Zoetigheid: het is alleen maar korte termijn plezier
07 september 2020 

Zoetigheid: het is alleen maar korte termijn plezier

Ik zal een jaar of negen geweest zijn. Mijn vader had ineens een cadeautje voor me. Een LP van de allereerste Kinderen voor Kinderen.

Dat ik zomaar een cadeautje kreeg, maakte indruk. En ik heb die LP grijsgedraaid. Ik kon binnen korte tijd alle liedjes meezingen.

Ook beugelbakkie en een pestbril. Als negenjarige had ik zo’n pestbril. Met toen al een sterkte van min zes aan beide ogen. Stel je maar voor dat dat in die tijd zo ongeveer een bril met glas van een centimeter dik was.

En als het glas zo dik is, dan moet daar ook een stevig montuur omheen. Dus je voelt wel aan hoe dat eruit moet hebben gezien.

Niet al te lange tijd daarna, werd daar ook nog een beugel aan toegevoegd. Zo’n hele mond met zilver, maakte het geheel helemaal compleet.

En alsof het allemaal al niet erg genoeg was dat ik er zo uitzag, durfde ik niet eens meer naar school.

Want daar waren allemaal perfecte kinderen die mij steeds weer lieten weten dat ik echt heel stom en lelijk was.

En zo zong ik thuis, in mijn veilige kamertje luidkeels mee met:

Ik heb een beugelbakkie voor mijn eigen bestwil.

“Da’s goed voor later, oh, daar twijfel ik niet aan
En op m’n neus – die ook niet mooi is – staat die pestbril
Dus ga ik steeds opnieuw weer voor de spiegel staan
Dan denk ik: Maakt het nou wat uit hoe ik eruit zie
Dan denk ik: Ja natuurlijk en dan denk ik: Nee
Want zonder bril weet ik heel goed, dat ik geen fluit zie
En rare tanden krijgen, da’s geen goed idee.
Oh nee”

Beugelbekkie goed voor later??? Dat zal wel. Ik word nu gepest. En daar wil ik vanaf. Want dat doet zo ontzettend veel pijn. Dan maar liever scheve tanden. En later zegt me helemaal niets.

En zo werkt dat bij iedereen.

We zijn vooral gericht op het korte termijn plezier en stoppen de lange termijn pijn weg.

Alsof het er niet is. En op dit moment is het er ook niet. Dat is toekomst. Dus waar zou je je druk om maken.

En daar zit meteen ook de narigheid als je wilt afvallen. Je wilt wel gezond eten en leven omdat dit op de lange termijn beter voor je is.

Maar vandaag is die reep chocolade wel heel aantrekkelijk en dus vergeet je even de lange termijn en alle gezondheidsklachten die het je kan opleveren.

Dat zie je dan wel weer. En als het dan zover is, dan komt de spijt. Want had je maar…

Maar ja, dan is het wel te laat en zul je moeten dealen met de gevolgen.

Het lijkt nu alsof je een keuze hebt. Rationeel gezien heb je die ook. Je kunt kiezen voor de lange termijn en vandaag die reep chocolade of koekjes laten staan.

Maar eigenlijk heb je die keuze helemaal niet. Want je wordt onbewust gestuurd naar dat korte termijn plezier. En de verleiding is zo groot dat je het niet kunt weerstaan.

Daarom is het ook belangrijk dat je op onbewust niveau gaat zorgen dat je die behoefte aan al die zoetigheid en tussendoortjes niet meer hebt.

Alleen dan kun je stoppen met dat korte termijn plezier omdat je onbewuste gaat begrijpen dat het helemaal geen plezier is en dat het beter voor je is om gezonder te gaan eten.

En als je onbewuste dat eenmaal begrijpt dan ga je automatisch je eetgedrag veranderen zonder dat het je moeite kost.

Wil jij dit ook? Klik dan even door naar de volgende pagina.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen