Stress als megavreter van het immuunsysteem
19 november 2020 

Stress als megavreter van het immuunsysteem

Met vijf kilo aan de ene hand en nog eens vijf aan de andere hand, doe ik een ietwat onhandige poging om mezelf recht te houden. Terwijl ik mijn ene been naar achter zet, voel ik hoe ik mijn evenwicht verlies. Ik lijk wel een danseres op een koord die net voordat ze beseft dat de val onvermijdelijk is, heel raar gaat doen.

Nou, ben ik niet bepaald een danseres. Nooit geweest. Het was een bezopen gezicht vroeger toen ik op klassiek ballet in zo’n roze tutuutje stond. Ik had beter een pakje houten hark aan kunnen trekken. Dat had in ieder geval de lading beter gedekt. Maar vooruit, het gaat om het idee. En dat is hopelijk wel helder.

Niet gehinderd door enige schaamte, doe ik net alsof ik alles onder controle heb en hijs mezelf weer omhoog. Oefening baart kunst, want na nog twee lunges, en dan bedoel ik geen eten, lijk ik mijn evenwicht gevonden te hebben.

En dan zit het ritme er lekker in. Gewoon doorgaan en blijven focussen op één punt. Dat helpt echt heel goed.

Focus en niet laten afleiden door alles wat er verder nog om me heen gebeurt.

Terwijl ik eindelijk lekker in het ritme zit, besef ik dat dit voor eigenlijk alles wel opgaat. Want iets willen en vervolgens ook doen, is voor velen wel een dingetje.

Er is vaak zoveel afleiding, of misschien kan ik beter zeggen verleiding, dat voor je het weet je zomaar vergeten bent wat je plan ook alweer was. En zo gebeurt er weinig, kabbelt het leven door en blijft er een knagend gevoel van onbehagen en onrust.

Dat gebeurt mij ook nog wel. Alleen herken ik het wel sneller. En soms is het dan ook keuzes maken. Zo had ik afgelopen tijd nodig om noodzakelijke aanpassingen te doen in mijn bedrijf en praktijk. Het wiebelde nogal. Niet alleen in de sportschool tijdens de lunges, maar ook in mijn tijdlijn. En dan is het een kwestie van keuzes maken. Want hoe graag ik ook alles wil, de klok is onverbiddelijk.

Dat betekende een tijdelijk stop van de daily mail. Iets dat ik met pijn in mijn hart deed, omdat ik het leuk vind om te schrijven en jou ook de inzichten wil geven om je vooruit te helpen in jouw proces richting een gezonder en slanker lichaam.

En het is belangrijk dat we hier massaal aandacht voor hebben.

Want gister hoorde ik op weg naar huis op de radio dat 1 op de 3 mensen die thuiswerken fysieke en psychische problemen ervaren. Ze voelen zich nutteloos of ervaren juist een hogere werkdruk. En dat kan ik me goed voorstellen. Thuis is ineens alles te doen. Privé en zakelijk zijn niet meer gescheiden.

En daar moet je tegen kunnen. Veel mensen vinden dat een tijdje een goed idee, maar dat wordt al snel niet meer leuk. En dan begrijp ik dat gevoel van nutteloosheid ook wel. Want is dit het nou? Alles moet gebeuren vanaf die ene plek.

De media bagatelliseert het hele boeltje door erachter te gooien dat de meerderheid er wel blij van wordt. Ik vraag het me echt serieus af of dit zo is, maar ik neem het voor het gemak maar even aan. Neemt niet weg dat 1 derde van die hele groep dus ten onder dreigt te gaan en waarbij het immuunsysteem ernstig verzwakt raakt door stress en onrust.

En volgens mij is dat dus net niet de bedoeling. Want dit hele gedoetje is toch juist voor onze gezondheid? Tenminste zo wordt het gepresenteerd. Hoe dan ook, is het niet alleen druk in de ziekenhuizen voor zover de berichtgeving dit doet voorkomen. Inmiddels raakt de psychische zorg ook overvol.

Psychisch is niet zichtbaar. Je kan beter een been breken. Iets in die trant misschien. Maar de gevolgen worden onderschat. Stress is een megavreter van het immuunsysteem. Angst, onzekerheid en ongelukkig zijn ondermijnen het zodanig dat je lichaam verzwakt en vatbaarder wordt voor schadelijke invloeden van buitenaf. En dan bedoel ik niet persé alleen het virus, maar ook schadelijke voedingsstoffen zoals ongezonde suikers kunnen dan ineens nog meer schade aanrichten.

Persoonlijk vind ik dat dus heel erg wat er nu ontstaat. Zoveel mensen die precies de verkeerde kant op bewegen richting datgene wat we juist willen voorkomen. Mensen die verzwakken door stress en misschien wel iets oppikken wat ze vanuit een gezondere situatie helemaal niet opgepikt zouden hebben.

Ik hoor dagelijks schrijnende verhalen. Misschien is er wel iets positiefs aan. Verborgen, onbewuste pijnen en angsten komen nu naar boven. Voor velen is dit het moment om het aan te gaan en het uit het systeem te halen. Hulp te zoeken voor iets dat al steeds aan het wringen was, maar nu sterker naar voren komt. De omgeving kunnen we helaas zo één, twee, drie niet veranderen. Maar zorgen dat je ondanks alles de rust kunt bewaren, is wel een goed idee om te doen.

En omdat de zelfhypnose sessie Stop de Suikerverslaving voor zoveel mensen zoveel moois heeft gebracht, wil ik nu zeker ook aandacht hebben voor de onrust die velen diep van binnen voelen. Onrust waardoor het goed zorgen voor jezelf er nog weleens bij in wil schieten. Omdat ondanks alle toestanden rondom virussen en ziekte, gezondheid ineens even minder prioriteit heeft als het gaat om gezond eten en gezond leven.

Toch is dit de weg naar meer weerbaarheid. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. En daarom ga ik je helpen om jouw immuunsysteem in optimale conditie te brengen. Door je onbewuste aan te spreken en goede suggesties te geven zodat je makkelijk en eenvoudig in de juiste actie kunt komen.

Want als je weer een punt hebt om op te focussen dan komt het evenwicht weer vanzelf. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het zo werkt. Beetje piepen en kraken is prima, maar zorg dat je snel weer in balans komt. Dan ontstaat er weer een ritme en zit je snel weer op het juiste en misschien wel nieuwe, nog betere spoor.

Dan ontstaat er innerlijke rust en van daaruit kan je datgene doen wat goed is voor jou. Goed voor jezelf zorgen. Omdat je het waard bent en omdat het zorgt dat de angst verdampt en je veel fijner en zelfverzekerder de toekomst tegemoet kan treden.

Maar hoe doe je dat? Ik ga je daarbij helpen. En dat terwijl je lekker thuis op de bank zit. Je hoeft er de deur dus niet voor uit. Kijk hier voor een mooi aanbod om vandaag nog aan de slag te gaan naar een Stressvrij Lijf & Leven!

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen