Helpt water drinken bij afvallen?
21 augustus 2020 

Helpt water drinken bij afvallen?

Natuurlijk weet je heel goed dat je voldoende water moet drinken. Misschien heb je ook wel eens gehoord dat water drinken helpt als je wilt afvallen. Hoe komt het dat we dat allemaal prima weten, maar dat het toch vaak niet lukt om genoeg water te drinken? Zelfs niet als je weet dat water drinken je gaat helpen om af te vallen.

Geen nood, want het is zeker mogelijk om het drinken van voldoende water tot een nieuwe, gezonde gewoonte te maken. Als je gaat toepassen wat je in dit artikel leert, dan maak je een belangrijke stap om je lichaam slanker en dus ook gezonder te maken.

Hoe helpt water drinken bij afvallen?

Een lichaam bestaat gemiddeld voor minimaal 65% uit water. Maar dat is niet bij iedereen zo. Hoe zwaarder je bent, hoe meer kans je hebt dat je vochtgehalte is teruggevallen tot onder die 65%. Er bestaan speciale weegschalen die de exacte hoeveelheid water en vet in het lichaam meten. Zo is duidelijk geworden dat hoe zwaarder iemand is, hoe minder water er in het lichaam gemeten wordt. Wat betekent dat in verhouding er relatief veel vet is opgeslagen.

Ga je dus meer water drinken, dan zal die verhouding veranderen. Meer vocht en dus minder vet. Dat moet ook wel, want anders zou het betekenen dat je bij ieder glas water dat je drinkt juist aan zou komen. Dat is zeker niet het geval. Met ieder glas water dat je gaat drinken, zal het juist in je voordeel gaan werken en zul je meer een meer gaan afvallen.

Om dit helemaal te kunnen begrijpen, neem ik je kort mee in een scheikundig begrip: het watermolecuul. H2O is de formule van een watermolecuul. De formule zegt dus eigenlijk dat een watermolecuul bestaat uit twee waterstofatomen en één zuurstofatoom.

 

Water drinken afvallen

 

Zo’n watermolecuul heeft wel wat weg van een hoofd met een koptelefoon. In verhouding is dat hoofd groot. En zo is dat ook bij een watermolecuul. De atoommassa van het zuurstofatoom is acht keer groter dan de twee waterstofatomen bij elkaar.

Wat heeft dit nu te maken met jouw gewicht, zou je kunnen denken. Alles, want water ofwel H2O bestaat dus voor 89% uit zuurstof en slechts 11% uit waterstof. Water drinken betekent dus dat je vooral zuurstof aan je lichaam toevoegt.

Wat betekent dat zuurstof bij uitstek het element is dat het mogelijk maakt om vet te verbranden. Water drinken helpt dus als je wilt afvallen.

Water is ook echt water

Hiermee bedoel ik dat allerlei afgeleide dranken, zoals frisdrank, vruchtensappen, koffie of wijn geen vervanging zijn voor water. Als je naturel water drinkt dan zal je lichaam dit direct herkennen en stuurt het water rechtstreeks je bloedbaan in. Wat betekent dat het vochtniveau meteen stijgt en daarmee ook de beschikbaarheid van zuurstof op celniveau.

Alles wat ook maar enige vorm van smaak heeft, zal je lichaam als voedsel herkennen. In plaats dat het vocht direct de bloedbaan ingaat, volgt het de weg van het spijsverteringskanaal.

Stel dat er al enige mate van uitdroging is, dan is het drinken van water dus een veel betere en voor het lichaam minder belastende oplossing dan het drinken van bijvoorbeeld frisdrank, vruchtensappen of koffie.

Het probleem met water is dat het nergens naar smaakt. Veel mensen vinden het maar een laf goedje. Ze drinken liever iets anders.

Het is ook veel aantrekkelijker om te kiezen voor een ander soort drank. Mensen met overgewicht kiezen juist vaker voor suikerrijke dranken dan voor water. Ze willen een smaakje. Ze hebben ook het idee dat het een goed idee is om in plaats van water een ander soort drank te kiezen. Want dat is tenslotte ook vocht. Maar als je wilt afvallen is het echt beter om simpel plat water te drinken. Dus zonder toevoegingen en zonder koolzuur.

Want water kan je niet vervangen door andere dranken. Sterker nog, die vervanging zorgt ervoor dat je stofwisseling vertraagd met alle gevolgen van dien voor je gewicht. Want vetopslag ligt op de loer.

Waarom de bubbels in frisdrank extra nadelig zijn

Misschien denk je dat er goed aan doet om bijvoorbeeld spa rood te drinken in plaats van plat water. Spa rood is tenslotte ook gewoon water maar dan met bubbels.

Helaas hebben die bubbels juist een averechts effect. Koolzuurhoudende dranken bevatten fosforzuur. Dat fosforzuur geeft de specifieke beleving van tintelingen op de tong. Feitelijk zorgt dat fosforzuur ervoor dat de suiker in de frisdrank niet wegzakt naar de bodem.

 

Water drinken afvallen

 

Nu je weet dat met name de zuurstof in het water zorgt dat je stofwisseling versneld en daardoor ook je vetverbranding op gang komt, is het goed te weten dat het fosforzuur juist het beschikbare zuurstof in je lichaam vermindert. En vermindering van zuurstof betekent een vertraging van je stofwisseling.

Dit geldt dus niet alleen voor gewone frisdranken, maar ook voor light frisdranken. Zuren stoten zuurstof af. Het bloed is van nature basisch ofwel niet zuur. Dat is dus ook belangrijk want anders zou het niet in staat zijn om de zuurstof naar de cellen te transporteren.

Hoe water je vetverbranding stimuleert

Ga je water vervangen door frisdrank dan zal je lichaam zich enorm moeten gaan inspannen om die zuren weg te werken. Het lichaam heeft daar iets slims voor bedacht. Je plast het uit. Je lichaam gebruikt namelijk een deel van het water om die zuren uit je lichaam weg te werken. Het onttrekt dus als het ware vocht aan je lichaam om de opgehoopte zuren weg te werken. Terwijl jij denkt voldoende water te drinken omdat je zo vaak moet plassen, ben je jezelf in werkelijkheid aan het uitdrogen waardoor afvallen tegengewerkt wordt.

Het menselijk lichaam werkt dus eigenlijk hetzelfde als ieder verbrandingssysteem. Misschien zet je weleens de barbecue aan. Heb je eenmaal genoeg dan mag de barbecue uit. Hoe doe je dat? Door er een deksel overeen te plaatsen en alle toevoer van zuurstof te stoppen. Dan dooft het vuur.

Zo gaat het ook met het menselijk lichaam. Als de zuurstoftoevoer stopt, dan zal de verbranding ook stoppen. En alles wat je vervolgens eet zal sneller aanzetten tot een vetlaag.

En jij maar denken dat je eetpatroon best in orde is. Als je vervolgens te weinig water drinkt en misschien in plaats daarvan ook nog eens koolzuurhoudende dranken, dan wordt het ineens begrijpelijk waarom het niet lukt om af te vallen.

Wil je afvallen? Start met water drinken

Water drinken is niet alleen goed voor het afvallen, maar heeft nog meer functies.

1. Water vermindert je hongergevoel

Het is altijd een goed idee om ongeveer een half uur voor de maaltijd twee grote glazen water te drinken. Dit zorgt dat je hongergevoel minder is en je ook minder zult eten. Ook tussendoor is het beter om het gevoel van trek te beslechten met het drinken van twee glazen water dan de snoepkast in te duiken.

Dat dit niet zomaar een idee is, blijkt uit een onderzoek uit 2014 waarin een groep van vijftig vrouwen met overgewicht is gevraagd om gedurende acht weken voor de maaltijd minstens een halve liter water te drinken. Wat betekent dat ze gedurende drie maaltijden per dag zo’n 1,5 liter water extra dronken bovenop het water wat ze normaal al tot zich namen. Zonder uitzondering maakten deze vrouwen melding dat hun eetlust minder werd en ze daardoor minder voeding nodig hadden om zich voldaan te voelen. De afname in gewicht leidde tot een verminderd lichaamsvet en daarmee ook een gezondere BMI. De conclusie van het onderzoek is dat als water drinken wel degelijk leidt tot afvallen.

De resultaten van dit onderzoek sluiten aan bij een eerder gedaan onderzoek in 2013. Ook dat onderzoek werd gedaan bij vijftig vrouwen met overgewicht. Water drinken is simpelweg een goed idee als je wilt afvallen. Dit blijkt keer op keer en is aangetoond bij alle deelnemers van de onderzoeken.

2. Water voert schadelijke stoffen af

Alles wat lichaamsvreemd is, vormt een potentieel risico. Je lichaam weet precies wat het moet doen om met die voor je lichaam schadelijke stoffen om te gaan. De gifstoffen liggen opgeslagen in het lichaamsvet en zodra de vetverbranding geactiveerd wordt, komen die gifstoffen vrij. Je lichaam heeft dan voldoende water nodig om die vrijgekomen schadelijke stoffen zo snel mogelijk het lichaam uit te werken. Als je gaat afvallen, is het dus zeker belangrijk om genoeg water te drinken.

3. Water geeft energie

Voel je je moe of lusteloos dan zou het zomaar kunnen dat je een vochttekort hebt. Als de toevoer van zuurstof vermindert, dan merk je dit aan je energie niveau. Drink je vervolgens een paar glazen water dan zal je direct een verschil merken omdat het water direct in de bloedbaan terecht komt en er op celniveau meer zuurstof beschikbaar komt.

Wat als je geen dorst hebt?

Je denkt misschien dat als je vocht tekort komt, dat je dan juist ontzettende dorst zult hebben. Niets is minder waar. Dr. Batmanghelidj heeft meer dan twintig jaar klinisch en wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de rol van water in het lichaam. Hij heeft aangetoond dat water het goedkoopste medicijn is en dat water een verbazingwekkende reeks medische aandoeningen kan verhelpen.

Dat is interessant want dit biedt perspectief als je wilt afvallen. Ben je te zwaar dan heb je meer water nodig om het zuurstofniveau op peil te houden en te zorgen dat de vetverbranding op een goed niveau blijft. En daar gaat het vaak mis. Want juist mensen met overgewicht drinken vaak relatief te weinig water en grijpen eerder naar alternatieven zoals (light) frisdrank of vruchtensappen.

Dan droogt het lichaam uit en vertraagd de stofwisseling. Maar er is nog een andere complicatie die ontstaat als je teveel uitdroogt. Je gevoel van dorst verdwijnt. Dit komt omdat je lichaam overschakelt op een soort noodverordening. Je gaat minder zweten. En je merkt niet meer dat je dorst hebt. Dit komt omdat je lichaam zich aanpast naar de situatie dat het te weinig vocht heeft. Dat is het nieuwe normaal geworden voor je lichaam.

Voordat je nu direct naar de kraan rent, wacht nog even. Want het kan zomaar zijn dat je lichaam dat water niet verdraagt en weer probeert kwijt te raken. Ofwel, mensen die heel sterk zijn uitgedroogd gaan overgeven zodra ze water gaan drinken.

Hoeveel water moet je drinken?

Gooi dus niet meteen hele glazen achterover omdat je nu denkt: “eureka”. Drink slok voor slok en zorg dat je lichaam kan herstellen. Na drie tot vier dagen veel water drinken zal je lichaam weer herstellen en het signaal van dorst weer doorgeven.

 

water drinken afvallen

 

Schrik ook niet als je na die paar dagen ineens een onbedwingbare dorst krijgt. Je lichaam heeft de smaak te pakken en wil nu dat je doorpakt. Aanvullen dat watertekort en trap dus niet in de valkuil om dat met iets anders te doen dan water.

Dr. Suárez meent met zijn methode dat je dagelijkse waterinname gebaseerd moet zijn op je gewicht als je het in wilt zetten in de strijd tegen de kilo’s. Zijn aanbeveling is om je lichaamsgewicht te delen door 28. Dat betekent dat als je nu 100 kilo weegt, dat je zo’n 3,5 liter water per dag moet drinken om je stofwisseling niet te vertragen zodat je vetverbranding op peil blijft.

Als je gaat afvallen, dan gaat als vanzelfsprekend de hoeveelheid water die je moet drinken om op hetzelfde niveau te blijven naar beneden.

Water drinken: een nieuwe gewoonte als je wilt afvallen

Nu zijn we aangekomen bij het gedeelte hoe je die nieuwe gewoonte kunt gaan intrainen. Want zoals gezegd, je weet het waarschijnlijk echt wel dat je meer water zou moeten drinken. Misschien weet je zelfs wel dat het je enorm zal helpen om af te vallen. En als je dat nog niet wist, dan weet je het nu.

Hopelijk heb je een aantal dingen geleerd waardoor je in ieder geval nu weet dat alles wat geen water is, het spijsverteringsstelsel ingaat. En dat dit ten koste gaat van de vetverbranding.

Maar is deze kennis genoeg om vanaf nu ook echt een flinke hoeveelheid water te gaan drinken? En al die andere dranken te laten staan. Vaak lukt het nog wel om het een paar dagen vol te houden, maar als je het echt niet lekker vindt, dan wordt het wilskracht. En de wilskrachtmethode is bij de meeste mensen gedoemd tot mislukken.

Je zou je af kunnen vragen: hoe komt het eigenlijk dat je water niet lekker vindt? Er zit geen smaak aan dus wat valt er niet lekker aan te vinden, zou je kunnen zeggen.

Hoe het onbewuste water drinken kan saboteren

Soms werkt het zo dat er op onbewust niveau één of meerdere overtuigingen zijn opgeslagen die ervoor zorgen dat jij het niet voor elkaar krijgt om iedere dag opnieuw liters water weg te werken. Je weet niet wat, maar iets lijkt je te saboteren.

Dit is het werk van je onbewuste. Niet omdat je onbewuste het slecht met je voor heeft. Nee, je onbewuste heeft altijd het beste met je voor. Dus als jij het niet voor elkaar krijgt om dat water te drinken, dan is er een ander belang waarvan jouw onbewuste vindt dat dat belangrijker is.

Een voorbeeldje ter verduidelijking. Stel dat je je erg moe en lusteloos voelt. Wat doe je normaal gesproken als je moe bent? Dan neem je rust. Maar als jij ondanks dat je moe bent geen rust neemt, dan gaat je onbewuste iets bedenken om te zorgen dat je toch rust gaat nemen. Je onbewuste zorgt dat je geen zin hebt in water. Wel in frisdrank. Want in frisdrank zitten suikers en daar wordt je nog meer moe van. De kans dat je dan rust gaat nemen, wordt zo wel een stukje groter.

Luister naar de signalen van je lichaam

Misschien vind jij dit vergezocht. En natuurlijk kunnen er allerlei redenen zijn waarom je lichaam reageert zoals het reageert. Toch is dit in de kern zoals het werkt. Je onbewuste geeft je via je lichaam signalen genoeg. Heb je dorst en drink je frisdrank. Terwijl je lichaam eigenlijk bedoelt dat je water nodig hebt om je vochthuishouding op orde te brengen, dan gaat de vetverbranding gewoon op een laag pitje. Misschien wel in de hoop dat je daardoor op het idee komt om meer water te gaan drinken.

Mocht je nu toch overtuigd zijn dat water drinken als je wilt afvallen wel een goed idee is, dan zou ik zeggen: ga het doen. Misschien in eerste instantie op wilskracht. Maak een kalender en kruis iedere dag aan als het gelukt is om die liters water die passen bij jouw gewicht te drinken. Doe dit net zolang tot het een nieuwe gewoonte is geworden.

En als je het niet voor elkaar krijgt om die nieuwe gewoonte te omarmen, dan is het misschien een goed idee om jezelf de volgende vraag te stellen:

Wat heb ik nu nodig dat belangrijker is dan water en een optimale vetverbranding? Werk daaraan een begin ondertussen toch met genoeg water drinken.

Want hoe dan ook is dat een goed idee!

Ben je er klaar mee om op wilskracht veranderingen tot stand te brengen? En wil je mijn hulp zodat ik je onbewuste instrueer dat het makkelijker wordt om gezonder te leven en meer water te drinken? Klik dan even door naar de volgende pagina. Daar vind je meer informatie hoe je makkelijk en eenvoudig meer water zal gaan drinken en het afvallen kan beginnen. Terwijl jij dus lekker ontspannen op de bank ligt.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen