Het geheim om je stofwisseling te versnellen
24 augustus 2020 

Het geheim om je stofwisseling te versnellen

Je stofwisseling versnellen is een goed idee als je wilt afvallen. Maar hoe doe je dat?

In dit artikel ontdek je wat het geheim is om je stofwisseling te versnellen. Of liever gezegd weer op een gezond niveau te krijgen. Als je de factoren kent die je stofwisseling vertragen en je past de tips toe om je stofwisseling te versnellen, dan kunnen er mooie dingen gebeuren.

Tenminste als je onbewuste ook helemaal mee is. Waarom dat onbewuste zo belangrijk is, ook dat ga je in dit artikel ontdekken.

Wat wordt eigenlijk bedoeld met stofwisseling

Veel mensen geloven dat ze een trage stofwisseling hebben. Dat zou de verklaring zijn waarom het maar niet wil lukken om af te vallen.

De definitie van stofwisseling is:

Alle bewegingen, veranderingen en acties van het lichaam om voedsel en voedingsstoffen om te zetten in energie om in leven te blijven.

Hiertoe behoren dus allerlei processen zoals onder andere:

 • spijsvertering
 • ademhaling
 • immuunsysteem
 • bloeddoorstroming

Stofwisseling versnellen

Wat deze processen met elkaar gemeen hebben is beweging. En om te kunnen bewegen is energie nodig.

Bloed stroomt door de aderen, ademhaling betekent een verplaatsing van lucht, spijsvertering zorgt dat het voedsel door het lichaam beweegt en het immuunsysteem is druk in de weer met onder andere het afvoeren van schadelijke stoffen.

En al deze processen voltrekken zich in een bepaald tempo. Ze hebben een bepaalde snelheid. Als je dus gelooft dat je stofwisseling te traag is, dan zeg je eigenlijk dat de beweging in je lichaam niet de optimale snelheid heeft om het hele lichaam op de juiste wijze in beweging te houden.

Je stofwisseling als motor van je vetverbranding

Vergelijk een lichaam eens met een auto. Een auto heeft brandstof nodig. Stel jouw auto rijdt op benzine. Ga je er vervolgens diesel ingooien, dan zal er iets misgaan. De motor herkent de diesel niet als de juiste voeding en dit heeft gevolgen voor de verbrandingsmotor. Het verbrandingsproces zal niet naar behoren functioneren en de auto komt tot stilstand.

Misschien is het een beetje gek om een auto met een menselijk lichaam te vergelijken, maar feitelijk werkt het hetzelfde. Met de verkeerde voeding, te weinig beweging en een leefstijl die de stofwisseling onder druk zet, zal de verbranding van vetten vertragen. Tot je op een punt komt dat je van alles probeert, maar dat niets meer lukt om dat vet te verbranden. Je trekt de conclusie: trage stofwisseling.

Trage stofwisseling kan je versnellen

En vaak wordt deze conclusie getrokken als een vaststaand feit. Dat is overigens niet een heel goed idee om te doen, want daarmee kan je jezelf in de problemen brengen. Want iets dat vaststaat, kan je niet veranderen. Terwijl een trage stofwisseling vaak wel degelijk te versnellen is. Zo vast staat het dus niet.

Als je stofwisseling te traag wordt, dan heeft dit ook invloed op andere lichaamsprocessen.

Want alle beweging is op elkaar afgestemd. Dus gaat het ene proces trager, dan gaat het andere proces ook vertragen.

Als je stofwisseling vertraagd en daarmee alle andere processen ook, dan kan dit tot vervelende problemen leiden. Denk maar eens aan:

 • verstopping
 • ophoping van gifstoffen
 • slechte bloedcirculatie
 • verslechterde werking immuunsysteem
 • gevoeliger voor infecties
 • trage spijsvertering
 • gewichtsproblemen/obesitas

Natuurlijk is dit niet wat je wilt. Daarom is het belangrijk dat je gaat begrijpen dat een trage stofwisseling geen vaststaand feit is. Je kunt dit zelf beïnvloeden.

Uiteraard ga ik je tips geven om je stofwisseling te versnellen. En ik ga je meer vertellen over het belang dat je onbewuste mee is om jouw stofwisseling te versnellen zodat je vervolgens ook daadwerkelijk kan gaan afvallen.

De stofwisseling als excuus

Het kan ontzettend oneerlijk voelen als je ziet dat slanke mensen grote hoeveelheden voedsel naar binnen werken, terwijl jij al aankomt van een wortel.

Dat voelt gewoon niet lekker. En dat is begrijpelijk. Want als je van de lucht al dik wordt, wat moet je dan nog?

Je hebt waarschijnlijk alle mogelijke diëten geprobeerd en je bent ondertussen aardig ontmoedigd. Het werkt gewoon niet. Je moet je er maar bij neerleggen. Een trage stofwisseling zal het dan wel zijn. En omdat dit behoorlijk definitief voelt, kan dat nog meer nare gevoelens met zich meebrengen. Dit is je lot. Je moet het ermee doen. Een te zwaar lichaam met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Echt niet hoor. Dit is misschien wat je bent gaan geloven, maar er zeker een oplossing. Natuurlijk kan het op dit moment een feit zijn dat je stofwisseling te traag is. Maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om je stofwisseling te versnellen.

Vaak zijn er met slechts een aantal aanpassingen in je eetgewoontes al mooie doorbraken te bereiken. En om die eetgewoontes vol te kunnen houden, is het belangrijk dat je onbewuste ook begrijpt wat de bedoeling is.

Daar is hypnose en hypnotherapie dan weer een mooie, krachtige oplossing voor.

Een combinatie van kennis en hypnose zorgt dat je heel eenvoudig je stofwisseling kan laten versnellen. Want mogelijk dacht je het allemaal goed te doen met wat je eet, maar blijkt er toch nog iets te ontbreken. Het kan zelfs zijn dat je aangetrokken voelt tot bepaalde voedingsmiddelen omdat je op onbewust niveau gelooft dat dit goed voor je is. Terwijl het in werkelijkheid dus een negatieve werking op je stofwisseling heeft.

Factoren die je stofwisseling beïnvloeden

Het is een misvatting om te denken dat je alleen maar dik wordt van teveel ongezonde voeding en een te hoge calorie inname. Er zijn nog steeds veel mensen, vooral slanke mensen, die naar de dikkere medemens kijken en verzuchten: “ieder pondje gaat door het mondje”. Dit kan waar zijn, maar steeds vaker blijkt dit helemaal niet aan de orde te zijn.

Dit is nog kwalijker voor de betreffende persoon met overgewicht, want die wordt miskend in al zijn pogingen om gewicht te verliezen. En voelt zichzelf nog slechter over zichzelf omdat de buitenwereld een mening heeft die niet klopt.

En die mening klopt ook in veel gevallen niet. Er zijn zoveel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je stofwisseling vertraagd is. Het lijkt misschien als een onmogelijke opgave je stofwisseling te versnellen als er zoveel verschillende oorzaken zijn waardoor je stofwisseling is gaan vertragen.

Maar zie het positief. Want als er zoveel verschillende factoren zijn, dan kun je dus snelle slagen maken zodra je begint om veranderingen aan te brengen. Want zodra je dingen gaat laten die je stofwisseling vertragen en die dingen gaat doen om je stofwisseling te versnellen, dan zal je merken dat er letterlijk en figuurlijk beweging gaat komen in alle lichaamsprocessen.

Welke factoren hebben dan invloed op je stofwisseling?

1. Verslaafd aan suikers en geraffineerde koolhydraten

Suikers en geraffineerde koolhydraten vormen een groot risico om je stofwisseling te vertragen. Het nadeel van suikers en geraffineerde koolhydraten is dat ze zeer verslavend werken. Waardoor je behoefte steeds groter lijkt te worden. Alleen worden deze suikers en geraffineerde koolhydraten, zeker met een trage stofwisseling, nog sneller omgezet naar lichaamsvet. Dus hoe meer je ervan eet, hoe sneller het aan zal zetten. Het is belangrijk dat je die toevoer van suikers en geraffineerde koolhydraten stopt.

De zelfhypnose sessie Stop de Suikerverslaving is hier een goed en krachtig hulpmiddel voor om die behoefte zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

2. Uitdroging

Dit klinkt meteen heftig en het is niet zo dat je compleet uitgedroogd moet zijn om al nadelige gevolgen te ervaren voor je stofwisseling. Vaak zijn er ook misverstanden over hoe het zit met het vochtgehalte en wat het lichaam precies nodig heeft. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht dat koffie of frisdranken ook meetelt om aan je dagelijkse vochtbehoefte te komen. Dit is echter niet het geval. Er gaat niets boven het drinken van water. Water zonder koolzuur of smaakje dus.

Stofwisseling versnellen

3. Schildklier

Een trage schildklier kan een oorzaak zijn als het niet lukt om af te vallen. Steeds meer wordt duidelijk dat een trage schildklier niet altijd in het bloed wordt herkend, waardoor de betreffende persoon dus ook niet de juiste medicatie krijgt om de schildklier op een normaal niveau te laten werken. Heb je wel medicatie omdat het wel herkend is, dan kan het niet meer als oorzaak worden aangemerkt als het vervolgens niet lukt om af te vallen. In ieder geval als je goed bent ingesteld.

Uiteraard is er veel over de schildklier te vertellen. Het voert voor dit artikel te ver om dat allemaal te behandelen. Maar nuttig om te weten is dat de volgende voedingsstoffen in voldoende mate aanwezig moeten zijn om de schildklier naar behoren te laten functioneren.

 • jodium
 • zink
 • magnesium
 • koper
 • mangaan
 • selenium
 • L-Tyrosine (aminozuur)

Mocht uit het bloedbeeld niet blijken dat je een trage schildklier hebt, maar heb je wel één of meerdere symptomen van een trage schildklier, zoals onder andere:

 • hoog cholesterol
 • neerslachtigheid
 • regelmatig infecties
 • spijsverteringsproblemen
 • slapeloosheid
 • droge huid
 • vermoeidheid
 • geheugenverlies
 • vocht vasthouden

Dan is het een goed idee om extra aandacht te hebben voor de hiervoor genoemde stoffen. Maak die eens onderdeel van je voedingspatroon zodat je schildklier hier in ieder geval geen tekort aan gaat hebben.

4. Stress

Stress is bijna een normaal verschijnsel in ieders leven. We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van. En het lijkt wel alsof het een ware pandemie is waar we ons misschien slechts ten dele bewust van zijn. Want signalen van stress worden voornamelijk onbewust gestuurd. Op onbewust niveau leven er angsten op basis van ervaringen en interpretaties uit het verleden. Je onbewuste is ook altijd alert om jou te behoeden voor pijnlijke emoties of gevoelens.

Dat kan betekenen dat je bepaalde dingen niet doet die je eigenlijk heel graag zou willen doen. Die belemmering die je voelt, kan weer stress oproepen. Je zit niet lekker in je vel, je doet niet wat je eigenlijk zou willen doen en je voelt je nutteloos met als gevolg dat je eigenwaarde aangetast wordt. Het is een subtiel proces. Maar kan wel aardig wat stress opleveren wat weer een negatieve invloed heeft op je stofwisseling.

5. Spijsverteringsproblemen

Bij spijsverteringsproblemen moet je denken aan brandend maagzuur, oprispingen, winderigheid of verstopping. De vertering van voedsel begint zodra speeksel vermengd wordt met de voeding. Dat betekent dat het spijsverteringsproces al in de mond begint. Het eindigt in het achterste gedeelte van de dunne darm waar de laatste voedingsstoffen uit het eten gehaald worden en naar de cellen worden getransporteerd.

Eén van de meest effectieve manieren om je stofwisseling te versnellen, is door je spijsvertering te verbeteren. Dit doe je door zoveel mogelijk suikers en geraffineerde koolhydraten te vermijden. En door veel water te drinken. Dan zul je zien dat je stofwisseling een flinke boost krijgt.

7 Tips om je stofwisseling te versnellen

Wat kun je doen om je stofwisseling te versnellen?

1. Versnel je stofwisseling door het eten van eiwitten

Het kost je lichaam twee keer zoveel energie om eiwitten af te breken, dan koolhydraten. Eiwitten zijn daarbij ook belangrijk voor behoud van je spieren. Spieren zijn weer heel belangrijk voor je stofwisseling. Afvallen zonder dieet op basis van een gezonde leefstijl betekent dus dat je aandacht hebt voor spierbehoud. Eten van eiwitten zijn daarvoor essentieel. Het zorgt daarnaast onder andere voor:

 • goede vetverbranding
 • geen hongergevoel
 • weerbaarder tegen stress
 • verhoging van de weerstand

2. Drink meer water

Veel mensen verwarren honger met dorst. In plaats van het vochtgehalte aan te vullen zodat de stofwisseling kan versnellen, gaat er vaak nieuw voedsel bij dat juist de stofwisseling vertraagd en zorgt voor vetopslag.

Genoeg water drinken op een dag is een goed idee om je stofwisseling te versnellen.

3. Eet veel groene groentes

Groene groente zitten boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen. Met name donkergroene groenten bevatten chlorofyl, maar het zit bijna in alle groene groenten. Ook in noten en zaden zit vaak chlorofyl. Waarom is chlorofyl en daarmee groene groenten zo’n aanrader om te eten als je je stofwisseling wilt versnellen?

Stofwisseling versnellen

Een gezond voedingspatroon betekent dat er voldoende zuurstof naar je cellen wordt getransporteerd. Een belangrijke richtlijn is dat je voeding voor 80% basisch is en 20% zuur. Als je lichaam licht-basisch is, kan het goed functioneren. In ons Westerse voedingspatroon lijkt de verhouding bijna omgedraaid. Onvoorstelbaar veel van wat we eten en drinken zorgt er juist voor dat ons lichaam verzuurd. Dat betekent dat dit ook een aanslag is op de stofwisseling.

Wil je je stofwisseling versnellen dan is het een goed idee om veel groene groenten, noten en zaden te eten.

4. Eet drie maaltijden per dag

Als het gaat om je stofwisseling versnellen wordt er vaak een ander advies gegeven. Een veelgehoorde misvatting is dat je vaker een tussendoortje moet eten om je verbranding actief te houden. Dit is een overtuiging die de wereld in is geholpen door bodybuilders.

Ervan uitgaande dat jij geen bodybuilder bent, is het dus niet verstandig om je lichaam continue te belasten. Want iedere hap die je neemt, zorgt ervoor dat de glucose stijgt en insuline aangemaakt wordt. Die insuline zorgt weer dat je meer honger krijgt en zoals je inmiddels weet, ga je dan al snel over tot de verslavende geraffineerde koolhydraten en suikers. Daarmee ga je zeker je stofwisseling niet versnellen.

Beter is dus gewoon drie maaltijden per dag en die zo voedzaam mogelijk maken, zodat je prima zonder hongergevoel de dag doorkomt.

5. Eet voldoende vezels

Vezels vragen veel energie om ze te verwerken. Dat is goed om je stofwisseling te versnellen. Vezels zitten in groenten, peulvruchten en fruit. Maar ook noten en zaden zijn een belangrijke vezelbron. Een paar interessante vezelbommetjes zijn:

 • Chiazaad: 34 gram vezels per 100 gram
 • Lijnzaad: 33 gram vezels per 100 gram
 • Cacaopoeder: 34 gram vezels per 100 gram (hier zal je niet heel veel van eten, maar wel leuk om te weten)
 • Kaneelpoeder: 25 gram vezels per 100 gram (pas hier wel mee op: om het gezond te houden eet niet meer dan 2 tot 4 gram per dag)

6. Beweeg en bouw spiermassa op

De beste manier om je stofwisseling te versnellen is door krachttraining te gaan doen. Niet meteen doorscrollen. Je hoeft echt niet in de gewichten te gaan hangen in de sportschool. Maar het is zeker wel verstandig om je spieren te trainen.  Dat kan thuis ook met bijvoorbeeld wat kleine gewichtjes.  Het voordeel is dat je ruststofwisseling verhoogd en dat maakt dat je stofwisseling versneld en je dus vet gaat verbranden.

Natuurlijk is alle beweging goed, dus wandelen en fietsen is ook een goed idee. Maar wil je je stofwisseling echt een versnelling geven, dan is het opbouwen van spiermassa een nog beter idee.

7. Zorg voor voldoende slaap

Onvoldoende nachtrust heeft invloed op je stofwisseling. Het kan zomaar zijn dat je stofwisseling in de war raakt op het moment dat je ritme onregelmatig is. Slecht slapen heeft ook vaak invloed op je stemming waardoor je makkelijker zwicht voor de verslavende geraffineerde koolhydraten.

Welke invloed heeft je onbewuste om je stofwisseling te versnellen

Soms gebeurt het dat er helemaal niets meer lijkt te helpen. Zo zijn er stiekem ontzettend veel mensen die al van alles geprobeerd hebben en toch lukt het niet om die kilo’s eraf te krijgen. Al snel wordt dan gedacht aan een trage stofwisseling. Wat moet het tenslotte anders zijn?

Maar als je verder doorvraagt, dan speelt er iets anders. Misschien is de stofwisseling wel traag, maar waar komt dat door? En hoe kun je dat doorbreken?

Vaak is het zo dat de gewoontes om de stofwisseling te versnellen niet altijd even makkelijk nageleefd kunnen worden.

Natuurlijk zijn er tips genoeg te geven, maar als je onbewuste een ander idee heeft over wat goed voor jou is, dan gaat het niet gebeuren.

Daar gaat het mis met tips of diëten. Want je onbewuste is misschien ooit gaan geloven dat je bepaalde emoties weg kunt eten met zoete en verslavende tussendoortjes. Dus als jij in verveling terecht komt. Of er gebeurt iets waar je een emotionele reactie bij voelt, dan stuurt jouw onbewuste je regelrecht de snoepkast in. Want zodra je gaat eten, hoef je even niet te voelen. En dat is precies wat je onbewuste doet. Het beschermt je.

Alleen is die bescherming een beetje uit de hand gelopen. Je hebt misschien zelfs letterlijk en figuurlijk wel een bescherming om je heen gebouwd. En het wordt tijd dat je onbewuste gaat begrijpen dat slechte eet- en leefgewoontes geen oplossing meer zijn. Vroeger misschien wel om te “overleven”, maar nu niet meer. Het is zelfs een probleem geworden.

Als je onbewuste dat gaat begrijpen dan ga je ineens wel support krijgen en laat je dan maar verbazen wat het allemaal voor je doet. Want dan kan je stofwisseling ineens zomaar gaan versnellen wat betekent dat je immuunsysteem ijzersterk wordt. Met als extraatje… inderdaad een slanker en gezonder lichaam.

Over de schrijver
Als Hypnotherapeut zie ik dagelijks de gevolgen van de negatieve verhalen die mensen zich op onbewust niveau vertellen. Zo hebben veel mensen niet in de gaten dat ze risicomijdend zijn geworden. Ze durven zich niet te laten zien uit angst voor afwijzing of kritiek. En leggen de lat hoog op zoek naar bevestiging en waardering. De druk en dieperliggende angsten leiden tot ongelooflijk veel stress. En stress zorgt voor veel narigheid zowel op fysiek- als mentaal vlak. Nu ik het hele mechanisme doorzie, voel ik het als mijn plicht om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Want het verklaart waarom op wilskracht gewoontes veranderen nooit zal lukken. Hiermee worden alleen symptomen bestreden en blijft de echte oorzaak bestaan, Ik wil jou stimuleren en helpen de echte oorzaak van de problemen die je ervaart op te sporen en op te lossen. Zodat ook jij heel eenvoudig een stressvrij lijf en leven kunt creëren.
Reactie plaatsen