Verslaafd aan eten: hoe komt dat?
14 maart 2020 

Verslaafd aan eten: hoe komt dat?

Het lijkt wel alsof we verslaafd zijn aan eten! Je bent er ook dag in dag uit mee bezig. Eten is nu eenmaal onderdeel van het leven. Het is nodig om je lichaam te voeden en belangrijk om je lichaam gezond en in goede conditie te houden. Ofwel je moet wel met eten bezig zijn, want het is een belangrijke voorwaarde om in leven te blijven.

Je wordt er ook de hele dag mee geconfronteerd. Het lijkt wel een verslaving. Want de klok geeft aan dat het etenstijd is. Tijdens het boodschappen doen, zie je overal eten in de schappen liggen. Misschien begin je ergens halverwege de dag al te denken wat je vanavond wilt gaan eten en welke boodschappen je daarvoor moet doen. Dan is er een collega jarig en die trakteert op een appelflap. Of vragen de kinderen of ze een snoepje mogen.

Het gaat altijd over eten

Zeker als je al bezig bent met het idee om wat kilo’s kwijt te raken, valt het nog meer op hoe vaak het over eten gaat.

En misschien herken je het volgende: je bent vol goede moed begonnen aan een nieuw dieet. Maar omdat je vooral niet mag eten, kan je aan niets anders meer denken dan aan eten. Je lijkt wel verslaafd aan eten. En het lijkt wel alsof het meer dan ooit je hele leven beheerst.

Als ik tegen jou zeg: “denk niet aan een roze olifant”. Grote kans dat je nu gelijk denkt aan een roze olifant. Je ziet het als het ware voor je. Je aandacht gaat hoe dan ook even uit naar een olifant. Het is niet zo dat je nu persé aan een olifant wilt denken. Maar je doet het wel en je hebt het net gedaan.

En zo werkt het ook met eten. Als je er niet mee bezig wilt zijn, dan ben je er juist mee bezig. Onder andere om die reden is het lastig een dieet vol te houden. De obsessie voor eten wordt alleen maar groter en groter. Je wilt er niet aan denken, maar het gebeurt wel.

Wat als ik je vraag: “denk aan je rechterknie?” Voor mijn vraag dacht je niet aan je rechterknie, maar nu wel. Simpelweg omdat ik het ineens over je rechterknie heb.

Dit hele systeem van richten van aandacht op iets wat je vooral niet wilt, kan ontzettend vervelend zijn. In het geval van het vooral niet denken aan een roze olifant, is het geen probleem. Maar stel dat je wilt afvallen en de obsessie voor eten wordt alleen maar groter. Simpelweg omdat je aan niets anders meer kunt denken dat je vooral NIET mag eten.

Het woordje NIET wordt voor het gemak maar even vergeten in jouw systeem. Het enige waar in die zin je aandacht op gericht is, is het woordje ETEN.

Dit aandacht richten werkt zo met iedere verslaving, dus zeker ook als je verslaafd bent aan eten. Want zo mag je de continue behoefte aan eten toch wel noemen.

En dit is simpelweg niet echt handig als je wilt afvallen.

Hoe komt het dat je steeds denkt aan eten?

Misschien heb je ooit weleens gehoord van het Reticulair Activatie Systeem. Dit systeem bevindt zich in de hersenstam en is altijd actief. Zie het als een soort van filter. Want als jij voortdurend alle prikkels vanuit je omgeving volledig en ongecensureerd  binnenkrijgt, dan zou het onmogelijk worden om nog te kunnen functioneren.

Het Reticulair Activatie Systeem helpt jou dus kort gezegd om je aandacht te kunnen richten op dat wat voor jou belangrijk is.

 

Verslaafd aan eten

Ik hoor je nu denken: “maar het is toch juist helemaal niet handig als mijn aandacht op eten gericht wordt terwijl ik wil afvallen?”

Precies, dat is helemaal niet handig. Maar stel dat jouw systeem op onbewust niveau eten ziet als troost. Of als jouw onbewuste overtuigd is dat het een oplossing is om veel te eten zodat je bepaalde emoties niet meer voelt. Of als bijvoorbeeld jouw onbewuste ooit de suggestie van je moeder heeft aangenomen dat je ziek wordt als je niet genoeg eet.

Dan is jouw Reticulair Activatie systeem voortdurend gericht om jou dat te geven wat je nodig hebt. En zo lijkt het dat je verslaafd bent aan eten!

Want je wilt niet ziek worden, dus ga je eten. Zonder dat je in de gaten hebt, waarom je dat doet. Want op bewust niveau heeft die opmerking van je moeder minder indruk gemaakt, dan dat het op onbewust niveau heeft gedaan. Maar wel met als gevolg dat je nu overgewicht hebt en eten een behoorlijk ding is geworden.

Misschien kun je je nu beter voorstellen hoe het komt dat je verslaafd bent aan eten.

Laten we even doorgaan op het voorbeeld dat je op onbewust niveau bang bent om ziek te worden. Het Reticulair Activatie Systeem zorgt er dus voor dat jij voortdurend je aandacht richt op alles wat met eten te maken heeft. En zeker op het moment dat je het niet mag vanwege bijvoorbeeld een dieet. Want dan gaat het filter nog sterker werken en vervagen en verdwijnen andere zaken die ook best belangrijk zijn.

En lijkt het dat je meer dan ooit verslaafd bent aan eten. Omdat je met niets anders meer bezig kunt zijn.

Reticulair Activatie Systeem versus ETEN

Eten komt met stip op nummer 1 te staan zodra jouw Reticulair Activatie Systeem merkt dat het bedreigd wordt. Minder eten? Dat is gevaarlijk want straks word je ziek.

Dit is compleet in lijn met de overtuiging die ooit ergens in je kindtijd is opgeslagen toen je moeder ergens een ogenschijnlijk niets beduidende opmerking maakte dat je ziek wordt als je niet eet. Een opmerking die ook nog eens om een hele andere reden gemaakt werd.

Waarschijnlijk wilde je moeder gewoon dat je die spruiten op zou eten en gooide ze er iets van dreiging in om te zorgen dat je dat ging doen. Maar als vier-jarige ziet de wereld er heel anders uit en je nam die opmerking voor waar aan. Je geloofde echt dat je ziek zou worden als je niet zou eten. Terwijl je moeder er een heel ander doel mee had.

En nu, eenmaal volwassen zit er ergens diep van binnen een overtuiging opgeslagen waar jij je niet bewust van bent maar die er wel voor zorgt dat jouw Reticulair Activatie Systeem eten steeds belangrijker maakt. En misschien zelfs zonder dat je het in de gaten hebt, ben je verslaafd aan eten geworden. Want jouw onbewuste heeft het beste met je voor. Die gelooft dat eten ziek maakt, en wil voorkomen dat je ziek wordt.

En om dat te voorkomen, moet je eten. En als je niet eet, dan zorgt je onbewuste er via het Reticulair Activatie Systeem wel voor dat je voortdurend met eten bezig bent. Dat al je aandacht daarop gericht is. Zodat je uiteindelijk zwicht en gaat eten.

Niet langer verslaafd aan eten door hypnotherapie

Dat kan zeker wel. En de oplossing is eigenlijk vrij simpel. De specifieke overtuigingen die bij jou op onbewust niveau liggen opgeslagen en die zorgen dat jij verslaafd bent aan eten, kan je opsporen en veranderen.

Dat is waar hypnotherapie van grote waarde is. Omdat tijdens hypnose de oorzaak gevonden wordt en deze ook getransformeerd kan worden. En het hoeven echt geen grote trauma’s te zijn waardoor je zo verslaafd aan eten bent geraakt. Zelfs een kleine opmerking kan genoeg zijn om vast te zitten in patronen en gewoontes die zorgen dat je die kilo’s maar niet wilt verliezen en je rustig door blijft eten.

Stel je nu eens voor wat het voor jou zou betekenen als je niet meer verslaafd aan eten bent? En je Reticulair Activatie Systeem eten ziet zoals het bedoeld is. Om je lichaam gezond en in goede conditie te houden. Dan is de extreme focus ervan af en kan je je aandacht richten op andere dingen die ook belangrijk voor je zijn.

Want het leven bestaat niet alleen uit eten. En zodra jouw onbewuste dat begrijpt, zal je eetgedrag veranderen en ben je nooit meer verslaafd aan eten.

Denk je nu: dat wil ik! Je kunt vandaag nog beginnen. En als jouw gezondheid je iets waard is, dan doe je dat;-)

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen