Wat is framing? En wat heeft het te maken met hypnose?
02 oktober 2020 

Wat is framing? En wat heeft het te maken met hypnose?

Bomen worden gekapt. Bossen uitgedund. Waarom? Omdat er nieuwe wegen moeten komen om mensen nog sneller van A naar B te brengen.

Vorig jaar liep ik in het bos en werd ik er verdrietig van. Kale vlaktes met restanten van dat wat ooit zo’n mooie natuur was. Verschrikkelijk vond ik het om daarnaar te kijken. Het bos waar ik zo graag ben omdat het daar stil is. De vrolijke vogeltjes die fluiten. De speelse eekhoorntjes die langs een boom omhoog schieten en af en toe zelfs oog in oog staan met een prachtig hert.

De rust van de natuur. En de ontspanning die het bos biedt. Weg van de snelweg. Volgens mij was er vroeger zelfs een televisieprogramma dat zo heette.

Maar we moeten sneller en sneller en straks ligt er een snelweg dwars door het bos.

Inmiddels een jaar verder beginnen de vormen van de snelweg zichtbaar te worden. Iedere dag als ik naar mijn praktijk rijd, kom ik langs diverse plaatsen waar ze druk bezig zijn de verbinding te leggen. Zodat duizenden mensen straks nog sneller naar hun werk kunnen.

Hoe schrijnend dat we nu in een situatie zitten waar we allemaal geacht worden zoveel mogelijk thuis te werken. Dat juist die bedrijven waar deze verbinding voor wordt gelegd, heel makkelijk de mensen thuis kan laten werken.

Dan ligt daar straks een snelweg. Waar heel veel bossen voor zijn gekapt. Met de huidige wetenschap extra zuur. Maar dat is mijn mening omdat ik gewoon erg hou van de natuur. Dit is een project dat jaren duurt. Voordat al die extra wegen gelegd zijn. Misschien wel allemaal voor niets.

Die wegen leggen, lijkt wel een beetje op hoe het brein werkt. In je brein bevinden zich forse snelwegen waardoor je onbewust automatisch allerlei handelingen met groot gemak kan uitvoeren. Sommige verbindingen zijn supersnel gemaakt.

Andere verbindingen hebben juist weer veel tijd nodig. En dat heeft allemaal te maken met framing. Hoe werkt dat precies? Ongezonde voeding associëren we vanaf ons kindzijn al met gezellig en lekker. Dat doen we omdat onze ouders dat ook doen. Je krijgt een snoepje bij pijn. Een lekker ijsje van oma. Of chippies op de zaterdagavond met een glaasje cola.

Je bent al heel snel in de veronderstelling dat al dat eten wel een goed idee is. Die snelweg is zo gelegd. Dat heeft geen jaren nodig. Want je ziet het constant om je heen. Zo doen we dat met elkaar.

Maar nu ben je volwassen. En ineens blijken die snoepjes, dat ijs, die chippies en die cola geen goed idee meer te zijn. Dus het wordt tijd om een nieuwe snelweg te leggen. Ofwel een nieuw pad in je brein. Een pad dat gezonder en beter voor je is.

En wat blijkt, dat gaat een stuk minder makkelijk dan in het verleden de snoepsnelweg werd gelegd.

Dat zou te maken kunnen hebben met de framing. Want gezond eten en leven daar wordt wel wat van gevonden. Dat is volgens velen moeilijk. Het lukt vaak ook niet op wilskracht om het lang genoeg vol te houden. Tot die nieuwe snelweg in je brein stevig genoeg is om het voor altijd zo te doen.

Er hangt dus een heel ander frame rondom gezond eten dan het hangt rond ongezond eten. En dat heeft weer invloed op hoe jij ermee omgaat.

Misschien moet je je zelfs verdedigen waarom je kiest voor gezond. Dat maakt het allemaal niet makkelijker.

Je vervalt zo heel makkelijk weer in oude patronen. Want je navigatie stuurt je direct weer naar de bestaande, smooth snelweg van ongezond en veel eten zodra het over de keitjes van het klinkerweggetje door elkaar geschud wordt.

Weer een poging mislukt waardoor je nog sneller geneigd bent te geloven dat het inderdaad echt heel erg moeilijk is om te veranderen.

Feitelijk is het echt niet zo heel moeilijk om de verandering te maken. Hypnose werkt heel eenvoudig en makkelijk. Je hoeft er geen bomen voor te kappen om toch een nieuwe snelweg in je brein te maken. Die al heel snel stevig genoeg is om die behoefte aan suikers te stoppen.

Maar er is nog steeds veel weerstand tegen. En dat heeft weer te maken met het frame rondom hypnose. Want dat zou eng zijn. Gevaarlijk misschien wel.

Kijk, als je een film kijkt en je gaat helemaal op in het verhaal alsof je zelf de hoofdpersoon in de film bent, dan ben je ook in een staat van hypnose. Maar dan is het ineens leuk. Of als je een goed boek leest, waar je helemaal meegezogen wordt in het verhaal. Ook dan ben je in een staat van hypnose Vinden we vaak ook niet eng om te doen.

Het frame dat hypnose eng of misschien zelfs gevaarlijk is, is ontstaan vanuit de showhypnose. Dat wat je op televisie ziet. Maar dat is iets totaal anders. Waarom zou je als een kikker door de kamer moeten springen om je behoefte aan suiker onder controle te krijgen? Dat is totaal niet logisch.

Het is wel logisch dat je heerlijk ontspannen in je stoel of op bed ligt en luistert naar mijn stem. Die jouw onbewuste de instructies geeft dat snoepen niet meer nodig is. Dat gezondere alternatieven veel beter voor je zijn. Voor je lichaam en je gezondheid.

Hoezo zou dat eng zijn?

Belangrijk is dat je het graag wilt. Stoppen met al die ongezonde tussendoortjes. Dan zal je in staat zijn om op een ontspannen manier in een mum van tijd een nieuwe snelweg te leggen waar jouw lichaam zeker blij van zal worden. Makkelijk en eenvoudig.

En nee, daar hoeven geen bomen voor gekapt te worden.

Wil je vandaag nog starten? Klik dan vlug naar de volgende pagina!

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen