Onbewust geautomatiseerd afslanken
19 september 2020 

Onbewust geautomatiseerd afslanken

In Canada is een bestuurder beboet. Hij deed een dutje tijdens het autorijden. Klinkt ook niet heel erg handig, maar ja… Als Tesla beweert dat die auto zelf kan rijden, dan mag je daar vanuit gaan toch?

Die bestuurder begrijp ik wel. Dat wordt toch ook vreselijke saai. Als je wel moet opletten maar niets hoeft te doen. Dat lukt niet. Je dwaalt toch af. En met een beetje pech val je in slaap. En dat mag dan weer niet. Want dan wordt het ineens een gevaarlijke situatie.

Nu vind ik het wel een beetje apart worden. Want Tesla presenteert het zelfrijdend systeem als een oplossing. Lekker makkelijk. Een auto die lekker op tijd stopt als de voorganger dwars op z’n rem gaat. Of gewoon heerlijk soepel de bochten doorglijdt. Precies volgens het boekje.

Zo kunnen we ongelukken voorkomen. Tot op zekere hoogte wil ik dit aannemen. Alhoewel ik er nog wel wat van vindt. Maar vooruit. Laten we voor het gemak even aannemen dat dit best een handig systeemdingetje zou kunnen zijn.

Trouwens als ik soms automobilisten op de weg bezig zie, dan zou het bijna een zegen voor hun en de andere weggebruikers zijn als ze zo’n systeempje zouden hebben. En dan vooral verder overal vanaf blijven.

Dit terzijde, want wat is precies het probleem als je moe bent en door dat saaie gezoem van die motor heerlijk in slaap sukkelt?

Ineens is het een probleem. Dat is niet de bedoeling. Die auto kan wel zelf rijden. Maar wel even blijven opletten.

Hoezo? We worden allemaal geprept dat systemen de bom zijn. Alles moet vanzelf gaan. Mensenhanden zijn niet meer nodig. Die kunnen alleen maar fouten maken.

Niet dat ik er persé aan zal denken om in een zelfrijdende auto te gaan slapen. Geloof niet dat ik dat lef zou hebben. Maar goed, in theorie zou ik denken dat het kan.

Waarom zou je in hemelsnaam iets automatiseren als je vervolgens nog wel moet blijven opletten? Die tendens begrijp ik niet in alle gevallen eerlijk gezegd.

Zo werkt de mens in ieder geval niet. Gelukkig maar. Hebben we toch ook niet nodig zo’n soort van zelfrijdend systeem in ons lichaam. Want we zijn van nature al uitgerust met onze eigen beschermingssysteem. Oh… wacht even, dat lijkt toch wel verdacht veel op een soort van zelfrijdend systeem.

Dat fraaie onbewuste. Dat feilloos in staat is om jou te beschermen. Jouw onbewuste dan hè. Mijn onbewuste heeft weer andere ideeën.

En dat maakt ons allemaal anders en in bepaalde zin uniek. Maar ook weer niet. Want als je het allemaal even goed afpelt, dan blijft er in de kern altijd weer hetzelfde over. Zoals er in ieder appeltje altijd weer een klokhuis te vinden is, met ongeveer dezelfde structuur maar telkens toch weer een ander aantal pitjes.

Het onbewuste is jouw zelfrijdende systeem. Cooliewoelie hè dat heb jij dus ook. Daar heb je echt geen Tesla voor nodig. Het zit in jou. En je kan het gewoon gebruiken. De jaren van ontwikkeling heb je allang achter de rug. Dat was ergens vanaf je geboorte tot je zevende.

Oh wacht maar weer ‘ns effetjes. Jaren van ontwikkeling? Wat is er precies ontwikkeld dan? En kunnen er misschien dan toch wat dingetjes in het systeempje geplant zijn die mogelijk niet helemaal goed begrepen zijn.

Zoals dat jij bent gaan geloven dat een snoepje echt wel een goed idee is als je pijn hebt. Of dat je wel je bord leeg moet eten anders word je ziek. Of dat op een zaterdagavondje opblijven wel lekkere hapjes horen. Want dat is gezellig.

Oké, ik geloof dat ik Tesla wel begrijp. Alhoewel een auto natuurlijk iets anders is dan een mens. Maar misschien zijn de verschillen wel niet zo groot. Er kunnen altijd wat missertjes ontstaan toch?

En dan is het zaak dat je dat gaat aanpassen. Op het niveau waar je het moet aanpassen. In het systeem dus.

Een zelfrijdende auto hoort zelf te kunnen rijden. Als dat echt zo is, dan zou je moeten kunnen slapen. Als slapen leidt tot gevaarlijke situaties, dan pas het systeem aan. Zodat die bestuurder wel lekker kan pitten. Dan heeft zo’n systeem ook nut.

Een mens zou in staat moeten zijn om een gezond voedingspatroon te hebben, een goed werkend spijsverteringsmechanisme, een prima functionerende stofwisseling waardoor een gezond lichaam met een juiste vetverbranding zorgt dat alles binnen de gezonde normen blijft.

Maar ja, we weten wel hoe dat precies gaat. Dat systeem werkt blijkbaar ook niet altijd even goed. Of juist wel. Want je hebt toch ooit geleerd dat een snoepje een oplossing was. Of dat eten gezellig is. Tenminste die betekenis heb je er maar voor het gemak aan gegeven.

Dat is de programmering van jouw systeem. Meer is het eigenlijk niet. Dus wat denk je dat er gebeurt als jij iets aan dat eetpatroon wilt veranderen? Dan moet je iets aanpassen in dat systeem. En dat systeem vind je in het onbewuste.

Daar is de aanpassing te doen. En zolang je het daar niet aanpast, zal je ofwel moeten blijven opletten. En gegarandeerd zal je aandacht verslappen en vind je jezelf weer in de oude routines van het systeem.

Het is net als die bestuurder die in slaap valt. En voor je het in de gaten hebt, trek je die zak chips weer open en knabbel je zo die hele zak leeg. Of ligt je karretje weer vol met snacks want ja hoor, het is weer zaterdagavond.

Beter is dat het systeem in orde is. Dat die bestuurder ook echt in slaap kan vallen terwijl het toch netjes van A naar B gaat. Gewoon omdat systeem goed staat ingesteld. Hoe Tesla dat gaat oplossen is hun ding.

Jij bent verantwoordelijk voor jezelf. En jij kan jouw systeem ook aanpassen naar een programmering die beter en gezonder voor je is. Via je onbewuste dus. Want daar is het te doen.

En dat kan heel er makkelijk. Je vindt die oplossing op de volgende pagina.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen