Gezond, wat is waar?

Gisteravond zaten we met z’n allen aan tafel. Ja, ja, dat is niet bij iedereen meer zo, maar wij vinden dat wel belangrijk om met elkaar aan tafel te eten. Tenminste met degene die er zijn, want druk, druk hebben die pubers het tegenwoordig met bijbaantjes en sport.

Het gesprek werd filosofisch. Want blijkbaar had een leraar gevraagd of de kids geloven dat er een absolute waarheid bestaat. Diezelfde leraar had in ieder geval wel een absolute waarheid. Dat werd al snel duidelijk. Ook al twijfelde hij wel. Het kwam er kortgezegd op neer dat wij een soort van apart waren.

Oké, nou dat is zijn waarheid dan, zei ik. Niet persé mijn waarheid. Alhoewel apart best een compliment is. Vind ik dan.

Maar ja, bestaat er zoiets als een waarheid? Ik geloof het niet meer. En het wordt steeds gekker. Zojuist google ik wat rond omdat ik groot fan ben van groene smoothies.

Supersimpel mijn dagelijkse kossie groente in mijn blender en hoppa daar komt een heerlijk romig spulletje uit dat voor mij prima smaakt.

Wat schetst mijn verbazing. Er zijn serieus artikelen te vinden die gewoon beweren dat een groene smoothie niet goed is voor je lichaam. Interessant hoor. Ik voel bijna de moed in mijn schoenen zakken. Want hoezo dat nou weer.

Niets is nog wat het lijkt.  Je kan het eigenlijk gewoon nooit meer goed doen. Er is altijd wel wat tegenstrijdigs te vinden. Alles heeft zo z’n voors en tegens, maar hallo zeg, groene groentes die niet goed voor je zijn. Hoe ga je dat hard maken?

Dat kon dus ook niet. Het was een kwestie van muggenziften van de bovenste plank. Want tja, je moet wel kauwen. Spuug je hapje maar terug in je shaker en pas na half uurtje consumeren. Ik moet er nog niet aan denken. Gadverdamme…

Mogelijk zal het de waarheid zijn. Dat de enzymen dan even in de shaker hun werk kunnen doen, maar als dat de manier is om jezelf gezond te houden. Dan moeten we toch eens ernstig over ons bolletje krabben of dit nog wel de bedoeling is.

We hebben niet allemaal de tijd om de hele dag bezig te zijn met slokjes terugspugen en dan weer opdrinken na een half uur. Het moet wel een beetje praktisch blijven. En in mijn ogen wordt het zo wel een heel erg ingewikkeld gedoe.

In het kader van wat is de waarheid, ben ik ook niet persé overtuigd dat dit het verschil gaat maken voor je lichaam en je gezondheid.

Misschien bij jou wel hoor, maar ik begin hier niet aan. Het gaat erom dat je bewust bent van waar je mee bezig bent. Dat je luistert naar je lichaam.

En ik geloof dan weer heel sterk in de rol van mijn onbewuste. Want zolang die begrijpt dat gezond leven een goed idee is en mij dus ook de signalen geeft via mijn lichaam dat ik goed bezig ben, dan is dat voor mij voldoende.

Krijg ik andere signalen dan moet ik dus iets veranderen. Luister ik daar niet naar, dan zal er iets gebeuren waardoor ik uiteindelijk toch wel de noodzaak ga voelen om iets te gaan doen.

Kijk, ik doe wat ik doe met de kennis die ik nu heb. Wat is de waarheid. Geen idee. Ik weet veel, maar ik weet nog heel veel meer niet. En dat kan ook niet.

Deze wappie geeft het maar eerlijk toe. Je doet het toch met de informatie die je hebt. Je gooit er nog wat ervaring bij en je mengt en kneedt het geheel lekker door elkaar. De betekenis is geboren.

Jawel, de betekenis. Daar draait het om. Zo wordt een situatie een waarheid. Weliswaar jouw waarheid of mijn waarheid, maar wat is waar.

Hier kunnen we natuurlijk eindeloos over discussiëren en hell geloof me, dat doen heel veel mensen. Die discussiëren overigens niet. Ze willen elkaar overtuigen. Van hun eigen gelijk. Desnoods met een hoop verbaal geweld.

Net als die leraar die maar even stelt dat wij wappies zijn omdat we een andere mening hebben dan hij. Leuk toch. En nu. Moet ik nu hem gaan overtuigen van zijn ongelijk. Dat wij ook gewoon mensen zijn, geen wappies. Mensen met een mening. Je kan er een heel gedoe over krijgen, maar mij niet meer gezien.

Overtuigen kost energie. Kennis delen, inzichten verschaffen en de betekenis geef je zelf. Dus als jij niet overtuigd bent dat hypnose een heel erg goed idee is, iets wat wel mijn waarheid is dus. Dan moet je het vooral niet doen.

Maar als er iets in jou jubelt en denkt: oh… stel je voor dat het waar is? Dat het echt werkt. En ja, het werkt echt. Dan is dit toch wel zeker wel een mooie optie om het een kans te geven. Alleen in dat geval zou ik ff doorklikken.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen