Visceraal Vet - Wat is het en hoe raak je het kwijt?
09 mei 2020 

Visceraal Vet - Wat is het en hoe raak je het kwijt?

Visceraal vet, ook wel bekend als buikvet, is nog niet een heel bekende term voor de meeste mensen. Vaak wordt al het lichaamsvet onder dezelfde noemer geschaard. Maar er is dus wel degelijk een onderscheid te maken.

Want uit diverse studies blijkt dat teveel visceraal vet, veel meer dan de andere vormen van lichaamsvet, direct een risico vormt voor de gezondheid.

Omdat het verlagen van een te hoog niveau van visceraal vet zo ontzettend belangrijk is voor je algehele gezondheid ga ik je in dit artikel meenemen in de wereld van visceraal vet. Ik ga je inzicht geven in wat het precies doet, hoe je het herkent en wat de gevolgen zijn als je teveel visceraal vet hebt. Maar ook hoe het ontstaat.

Wat betekent dat je gaat begrijpen hoe het komt dat de 7 tips die ik je ga geven om een teveel aan visceraal vet te verwijderen, je echt gaan helpen. Zeker als je deze tips gaat toepassen in combinatie met zelfhypnose zal je overtollig visceraal vet snel kwijt kunnen raken. En zo geef je je gezondheid een flinke boost.

Wat doet visceraal vet

Wat betreft lichaamsvet zijn er drie niveau’s te onderscheiden.

  • Visceraal vet (vet tussen de organen, ook wel buikvet genoemd)
  • Intramuscelair vet (vet opgeslagen in spieren – abdomen muscles)
  • Subcutaan vet (vet onder de huid opgeslagen)

Visceraal vet

Visceraal vet is het vet dat rondom je organen zit. Een beetje visceraal vet is goed. Dat is nodig om je organen te beschermen tegen bijvoorbeeld stoten.

Weinig mensen zijn zich nog bewust van de risico’s van visceraal vet.

Omdat het lastiger te herkennen is dan onderhuids vet, willen we graag geloven dat het er niet is.

En de risico’s van een teveel aan visceraal vet willen we eigenlijk al helemaal niet weten.

Maar helaas tonen diverse wetenschappelijke onderzoeken aan dat visceraal vet een grote bedreiging is voor de algehele gezondheid. Zeker als er al sprake is van het metaboolsyndroom, wordt het risico op diabetes 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker vergroot.

Zo blijkt onder andere uit een studie uit 2006  dat er biologische en genetische verschillen zijn tussen visceraal vet en subcutaan vet. Daarnaast spelen ook andere anatomische factoren mee die bepalen in hoeverre visceraal vet een risico vormt voor je gezondheid.

Maar onafhankelijk van leeftijd, mate van overgewicht of de hoeveelheid aan subcutaan vet, blijkt een teveel aan visceraal vet een verhoogd risico met zich mee te brengen om gezondheidsklachten te ontwikkelen.

En ontkennen van het bestaan ervan is niet handig want je neemt serieus risico met je gezondheid als je bij een teveel aan visceraal vet geen actie onderneemt om dat specifieke stukje lichaamsvet kwijt te raken.

Hoe herken je visceraal vet?

Visceraal vet zit dieper in de buikholte en als massa drukt het de buikwand naar buiten. Hierdoor zie je een typische, opgeblazen dikke buik die ervoor zorgt dat een buik wat hard aanvoelt.

Bij mannen wordt hier vaak de term “bierbuik” aan gegeven. Bij vrouwen zeggen we dan dat ze een typisch appelfiguur heeft. In beide gevallen heeft de persoon vaak dunne benen, maar wel veel gewicht rond de middel.

Bijna iedereen met overgewicht heeft een teveel aan visceraal vet, maar gewicht alleen zegt weinig over de mate waarin sprake is van visceraal vet.

Hoe kun je visceraal vet meten?

Visceraal vet wordt uitgedrukt in een specifieke waarde. Bepaalde typen weegschalen kunnen het visceraal vet niveau meten.

Zo kan iemand die 90 kilo weegt een visceraal vet niveau hebben met een waarde van bijvoorbeeld 19. Terwijl iemand anders met ditzelfde gewicht minder visceraal vet heeft waardoor de weegschaal een lagere waarde aangeeft.

In de regel wordt gesteld dat een visceraal vet niveau met een waarde boven de 12 leidt tot een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Maar een visceraal vet niveau met een waarde beneden de 6 heeft de voorkeur om je lichaam optimaal gezond te houden.

Visceraal vet is eigenlijk een beetje stiekem. Doordat het dieper in de buikholte ligt, kan je het lastiger waarnemen. Je kunt het ook niet vastpakken zoals je wel kunt met subcutaan vet.

Subcutaan vet is het onderhuidse vet en herken je aan bijvoorbeeld het randje dat over je broek uitpuilt.

Gevolgen van teveel aan visceraal vet

Als je teveel visceraal vet hebt, dan komen bijvoorbeeld je organen in de verdrukking. Je kent misschien wel mensen met overgewicht die kortademig zijn. Een oorzaak hiervan kan zijn dat de longen te weinig ruimte hebben met benauwdheid tot gevolg.

De lever raakt met een teveel aan visceraal vet vaak vervet. Dit heeft weer gevolgen voor de functie van de lever. Want de lever heeft een essentiële rol bij het ontgiften en het afvoeren van schadelijke vrije radicalen. Je kunt je misschien voorstellen wat het betekent voor je gezondheid als schadelijke stoffen zich in je lichaam gaan ophopen.

  • Energie daalt
  • Mentaal wordt het zwaarder
  • Slapen is lastig
  • Diverse pijntjes
  • Hoofdpijn
  • Et cetera

Hoe ontstaat visceraal vet

Een lichaam is een complex samenspel van diverse factoren. Ik vind het nog steeds een wonder dat een mens zo kan functioneren als het doet. Want wat zitten al die lichaamsprocessen knap in elkaar.

Zo is er dus ook geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe visceraal vet ontstaat. Maar wat wel duidelijk uit de literatuur blijkt, is dat een aantal factoren grote invloed hebben hoe visceraal vet zich kan ontwikkelen.

De belangrijkste zijn:

  • Hormonen
  • DNA
  • Voedingsgewoontes
  • Leefstijl

Het voert voor nu te ver om in te gaan op hormonale processen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van visceraal vet.

Liever wil je voorkomen dat je visceraal vet ontwikkelt. Of wil je een teveel het liefst zo snel mogelijk kwijt.

Dus is het belangrijk te focussen op hoe je het visceraal vet kwijt kunt raken. En dan komen we toch uit bij de voedingsgewoontes en leefstijl. Want hier ligt de oplossing om te zorgen dat je lichaam zich kan gaan ontdoen van visceraal vet en in de toekomst dit niet meer aanmaakt.

7 tips voor kwijtraken van visceraal vet

Als je last hebt van visceraal vet, wil dat niet zeggen dat dit voor altijd is. Je kunt er iets aan doen. Hieronder geef ik een aantal tips wat je kunt doen om vanaf vandaag nog te starten met verwijderen van visceraal vet.

1. Vervang slechte vetten voor goede vetten

Wat bedoel ik hiermee?

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van verzadigde en onverzadigde vetten.

Verzadigde vetten hebben bij lichaamstemperatuur een veel stijvere consistentie dan onverzadigde vetten. Dit is onder andere een reden dat verzadigde vetten de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Visceraal vet

De geringe vloeibaarheid zorgt er namelijk voor dat verzadigd vet zich makkelijker vastzet op de wanden van de bloedvaten, met het risico op vaatvernauwingen.

Als je teveel verzadigde vetten eet in combinatie met overmatige suikerconsumptie, dan slaat het lichaam de overbodige brandstof op in de vorm van vet. En met een beetje pech als visceraal vet.

Het advies vanuit natuurvoedingsperspectief is om niet meer dan 10% verzadigd vet te eten.
De gezonde vetten kun je zoeken in de onverzadigde vetten. Deze leveren namelijk direct voordeel voor je gezondheid, zoals onder andere:

  • grondstof voor hormonen
  • Speelt rol bij opbouw neurotransmitters
  • Verbetert de verbranding van verzadigd vet
  • Essentieel voor opbouw en onderhoud van zenuwweefsel

Maar ook binnen de onverzadigde vetten is weer een onderscheid te maken.

Omega 3 en omega 6

Zo heb je misschien de term omega 3 weleens voorbij zien komen.

Omega 3 is ontstekingsremmend. Terwijl omega 6 juist weer ontstekingsbevorderend werkt. Ondanks dat omega 6 wel behoort tot de onverzadigde vetten.
Als je er grofweg vanuit gaat dat je alle verzadigde vetten zoveel mogelijk laat staan. Dus dat wil zeggen geen: koekjes, snoep, chocolade, chips et cetera. En je let op de verhouding van de onverzadigde vetten, dan zit je al vrij goed.

Een optimale verhouding omega 3 : omega 6 is 1 : 1.

Dit laatste is misschien nog wel het lastigste te bereiken, want als je weet dat in het huidige westerse voedingspatroon een verhouding van 1 : 16 tot 1 : 30 bijna normaal is, dan voel je misschien wel aan waar de huidige problematiek van teveel visceraal vet door ontstaat.

In ieder geval kan je hier voor jezelf veel winst behalen op het moment dat je hierop gaat letten en gaat zorgen voor andere, meer gezonde verhoudingen.

Gezonde omega 3 voeding is onder andere:

  • Zalm
  • Haring
  • Makreel
  • Ansjovis
  • Lijnzaadolie (voor mannen minder geschikt ivm prostaat)
  • Hennepolie
  • Walnoten
  • Hazelnoten
  • Avocado
  • Groene bladgroenten

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de diverse mogelijkheden om te zorgen dat je op natuurlijke manier genoeg omega 3 tot je kunt nemen.

2. Stop de suikerverslaving

Je lichaam heeft net als een auto brandstof nodig om te kunnen functioneren.

Bij een auto is dat brandstof of diesel en zodra de tank volzit, stopt het vulproces. Feitelijk heeft een mens hetzelfde mechanisme. Je eet en zodra je vol zit, geven hormonen het sein aan de hersenen dat zorgt voor een voldaan gevoel met als gevolg dat je stopt met eten.

Helaas is dit proces bij veel mensen verstoord en voelen we niet meer wanneer we voldaan zijn.

Wat betekent dat we dooreten terwijl de “tank” allang gevuld is. En vaak eten we dan ook nog voeding waar veel suikers in zitten.

Je kunt je voorstellen dat al de overbodige brandstoffen afgevoerd moeten worden. Maar helaas gaat dat proces niet goed in combinatie met teveel verzadigde vetten. Dat zorgt voor omzetting naar visceraal vet.

Vermijd dus zoveel mogelijk:

  • Snoep
  • Koek
  • Frisdrank
  • Vruchtensap
  • Chips
  • Chocolade

Het simpelweg zeggen “eet minder suiker” is een dooddoener, want het is een verslavende gewoonte die niet zo makkelijk te stoppen is.
Maar gelukkig biedt hypnose hier wel een belangrijke hulp. Want daarmee kun je die automatische patronen goed doorbreken zodat er betere en gezondere gewoontes voor in de plaats komen.

Wil je vandaag nog beginnen met het verminderen van je suikerbehoefte?

Klik hier en ontdek wat zelfhypnose voor jou kan betekenen!

3. Los visceraal vet op met vezels

Je hoort het wel vaker zeggen: vezels zijn goed voor je. Je darmen zijn er blij mee, maar je organen ook. Want uit onderzoek is gebleken dat vezels een grote bijdrage kunnen leveren aan het verwijderen van visceraal vet.

Zo is uit een studie van 1114 deelnemers gebleken dat voor iedere 10 gram meer vezels het percentage buikvet met 3,7% omlaag ging. Dat is toch mooi meegenomen.

Vezels zijn een voedingsbodem voor de goede darmbacteriën. Ze stimuleren de darmen en zorgen dat het uitscheidingsproces soepel verloopt.

Wat als je te weinig vezels eet?

Je voedsel zal dan langer dan noodzakelijk in je darmen blijven waardoor het darmkanaal kan verstoppen. Deze verstopping leidt ertoe dat het voedsel gaat rotten en giftige afvalstoffen niet uitgescheiden worden, maar in ons lichaam gaan circuleren. Met als gevolg dat visceraal vet makkelijker kan ontstaan.

Verder zorgen vezels dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt, waardoor je makkelijker kunt stoppen met eten.

Waar zitten onder andere oplosbare vezels in?

  • Avocado
  • Appels
  • Abrikozen
  • Spruitjes
  • Havermout
  • Linzen

Visceraal vet

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel dan kan dat een signaal zijn dat je te weinig vezels eet. Met het eten van vezels verminder je dus niet alleen het visceraal vet, maar zorg je meteen goed voor andere lichaamsprocessen.

4. Vermijd transvetten

Transvetten zijn kunstmatige vetten die ontstaan bij industriële productie. Margarine is hier een goed voorbeeld van. De verwerkingsmethoden van onverzadigde oliën hebben tot gevolg dat vetten veranderen in schadelijke stoffen.

Dit soort processen van hydrogeneren, raffineren en deodoriseren zijn bedoeld om bijvoorbeeld de smeerbaarheid te verbeteren. Ook de smaak wordt op deze manier gemanipuleerd. Het gevolg van dit soort processen is dat een deel van de vetzuren wijzigt in uiterst giftige moleculen.

Gehydrogeneerd vet wordt gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld brood, snoep, cake, koekjes, mueslirepen, ontbijtgranen en pindakaas.

Ongemerkt zit dit in heel veel producten waarmee jij ongemerkt de opslag van visceraal vet bevordert.

Net als verzadigd vet heeft transvet een negatieve invloed op je gezondheid, zoals:

  • ze zijn kankerverwekkend door de carcinogene stof benopyreen
  • dragen bij aan hart- en vaatziekten
  • verlagen afweersysteem
  • verhogen bloedsuikerwaarde
  • hinderen het ontgiftingsproces van de lever

Misschien nog goed om te weten. Van nature komen in vlees en zuivelproducten kleine hoeveelheden transvet voor. Deze natuurlijke transvetten hebben geen negatieve invloed op onze gezondheid.

5. Minder koolhydraten, meer eiwitten

In ons westerse voedingspatroon zijn eiwitten vaak vervangen door koolhydraten. Pasta, friet en andere zetmeel- en suikerrijke voedingsmiddelen zijn bij velen favoriet. Het nadeel van al die koolhydraten is dat de bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Wat weer invloed heeft op de hormoonhuishouding en de wijze waarop het eten verteerd wordt.

Het overstappen naar meer eiwitrijk voedsel zoals groenten en vlees/kip is vaak niet makkelijk. De vaak wat bittere smaak van groente is nu eenmaal minder populair dan de vollere en vette smaken van bijvoorbeeld pasta of friet.

Studie heeft uitgewezen dat meer eiwitten goed werken om het niveau van visceraal vet te verlagen. Op het moment dat je ervoor gaat kiezen om minder koolhydraten te eten, zal de verhouding koolhydraten versus eiwitten al verbeteren. Een dergelijke kleine verandering is al gunstig om visceraal vet te gaan verwijderen.

Maar weet dat je uiteindelijk ook aan die smaken gaat wennen.

Hoe minder zoet en vet je eet, des te meer je andere en pure smaken gaat waarderen.

Om deze verandering te maken, is hypnose een middel bij uitstek om eenvoudig het ongezonde voedsel te laten staan zodat je gezondere voeding meer gaat waarderen.

6. Beweeg meer en laat visceraal vet verdwijnen

Naast voeding is beweging ook een belangrijke factor om visceraal vet te verwijderen. Een combinatie van beide gaat je gezondheid een flinke boost geven.

Afhankelijk van je activiteiten gedurende de dag heb je een bepaalde energie behoefte. Maar ook tijdens slaap en volledige rust wordt energie verbruikt.

Het energieverbruik wordt grofweg bepaald door de volgende factoren:

  • Het basaal metabolisme: ongeveer 60-70% van energie die vrijkomt door voeding wort gebruikt door het basaal metabolisme. Dus om je hart te laten kloppen, je bloed te laten stromen en je hersenen en andere organen te laten functioneren.
  • De stofwisseling: 10-15% wordt gebruikt door de spijsvertering. Ofwel de goede voedingsstoffen opnemen en de schadelijke stoffen afvoeren.
  • Lichamelijke activiteit: 8 – 20% wordt gebruikt door spieren voor alle lichamelijke activiteiten, zoals wandelen, fietsen, sporten et cetera.

De lichamelijke activiteit is eigenlijk de enige categorie die je direct zelf kunt beïnvloeden. Maar ook het energieverbruik bij de stofwisseling heb je invloed op. Want op het moment dat jij de gezonde voeding tot je neemt in normale porties, zal dit betekenen dat jouw lichaam minder moeite heeft het voedsel te verwerken dan wanneer je ongezond, veel en vaak eet.

Van energieoverschot naar visceraal vet

Als je meer eet dan je lichaam nodig heeft, dan ontstaat een energieoverschot en dit wordt vaak omgezet naar vet. En grote kans dat dit omgezet wordt naar visceraal vet.

Met een dieet krijg je die kilo’s er vaak wel af, maar een dieet is simpelweg niet ontwikkeld om de rest van je leven vol te houden. Uiteindelijk gaat het erom dat je blijvend een leefstijl ontwikkelt waar je zelf blij van wordt en goed is vol te houden.

Visceraal vet

Van inactiviteit naar uren in de sportschool is een te grote stap voor veel mensen. Als je gaat afvallen met hypnose is dat ook helemaal niet nodig. Zeker als je te maken hebt met veel overgewicht en visceraal vet, zijn er vaak lichamelijk klachten die te fanatiek bewegen in de weg staan.

Bedenk ook dat je beter dagelijks een half uurtje kunt bewegen door een wandeling te maken of fietsen, dan dat je twee keer in de week een uur losgaat in de sportschool.

Tips om je activiteit te verhogen en daarmee je visceraal vet te verwijderen:

  • Ga een half uur per dag wandelen of fietsen.
  • Als je een telefoongesprek voert, ga dan rondlopen in plaats van op de bank zitten
  • De lunchpauze is een prima moment om even de benen te strekken
  • Neem de trap in plaats van de lift
  • Ga je met de bus dan stap een halte eerder uit en loop het laatste stuk

Zo zijn er heel wat creatieve manieren te bedenken waardoor je met kleine veranderingen en aanpassingen je energieverbruik kunt verhogen. En waarmee jij dus een begin maakt met verwijderen van visceraal vet.

7. Ontspan en visceraal vet verdwijnt

Stress zorgt voor veel narigheid. Diverse lichaamsprocessen hebben hieronder te lijden en raken verstoord waardoor ze niet goed meer functioneren met risico dat visceraal vet opgeslagen wordt en blijft. Verminderen van stress is daarmee niet alleen belangrijk voor je mentale gesteldheid, maar zeker ook voor je lichamelijke conditie.

Hoe komt het toch dat stress zoveel invloed heeft het proces van de vetverbranding? Je kunt je misschien voorstellen hoe stress levensreddend kan zijn. Het maakt alert en je kunt snel handelen als de situatie dit vereist. Het adrenaline niveau stijgt. Dit zorgt dat de energievoorraad uit de spieren en lever vrijkomt. Wat betekent dat je direct AAN staat en in staat bent om in actie te komen.

Als er echt gevaar is, is dit natuurlijk een heel goed idee. Wie maakt zich dan nog druk over visceraal vet of vetverbranding? Nee, eerst zorgen dat je in veiligheid komt.

Dat wat het belangrijkste is, krijgt de meeste aandacht. Ben je in gevaar? Dan eerst jezelf in veiligheid brengen. Wat betekent dat het aanmaken van adrenaline boven de vetverbranding gaat. Het proces van de spijsvertering wordt on hold gezet. Voeding wordt niet goed verteerd en opgenomen door het lichaam. Wat nog eens een extra druk legt op de opslag van het viscerale vet.

Stop chronische stress

Als er af en toe stressmomenten zouden zijn, dan is het dat niet zo erg. Alleen bij veel mensen is er chronisch sprake van een verstoorde balans. Onzekerheid, aan de verwachtingen moeten voldoen, aanpassen, bevestiging zoeken, bewijzen wat je kan: het zijn allemaal stressoren die de aanmaak van hormonen als  adrenaline en cortisol stimuleren.

Met als gevolg dat de vetverbranding ontregelt raakt. En de waarde van het visceraal vet stijgt met alle gevolgen voor je gezondheid van dien.

Als je dan bedenkt dat we massaal niet eens meer bewust zijn van stress en dat we het bijna de normaalste zaak van de wereld vinden dat we door het leven rennen om vooral anderen gelukkig te maken, dan kan je je misschien ook voorstellen dat we niet eens meer in de gaten hebben dat we stress hebben.

Het is normaal geworden. Dat je het niet in de gaten hebt, wil dus niet zeggen dat het er niet is. Zeker als je een vet zich rond je buik ophoopt, dan is de kans groot dat er bepaalde stressoren zijn waar je misschien geen weet van hebt, maar die wel jouw vetverbranding verstoren en maken dat je steeds meer visceraal vet krijgt.

Voor je algehele gezondheid is het dus zeker raadzaam om een stressvrij lijf & leven te creëren.

Stressvrij lijf en leven

Wat je verder nog kunt doen om visceraal vet te lijf te gaan

Om relaxter door het leven te kunnen gaan, volgen hier wat tips:

  • Gun jezelf dagelijks een half uurtje tijd voor jezelf. Met de zelfhypnosesessie Stop de Suikerverslaving creëer je een win-win situatie.  En je vermindert je suikerbehoefte en je gunt jezelf een heerlijke ontspanning.
  • Een wandeling in de buitenlucht helpt om het hormoon cortisol te verlagen. Het maakt je hoofd leeg en ondertussen draagt het bij aan het verminderen van visceraal vet.
  • Zorg voor een goede nachtrust. Slaap heeft een enorme invloed op je hormonale stofwisseling. En een goede stofwisseling zorgt weer voor een goede spijsvertering. Als het om visceraal vet gaat, wijst onderzoek uit dat het belangrijk is om niet minder dan 6 uur en niet meer dan 9 uur per nacht te slapen.
  • Eet gezond. Want teveel, te vaak en ongezond eten geeft onrust en een onbehaaglijk gevoel. Het heeft invloed op je stemming en daarmee je stressniveau.
  • Vervang eens wat vaker koffie voor thee. Koffie heeft invloed op je bloedsuikerspiegel en geeft daarmee stress.

Visceraal vet thee

Visceraal vet de baas

In dit artikel is veel voorbij gekomen. Ik begrijp dat het misschien wat overweldigend is, maar bedenk dat iedere actie die je neemt, kan bijdragen aan het verminderen van visceraal vet.

Een laatste tip is om je lichaam te ondersteunen met kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen.

Want uiteindelijk gaat het erom dat je lichaam zo min mogelijk belast wordt en in de juiste conditie is. Een goede spijsvertering en darmwerking is daarbij van cruciaal belang. Zodat de goede voedingsstoffen ook daadwerkelijk in de cellen aankomen. Zo zorg je dat er ook op die manier ontspanning ontstaat wat betekent dat je nog sneller afscheid kunt nemen van het visceraal vet.


Vitaily supplementen

Zorg ook dat je supplementen goed op elkaar zijn afgestemd. Je kunt natuurlijk allerlei potjes in huis halen. Maar er zijn goede alternatieven waarbij de juiste dosering al voor je is samengesteld. En waarbij je zeker bent dat je precies de essentiële aanvulling krijgt waarmee je jouw lijf een ontzettend plezier doet.


Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen