Ongezond eten een goed idee?
12 september 2020 

Ongezond eten een goed idee?

Ongezond eten is een goed idee. Leg dat maar eens uit Birgit. Want je predikt niets anders dan stoppen met snoepen en ongezond eten. En nu ineens is snoepen een goed idee.

Het is ook niet dat ik het een goed idee vind. Maar jouw onbewuste vindt van wel. Die vindt het zelfs heel goed idee.

Stel je maar eens voor. Je bent drie jaar. Van je driewieler gekukeld en jij wilt mama die je liefdevol oppakt en de pijn weg tovert. Kusje erop. En een snoepje om je troosten.

Wat leer je daar? Dat snoepje is een supergoed idee. Sterker nog, vallen levert wat op. Een knuffel, een snoepje. Je zou het er bijna om gaan doen.

Sommige doen dat ook trouwens. Die struikelen nog over de lucht bij wijze van spreken. Beetje onhandig noemen we dat, maar het zou zomaar de inmenging van het onbewuste kunnen zijn.

Die ooit geleerd heeft dat vallen best een goed idee is. Gewoon omdat het aandacht en liefde oplevert. Dus als je dat een beetje tekort komt, dan Tom Poes verzin een list. En je onbewuste graaft even in z’n herinnering en PING. Het laat je in een onbewaakt ogenblik naar de keien gaan.

Met je bewuste verstand wil je dat niet begrijpen. Nee, je lette gewoon even niet op. En natuurlijk doe je zoiets niet met opzet. Je zal wel gek zijn als je zoiets leuk vindt. Lekker hoor, lig je dan.

Maar ja, je valt niet voor niets. Je onbewuste stuurt je richting een situatie waarin het gelooft dat het gaat krijgen wat je wilt. Aandacht. En als het ooit geleerd heeft dat vallen een goede oplossing is om dat te krijgen, dan weet je het wel.

Ik pak hier nu het voorbeeld van vallen, maar het kan willekeurig iets anders zijn natuurlijk. Maar vaak heeft eten er wel ook mee te maken.

We noemen dat nu troosteten. Of emotie-eten. Iets dat je doet als je een bepaald zeurderig of misschien alleen maar een onbehaaglijk gevoel voelt. Dat eet je dan even weg. Net zoals je de pijn van je kapotte knie even vergat toen je op je snoepje kauwde.

Je onbewuste stuurt je gedrag en zolang die het idee heeft dat een snoepje een functie heeft. Dat het ergens goed voor is. Dan wordt het ook zo uitgevoerd.

Op net zo’n correcte wijze als je bloed door je aderen worden gestuwd en je hart blijft kloppen. Je onbewuste heeft gewoon altijd het beste met je voor.

Die gaat je niet met kwade opzet ongezond laten eten. Echt niet.

Het is dus belangrijk dat je onbewuste gaat begrijpen dat de oplossing, ooit ergens in het verleden bedacht, nu geen oplossing meer is. Sterker nog, het is nu een probleem geworden. Want je bent te dik en je wilt gezonder gaan leven.

Maar het wil niet lukken. Het ene dieet na het andere dieet. Je valt af en komt weer aan. Telkens weer terug bij af. De koek- en snoeptrommel zijn te aantrekkelijk en je lijkt er geen weerstand aan te kunnen bieden.

Je vraagt je af hoe dat kan, want je wilt het eigenlijk helemaal niet. Maar de verleiding is te groot. Blijkbaar. En precies dat gebeurt er dus. Dat je die verleiding voelt, wordt ingezet door je onbewuste. Die ziet een kans. Die koek en snoep geeft je iets. Dat gelooft je onbewuste. En voor je het weet, zit je hand in die trommel en zit je als een soort cookiemonster te smullen alsof je leven ervan afhangt.

Daarna komt je logica weer naar boven en die keurt dat gedrag helemaal af. Maar de volgende keer doe je het weer. Precies zo. En zo herhaalt zich dit tot in den treurnis en zal het nooit veranderen. Tenminste niet zolang je je onbewuste niet laat weten dat het niet meer nodig is. Dat het misschien ooit wel een goed idee was, maar nu niet meer.

Pas als je onbewuste het gaat begrijpen. Dat zal het andere manieren gaan vinden die dezelfde waarde vervullen als snoepen en snacken. Maar die wel beter en gezonder zijn.

Dan kan er iets gaan veranderen met je gewicht. Dan kan de vetverbranding op gang komen en zal je vanzelf gaan merken dat de behoefte aan ongezond eten verdwijnt. Als de behoefte er niet meer is, dan wordt het ineens makkelijk. Om met je handen uit die koektrommel te blijven. De zoete verleiding te weerstaan.

Zonder enige moeite. Zo makkelijk gaat dat met de zelfhypnose Stop de Suikerverslaving. Gewoon luisteren en je onbewuste gaat snappen wat de bedoeling is. En dan… Je zal begrijpen waar ik heen wil. Je onbewuste heeft altijd het beste met je voor en die zal de verandering met alle liefde en plezier inzetten.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen