Preventief gezond blijven is van levensbelang
Immuunsysteem
Birgit Smit
Immuunsysteem
09/25/2020
3 min
0

Preventief gezond blijven is van levensbelang

09/25/2020
3 min
0

Het blijft verbazingwekkend hoe weinig aandacht er is om preventief gezond te blijven. Preventief gezond blijven is tenslotte van levensbelang. Hoe kan het toch dat er zo weinig aandacht voor is?

Dat er iets moet gebeuren op het moment dat iemand ziek wordt, vind ik niet meer dan normaal. Maar wat als je in een flink aantal gevallen misschien wel zou kunnen voorkomen dat iemand heel ziek wordt. Zou dat dan niet de voorkeur moeten hebben?

Hoe komt het dat de winkels vol liggen met ongezonde rommel en dat er nog steeds een flink tabakslobby is? Om nog maar niet te spreken van de terreur van de alcoholindustrie.

Dat mag allemaal wel. Terwijl toch keer op keer bewezen is dat dit allemaal het immuunsysteem ondermijnt. Dat het simpelweg niet gezond is om jezelf vol te stoppen met middelen die niets meer doen dan emoties onderdrukken en verveling te verdrijven.

Een gewoonte die we ooit massaal hebben omarmd als normaal.

Daar hoor ik nauwelijks iets over. Ook niet in de media. Hoe kan dat? Omdat er andere belangen spelen. Die hele voedings-, tabaks en alcoholindustrie levert de staat flink wat op. En dan schaar ik daar ook nog maar de farmaceutische industrie bij. Want ook die hebben een belang.

Ziekte lijkt een verdienmodel. En dat vind ik persoonlijk zeer kwalijk. Want nu willen we de mensen redden. Maar wat als er minstens een heleboel van die mensen niet ziek hadden hoeven te worden. Zou dat niet een veel beter idee zijn?

Onderstaand stukje zag ik voorbij komen.

Hoogleraar en internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum legt uit dat vergrote vetcellen in het lichaam relatief weinig zuurstof krijgen en de hormoonbalans verstoren. ,,Dit zorgt voor sluimerende chronische ontstekingsreacties, waardoor het immuunsysteem als het ware continu aanstaat. Als er dan een virus als het huidige coronavirus langskomt, reageert het immuunsysteem minder effectief.” Zodoende kunnen obesitas en corona een ‘gevaarlijke, soms dodelijke combinatie’ vormen.

Volgens Van Rossum toont het onderzoek aan dat de maatschappij meer aan preventie zou moeten doen. ,,Er is grote gezondheidswinst te behalen.”

Zo zijn er veel meer artsen en wetenschappers die zich uitspreken. Maar ze krijgen geen podium.

En natuurlijk weten we het allemaal ook wel. Dat gezond leven en eten veel beter is voor het immuunsysteem.

Maar ondanks dat, vinden velen het toch moeilijk om het ook daadwerkelijk te gaan doen.

Lange termijn ellende weegt niet op tegen korte termijn plezier. Simpelweg omdat we helemaal niet bezig willen zijn met gezondheidsproblemen. Het gaat zo’n beetje ons voorstellingsvermogen te boven.

Alhoewel het wel heel erg dichtbij is gekomen en we massaal angstiger zijn dan ooit.

We zien ijs, snoep, chocolade, chips en andere ongezonde tussendoortjes niet als gevaarlijk. Voor velen is het meer een vriend dan een vijand.

Terwijl het wel degelijk een vijand is. Een wolf in schaapskleren. Zoiets.

Dus zelfs al zou de overheid ineens aan preventie gaan doen. Of als de media wel een podium gaat bieden hiervoor, dan is het nog maar de vraag of jij daar gelukkig van wordt.

Want jij hebt een behoefte. Een behoefte aan allerlei suikers en snacks. Misschien is het zelfs wel een obsessie geworden waar je iedere dag mee bezig bent. Je wilt het niet, maar toch doe je het.

En dan leiden preventieve maatregelen helemaal tot niets. Misschien word je zelfs boos als als het ongezonde uit de schappen wordt gehaald.

Het is als een drugsverslaafde zonder dope, zo snakken veel mensen naar vette, ongezonde troep. En al die mensen weten prima dat ze het niet moeten doen. Maar ze kunnen niet stoppen.

Dus preventie is één ding, maar die behoefte gooit dan nog roet in het ongezonde eten. Daar ligt dan de sleutel tot de oplossing.
Want als de behoefte weg is, dan wordt het ineens makkelijk om te stoppen met snoepen en snacken. Dan kan je ineens heel eenvoudig je immuunsysteem een boost geven.

En dat kost geen moeite. Het gaat als vanzelf. Gewoon omdat het kan. Daar zou de overheid dan misschien ook wat aandacht aan kunnen besteden.

Hoe mooi zou het zijn als hypnotherapie en hypnose daarin een mooie rol krijgen. Want dit is iets dat serieus goed werkt als je gemotiveerd bent om nu echt het anders te gaan doen.

Omdat je zelf ook wel begrijpt dat die overtollige kilo’s niet helpen aan een gezonder en weerbaarder lichaam. En als je meer gezond bent, hoef je minder bang te zijn. Je kunt wel voorzichtig zijn, maar bang is iets anders. Angst is ook weer een vette immuunsysteem ondermijner.

Dus ontspanning en geen behoefte meer aan al die snoep en snacks geeft al een hele boost. En laat nu net zelfhypnose een hele makkelijke en eenvoudige manier zijn om dat te bereiken.

Je hoeft er je huis niet voor uit. En je kunt lekker vanuit je eigen luie stoel of zelfs in je bed dat moment voor jezelf pakken. Gewoon omdat het kan. En omdat het werkt.

Ben je zover dan kun je hier kijken!

Reacties
Categorieën