijn zoethoudertjes vanuit het onbewuste. Het wordt pas echt een plan als het ongemakkelijk gaat voelen.

Als je het idee hebt dat het een beetje spannend is. Een beetje eng zelfs. Als het zo voelt, dan kan je bijna zeker zijn dat je op de goede weg zit. Richting Rome dan.

Uit je comfort zone noemen we dat, maar eigenlijk vind ik die term niet zo heel cool meer. Het bekt lekker makkelijk, maar eigenlijk is het vergane glorie. Alsof je zelf een keuze zou hebben om uit die zogeheten zone te stappen.

Als dat zo is, zouden we dat massaal allang al gedaan hebben en waren er geen problemen meer.

Nee, we zijn vermijders geworden. Vermijden van nare gevoelens, vermijden van onrust, vermijden van geluk zelfs.

En vanuit dat vermijden moeten we regelmatig vluchten. En dat zijn er echt veel die dat doen. We hebben het weleens over vluchtelingen, maar wie zijn dat eigenlijk niet…

We zijn het allemaal. Alleen in een andere context dan. Maar goed. Vermijden, vluchten whatever je ook doet. Een plan is pas een goed plan als het ook echt leidt tot het bereiken van je doel.

Sommige durven niet eens meer een doel te stellen. Hobbelen maar wat door het leven. Doen af en toe een poging en dan mislukt het weer. Frustratie en verdriet. En iedere keer dat dit gebeurt, brokkelen de laatste resten van zelfrespect en eigenwaarde af. Zie je wel, ik kan het niet. Mij lukt het niet en de rest wel.

Verschrikkelijk vind ik dat. Want het is niet nodig. Om het zo te doen. Je kan het wel. Alleen volg je het verkeerde plan.

De kans is groot dat je je doel al hebt bijgesteld. Dat je het al niet meer zo belangrijk vindt. Om af te vallen. Of om je eetpatroon wat gezonder te maken.

Dat je je erbij neer hebt gelegd dat het zo is. Maar waarom zou je dat doen?

Misschien omdat je niet wist dat er ook andere manieren zijn die beter en gezonder zijn dan het volgen van een dieet. Een dieet waarvan je op voorhand al weet dat je dat de rest van je leven niet vol gaat houden.

Is ook niet gezond trouwens. Je hele leven diëten. Het is een veel beter plan om te zorgen dat je simpelweg gezondere eetgewoontes gaat creëren. Eetgewoontes die heel makkelijk en eenvoudig zijn vol te houden.

Waardoor je je mentaal ook sterker gaat voelen. Zodat je weerbaarder wordt. Niet alleen tegen infectieziekten. In deze tijd wel zo handig. Maar ook tegen gedachten die je proberen te weerhouden van jezelf iets gunnen. Namelijk je doel te bereiken.

Want zeg nou zelf: jij bent het toch waard om een slanker en gezonder lichaam te hebben.

En ook al voelt zelfhypnose misschien een beetje raar. Of misschien zelfs een beetje eng. Dan kun je er zeker van zijn dat dit een goed plan is. Om te doen. Want jij hebt een doel: blijvend afvallen.

Als al die diëten nooit tot blijvend resultaat hebben geleid. Geef me één goede reden waarom je daarmee door zou gaan. Want denken dat het ooit een keer wel zou werken is een utopie. Een onrealistisch verhaal wat je jezelf vertelt. Waarmee je jezelf bezig kan houden. En waarmee je vooral je gewicht in stand kan houden.

Het is wel veilig. Je weet wat het is. Je weet wat het doet. Maar dat is het dan ook wel. Dus misschien, heel misschien is het een idee om eens iets anders te proberen.

Want als je doel is om blijvend af te vallen. Dan zal je ergens iets anders moeten doen als het je tot nu toe niet gelukt is.

Dus huiver gerust even en kijk dan even op de volgende pagina.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen