Bewust eten als oplossing voor een gezond gewicht
08 september 2019 

Bewust eten als oplossing voor een gezond gewicht

Tegenwoordig staan we nauwelijks nog stil bij wat we eten en hoeveel we eten? Bewust eten wordt steeds lastiger tussen al die verleidingen die je in de gemiddelde supermarkt tegenkomt.

Inmiddels kan je bijna 24 uur per dag en zeven dagen in de week aan eten komen. Het lijkt alsof we – misschien wel door dit gemak – massaal zijn vergeten waarom we eigenlijk eten. En waar voeding in de basis voor bedoeld is. Namelijk voeden van je lichaam.

Van onbewust eten naar bewust eten: een goed idee om te doen!

Voeding heeft namelijk een functie: het zijn bouwstoffen en het geeft energie.

Afgezien dat in veel voedingsmiddelen de voedingsstoffen sterk gereduceerd zijn door allerlei ongezonde toevoegingen en bewerkingen die hebben plaatsgevonden, zien we eten ook steeds meer als troost of als beloning. In dat geval is er al snel geen sprake meer van bewust eten.

Dat voeding eigenlijk bedoeld is om ons lichaam in optimale conditie te houden, is bij veel mensen steeds meer op een tweede plan gekomen. Dat is ergens logisch, want op maatschappelijk niveau zijn er nogal wat niet-helpende overtuigingen als het om eten gaat.

    • eten is gezellig
    • eten hoort erbij
    • je mag jezelf best wat gunnen
    • ik moet mijn bord leegeten

Wat zijn jouw overtuigingen?

Je kan deze lijst natuurlijk aanvullen met je eigen overtuigingen. Want er zijn ontzettend veel van dit soort overtuigingen die niet helpen. En allemaal leiden ze ertoe dat je telkens vergeet wat de echte reden is dat je eet.

In mijn E-book “Op een natuurlijke manier afslanken” zijn een aantal opdrachten opgenomen waarmee je jouw verhaal over eten gaat schrijven zodat je meer inzicht krijgt in wat jou drijft als het gaat om jouw eetpatronen.

We eten vaak om te eten. Onbewust en gewoon omdat het er is. Niet omdat ons lichaam het persé nodig heeft. Wat denk je van tussendoortjes als snoep en chocolade? Zijn dat serieus bouwstoffen? Nee toch! Het zijn lege calorieën.

Energie leveren ze wel. Voor eventjes en dan krijg je een suikerdip (of hoe jij de schommeling in je bloedsuikerspiegel ook noemt). En daarna wordt je er vooral heel moe van.

Dan neem je toch een verantwoord tussendoortje? Iets dat wel goed is voor je lichaam. Dat zou je kunnen doen, maar de vraag is: heeft je lichaam het echt nodig? En wat zorgt dat je die behoefte om steeds maar te willen eten hebt ontwikkeld?

Wat is de ECHTE reden dat je gaat eten?

Wat gebeurt er net voor het moment dat je besluit iets te pakken?

Als ik terugkijk dan was ik een groot deel van mijn leven niet bepaald bezig om bewust te eten. Ik deed maar wat. En als ik het dan weer eens veel te ver had laten komen, was ik zo ongelukkig met mezelf dat ik dat ook weer als reden zag om te eten. Troosteten werd het dan.

Onbewust liet ik het allemaal veel te ver komen. Ik was simpelweg niet in staat om mezelf te beheersen. Zo zou nieuwe kleren kopen leuk moeten zijn. Ik vond er niets aan om in de winkel ook nog eens geconfronteerd te worden dat ik nog een paar maten groter moest nemen. Dat was meestal ook wel het moment dat ik niets leuk meer vond staan en het besluit nam om maar weer met het volgende dieet te beginnen.

Een dieet is een tijdelijke oplossing

En dat is waar het bij mij steeds misging. Een dieet is iets tijdelijks. Tenminste dat was het voor mij. Al die diëten hebben mij er nooit toe aangezet om blijvend bewust te gaan eten. Ik vroeg het me ook nooit af. Waar zijn mijn eetgewoontes ooit ontstaan? Het was gewoon zo. En dat het voor mijn lichaam, gezondheid en leven ontzettend misschien een goed idee was om me dat wel af te vragen, kwam toen niet bij me op.

Bewust eten

Bij sommige diëten had ik het idee dat ik nog wel gezond bezig was, maar bij de meeste diëten wist ik wel dat het ongezond was. Het doel was kilo’s verliezen en in die strijd dacht ik dat alles geoorloofd was. Hoe stom was ik bezig?

En ik weet niet hoe het precies zo gekomen is, ergens kwam er een moment dat de knop omging. Ik voelde dat het anders moest. Dit gedoe met al die diëten kon niet de bedoeling zijn. Ik voelde ineens heel sterk hoe belangrijk het was dat ik zorgvuldig met mijn lichaam om moest gaan. Dat ik veel beter voor mezelf moest zorgen dan dat ik tot dan toe had gedaan.

En toen was daar de Virtuele Maagband

Tijdens mijn opleiding tot hypnotherapeut kwam ik in aanraking met de Virtuele Maagband. Het intrigeerde me enorm. Dit is waanzinnig en ik wilde hier absoluut meer over weten. Ik deed de aanvullende opleiding en kreeg zelf ook de Virtuele Maagband geplaatst.

Vanaf het moment werd alles anders. Ik werd me meer dan ooit bewust waar ik mee bezig was geweest. Daar wilde ik nooit meer naar terug. En ik realiseerde me dat ik met al die diëten kunstjes heb gedaan zonder dat ik door had waar ik echt mee bezig was, namelijk mijn lichaam en mijn immuunsysteem ondermijnen. Ik leerde weer naar mijn lichaam te luisteren. Wat heeft het nodig? En als ik me voldaan voel, dan stop ik weer met eten. Ik ging heel makkelijk en eenvoudig van onbewust naar bewust eten. 

Moeiteloos kon ik weer het onderscheid maken tussen echte honger vanuit de maag en emotie-gestuurde honger. Een wereld ging voor me open. De theorie was al mooi, maar de werkelijke resultaten bleken meer dan prachtig.

In het begin gebeurde het nog dat ik als vanzelf voor de kast stond om iets te pakken. Om vervolgens me af te vragen wat ik daar deed. Ik had helemaal geen behoefte aan snoep of andersoortige snacks.

Het was een openbaring voor me. Dat van de ene op de andere dag die onbewust gestuurde gewoonte weg was. En daarvoor in de plaats koos ik heel makkelijk om bewust te eten. Drie gezonde maaltijden per dag.

Het zijn maar gedachten

Het gaat erom welk verhaal dat jij jezelf verteld over eten. De overtuigingen die je daarover hebt, zorgen er vaak voor dat het lastig is om een dieet vol te houden. Je wordt gewoon gefopt … door jezelf. Je maakt jezelf als het ware wijs dat je echt honger hebt. Of dat een snoepje of koekje echt wel een keer kan.

In veel gevallen is er helemaal geen sprake van honger, maar is er simpelweg sprake van lekker trek. Je bedenkt argumenten om je onbewuste eetgedrag goed te praten En dat komt omdat bewust eten niet persé geassocieerd wordt met lekker. En dat is weer een kwestie van perceptie wat je zelf bedacht hebt met je brein.

bewust eten brein

Wat vind je lekker? De meeste mensen zijn zo gewend geraakt aan de zoete smaken, dat ze zijn gaan geloven dat ze dat lekker vinden. Als je een tijdje weinig ongezonde suikers tot je neemt en je eet vervolgens een keer iets zoets, dan pas ga je merken hoe zoet en eigenlijk helemaal niet lekker die suikers zijn.

Weerstand tegen bewust eten

Weerstand bieden tegen ingesleten gedachtes en eetpatronen is echt lastig om te doen. Ze lijken zo ontzettend waar. Je moet wel een enorme wilskracht hebben om dan toch je rug recht te houden. En dan nog, houd je dat vaak niet vol voor de langere termijn. Vroeg of laat ga je voor de bijl. Omdat je onbewuste je regelrecht die snoepkast instuurt en je voorkeuren voor ongezonde suikers en vetten in stand houdt.

Met de Virtuele Maagband zijn mijn ongezonde eetgewoontes getransformeerd naar gezondere gewoontes. En dat is niet voor even, maar voor het leven. Ik heb geen enkele behoefte meer aan voeding dat mijn lichaam niet ondersteunt.

Sommige cliënten van mij eten echt nog wel eens iets “ongezonds”. En ik zal echt niet beweren dat ik nooit iets eet dat mijn gezondheid niet persé ondersteunt. Dat is bijna niet te doen en dat streef ik ook niet na.

Wat ik wel nastreef, is zo gezond mogelijk te leven. En daarmee dus bewust te eten. Op deze manier maak ik bewuste keuzes. En het heeft geen enkele invloed meer op mijn gewicht. Omdat mijn onbewuste precies weet wat de bedoeling is. Blijven op mijn ideale gewicht en dat lukt nu al een aantal jaren prima.

Bewust eten

Zo gaat het ook met mijn cliënten die de virtuele maagband geplaatst hebben gekregen. Ze ontwikkelen een andere perceptie op eten. Lossen onderliggende oorzaken van stress op. En de behoefte om te snoepen en snacken verdwijnt. Als ze al eens iets pakken waarvan ze weten dat het de gezondheid van hun lichaam niet direct ondersteunt, dan is dit een eenmalige bewuste keuze. Daar waar ze in het verleden de drang hadden om dan de dag erna ook weer iets te pakken, is dat nu veranderd. Ze hebben die behoefte simpelweg niet meer. 

Het is een combinatie van bewustwording en ook echt kleinere maaltijden kunnen eten omdat de virtuele maagband zorgt dat je sneller vol zit. Daarmee ontwikkel je nieuw gedrag met bijbehorende neurale paden in je brein waardoor het niet voor eventjes is, maar voor altijd.

Die combinatie is voor mij GOUD!

Ik zie voeding weer waarvoor het bedoeld is: als bouwstoffen voor mijn lichaam en als energieleverancier.

En ik geloof ook dat als we ons hier massaal meer bewust van worden en ernaar gaan leven dat er veel meer mensen weer gaan voelen hoe het is om fit en vol energie te zijn.

Wil je vandaag nog beginnen om je suikerbehoefte aan te pakken, klik dan even door naar de volgende pagina.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen